Effektivt materialutnyttjande i träkonstruktioner
Trä är ett naturligt material som är väl lämpat för bland annat byggapplikationer. I Sverige finns god tillgång till råvaran, den är förnybar och under sin tillväxt i skogen binder den koldioxid från luften och kolet lagras i materialet.
Till skillnad mot många andra byggmaterial har däremot trä olika mekaniska egenskaper i olika riktningar. Exempelvis varierar styvhets- och hållfasthetsegenskaper i materialets fiberriktning och tvärs denna (tangentiell och radiell riktning). Egenskaperna i materialet varierar också beroende bland annat på snedfibrighet, kvistar, tjurved med mera. Något som i sin tur är kopplat till bland annat trädets växtbetingelser.
På grund av sådana naturliga variationer och behovet av att kunna förutsäga egenskaper och optimera användningen är materialforskning på trä ett centralt forskningsområde. Vi använder och utvecklar experimentella metoder i form av dynamisk mätteknik så väl som kvasistatiska metoder för att förutsäga egenskaperna. Vi genomför korttidsförsök så väl som försök som varar under lång tid, i vissa fall upp till flera år. Den avancerade experimentella utrustning som finns att tillgå används för att samla detaljerad kunskap kring trä utsatt för mekanisk belastning.
De experimentella data som tas fram används för att kalibrera och förfina finita element modeller (FE-modeller) som vi utvecklar. Sådana modeller kan i sin tur användas för att förutsäga effekter av kort- och långtidsbelastning i flertalet olika applikationer. Exempel på sådana applikationer är virke i trähus som belastas vinkelrätt sin längsriktning.
Samarbetspartners:
- ByggDialog
- Derome
- Fridh&Häll´s Bygg AB
- KLARA Arkitekter
- Linnéuniversitetet
- Moelven
- OBOS
- Paper Province
- PE Teknik och Arkitektur
- RISE

