Tidigare tillfällen av fortbildningsträffar för lärare i SO-ämnen
På den här sidan lägger vi information om tidigare informationsträffar. I de fall det är applicerbart laddar vi också upp powerpoints och övrigt material som har diskuterats under träffarna.

11 februari 2025 - Motivationshöjande övningar i SO-ämnena
Under träffen presenterar Mikael Svanberg hur lärare kan använda frivilliga individuella inlämningsuppgifter för att höja eller bibehålla elevers motivation. Uppgifterna bygger på inlärningstekniker med dokumenterat god effekt.
3 december 2024 - Antropocen - vad är det bra för?
Emil Mörk och Sofie Nilsson diskuterar antropocenbegreppet i relation till undervisning i SO-ämnena, med tyngdpunkt på samhällskunskap och geografi. Efter den inledande introduktionen kommer det finnas tid för diskussion i smågrupper.
24 september 2024 - Totalförsvaret som undervisningsinnehåll - då och nu (Johan Samuelsson)
Johan Samuelsson forskar bland annat om försvarsberedskap som undervisningsinnehåll utifrån historiska, samtida och framtida perspektiv. Johan kommer att berätta om beredskap och totalförsvarets roll inom undervisningen. Fortbildningsträffen avslutas med en gemensam diskussion.
16 april 2024 – Hur ekonomiundervisning kan göras begriplig
Innehåll
Niclas Modigs föreläsning bygger på vad som kan tänkas utgöra särskilt viktigt ekonomiinnehåll och om detta innehåll förekommer i läroböcker i samhällskunskap. Föreläsningen behandlar också vikten av att växla mellan vetenskapliga och vardagliga beskrivningar av ekonomi i undervisningssammanhang.
13 februari 2024 – Att förstå samhället genom nyheter (Roger Olsson & Martin Jakobsson)
Innehåll
Roger Olsson och Martin Jakobsson berättar om sin forskning om nyhetsanvändning i SO och samhällskunskap. Deras forskningsintresse kretsar kring hur nyheter kan användas som didaktiskt redskap för att utveckla elevers förståelse av samhället.
Sammanfattning
Tack för en trevlig eftermiddag! Presentationen finner ni i högermenyn av den här sidan. Nedan finner ni ett par länkar till forskning om nyheter och nyhetsbevakning som kanske kan vara av intresse att ta del av:
- Nyhetsbevakning i samhällskunskap, 2023
- Samhällskunskap som ämnesförståelse och undervisningsämne 2016
28 november 2023 – Frågedriven undervisning – aktivt, undersökande och angeläget (Ulrik Holmberg & Therese H. Britton)
Tisdagen den 28 november bjuder vi på CSD på Karlstads universitet in till en fortbildningsträff för lärare i SO-ämnen.
Frågedriven undervisning är en undervisning- och planeringsmodell för att genomföra undersökande undervisning i samhällsvetenskapliga ämnen. Modellen har beskrivits som en didaktisk modell för att hjälpa oss lärare att organisera ämnesundervisning.
Under fortbildningsträffen träffar ni Therese H. Britton och Ulrik Holmberg, religions- respektive historielärare och forskare i forskargruppen som har lanserat modellen i Sverige.
Sammanfattning
Tack för en trevlig eftermiddag! Presentationen som delades finner ni i högermenyn, och nedan finns en länk till det instagram-konto som diskuterades:
26 september 2023 – Att undervisa om kontroversiella samhällsfrågor (Victoria Williamsson)
Tisdagen den 26 september bjuder vi på CSD på Karlstads universitet in till en fortbildningsträff för SO-lärare.
I samhällsorienterade skolämnen kan kontroversiella frågor förekomma i olika skepnader men sammantaget handlar det om känsloladdade frågor som innehåller etiska, moraliska och/eller politiska dimensioner. Undervisningen kan ge eleverna insikt i viktiga livs- och samhällsfrågor, samtidigt som undervisningen kan vara utmanande.
Victoria tar avstamp i sitt avhandlingsarbete om lärarstudenters undervisning om kontroversiella samhällsfrågor i samhällskunskap. Föreläsningen handlar om vilka typer av kontroversiella samhällsfrågor som kan vara relevanta att undervisa om, hur man kan undervisa om dessa och vilka utmaningar som kan framträda.
