Amanda Malmehed, student på masterprogrammet i kritisk samhällsanalys
Läs intervjun med Amanda, student på masterprogrammet i kritisk samhällsanalys.
Vad har du för bakgrund? Var är du från och vad läste du innan du började på masterprogrammet?
- Mitt namn är Amanda Malmehed, jag är 23 år gammal och studerar mitt första år på masterprogrammet i kritisk samhällsanalys. Jag kommer från Linköping men har varit bosatt i Karlstad sedan 2013. Att jag hamnade i Karlstad beror på att jag varit elitsatsande friidrottare och stött kula på hög nivå fram tills i vintras då jag valde att lägga ner min satsning. I Karlstad har jag avverkat både gymnasieutbildning, en kandidatexamen och nu alltså även ett masterprogram. Under sommaren 2020 erhöll jag en kandidatexamen i sociologi efter tre roliga år på Samhällsanalytikerprogrammet vid Karlstads universitet.
Varför valde du att läsa masterprogrammet i kritisk samhällsanalys?
- Jag har alltid trivts med att studera och framförallt trivts som student vid Karlstads universitet. När mitt kandidatprogram närmade sig sitt slut kände jag mig inte riktigt redo för arbetslivet ännu. Efter en karriär som elitidrottare hade jag inte så mycket arbetslivserfarenhet, och kände därför att det kunde vara värdefullt för mig att samla på mig kunskap även på avancerad nivå. När jag fick veta att masterprogrammet i kritisk samhällsanalys skulle starta kändes det som ett naturligt nästa steg. Jag uppfattade masterprogrammet som en förlängning av min kandidatutbildning, vilket visade sig stämma väldigt bra. Att ha få vara med i uppstarten av programmet har både varit utmanande, roligt och lärorikt!
Vad är mest intressant på utbildningen hittills?
- Jag har länge haft ett intresse för mänskligt beteende, samhälle och social förändring, vilket har legat till grund för mitt val av utbildning. Under masterprogrammet har jag fått möjlighet att fördjupa mina sociologiska kunskaper och med en kritisk blick fått granska och problematisera sådana saker vi ofta tar för givet. Programmet har ett särskilt fokus på just kritiska perspektiv och analysmetoder, vilket jag tycker är väldigt roligt. Någonting som jag tycker är särskilt bra är vi studenter har nära kontakt med lärarna, vilket verkligen underlättar på denna nivå.
Har du tips till studenter som läser på program på grundnivå?
- Mitt tips till studenter som läser på grundnivå är att ta vara på möjligheter till praktik och mentorskapsprogram. Det skapar värdefulla kontakter inför framtiden och ger dessutom en möjlighet att samla på sig praktisk kunskap och erfarenhet. Även inom masterprogrammet ges möjlighet till praktik - under hösten ska jag gå ut på praktik vilket jag ser mycket fram emot!
Hur ser dina framtidsplaner ut?
- Nu kan jag ärligt säga att jag ser mycket fram emot ett kommande arbetsliv och känner att jag blivit mer säker i den kompetens jag faktiskt har. Under mina studieår har jag fått skapa och fylla på min verktygslåda med många viktiga kompetenser, utöver utredningsarbete och kritiskt analysarbete, också kunskap kring intervjuande och interaktion, utvärdering och metodologi. Med en sådan verktygslåda vill jag i framtiden gärna arbeta med någon form av utredningsarbete med frågor som känns värdefulla för såväl mig som samhället och människan i det.