Att skapa vi:et i hembygden: Närsamhällets kulturarv i SO-undervisningen på lågstadiet
Hur ska kulturarv och historiska platser kunna bli en integrerad del av SO-undervisningens på lågstadiet? Det är en fråga som adresseras i detta projekt där lärare och forskare tillsammans utvecklar och prövar undervisning.
Närsamhället och hemorten med dess historia och kulturarv är potentiella resurser för skolans undervisning i de samhällsorienterande ämnena (SO) på lågstadiet. Kulturarv kan bidra till att stärka platsförankring och gemenskap i samhället. Samtidigt kan kulturarv vara något problematiskt och omstritt.
I projektet ”Att skapa vi:et i hembygden: Närsamhällets kulturarv i SO-undervisningen på lågstadiet” (2024-2026), som finansieras av Skolforskningsinstitutet, utforskar vi hur samspelet mellan olika sätt att erfara kulturarv påverkar undervisning och lärande i SO på lågstadiet.
Studien tar avstamp i två forskningscirklar där verksamma lärare och forskare tillsammans utvecklar lektionsupplägg och övningar som bygger på besök till lokalt kulturarv. Övningarna prövas i lärarnas klasser. I förlängningen utvecklas en didaktisk modell för hur lokalhistoria och besök till kulturarv kan bli en del av SO-undervisningen på lågstadiet, men också inom andra delar av ungdomsskolan.
Projektledare: Martin Stolare, Karlstads universitet
Projektforskare: David Ludvigsson, Linköpings universitet, och Cecilia Trenter, Malmö universitet