Hamar dagen
CRE8 Europe - ett digitalt experiment
Sjutton studenter sitter runt om i Europa, var och en med sin egen dator. De är indelade i grupper och kommer att tävla i innovation och kreativitet. Under tre timmar löser de ett ärende som de har fått presenterat av uppdragsgivaren strax innan. De får sen fem minuter på sig att sälja sin lösning till en jury som sedan väljer en vinnare. Partners från Norge, Sverige, Rumänien och Spanien följer med spänning via Zoom. Den fjärde och sista tävlingen i CRE8 Europe-projektet var inte riktigt som vi hade föreställt oss men det är fortfarande ett bra bevis på att det är möjligt att vara "starkare tillsammans än ensam".

Digital middag
I maj 2020 skulle den fjärde och sista tävlingen ordnas på Inlandets universitet, men på grund av covid-19 pandemin kunde detta inte genomföras. Därför blev det en heldags, digital upplaga i slutet av september 2020. För att värma upp träffades hela CRE8 Europe-familjen för digital middag och prat kvällen innan. Förra gången deltagarna träffades var i början av mars i Spanien, och mycket har hänt i alla länder sedan dess.
Workshopdag uppdraget: Studenter med svarta skärmar under online undervisning.
Nästa dag var det dag för tävling och klockan 09.00 var alla inloggade igen. Uppdragsgivaren den här gången var högskolans egen sektion för högre pedagogik representerad av Arna Björg Arnadottir och alumnen Jan Rudi Johansen. Problemet eleverna hade att hantera handlade passande nog om utmaningar relaterade till digital undervisning. Jan Rudi beskrev vad han beskriver som "Den svarta dödsväggen" och utmanade grupperna att komma med förslag på hur man får studenter att sätta på sina kameror och därmed öka interaktionen med föreläsare och medstudenter. Förslagen var många och kreativa, allt från Tik Tok-utmaningar, frågesport med handuppräckning, separata datapaket för de med dålig internetanslutning och dagens "outfit".
Det fanns åtminstone ingen "svart dödsvägg" att spåra på Zoom denna dag. Diskussionerna var livliga och kreativiteten blomstrade. Användarstöd av Erik Lysbakken gav teknisk support under hela dagen, och med undantag av någon instabil nätverksanslutning med några av deltagarna, gick hela evenemanget att genomöra. Några styva halsar och torra ögon efter en hel dag på nätet, men totalt sett var deltagare och arrangörer mycket nöjda med genomförandet. Efter detta kommer programmaterial att utarbetas som beskriver proceduren och erfarenheterna för användning vid genomförandet av liknande händelser i framtiden.

