Fördjupad validering (kompetenskartläggning) inom förskolepedagogiskt ämnesområde
När du har antagits till VAL kommer du bli erbjuden att genomföra en validering för att visa ditt kunnande inom förskolepedagogiskt område. Syftet med validering är att kartlägga och bedöma ditt kunnande inom förskolepedagogiskt ämnesområde för att du om möjligt ska kunna tillgodoräkna delar av utbildningen och därmed förkorta den. Syftet är också att utforska, kartlägga och klargöra vilka områden inom det förskolpedagogiska ämnesområdet som du har studiebehov av för att uppfylla examensmålen för förskollärarexamen.
Valideringen är frivillig och görs på valfri tid. Om du tackar ja till valideringen får du valideringsuppgifterna i slutet av maj och lämnar in dem senast i oktober. Förenklat består valideringen av:
- skriftliga uppgifter som berör områden så som lärande och undervisning, omsorg, kommunikation och språk m.m. Du bestämmer antalet uppgifter du genomför och lämnar in.
- intervju med utgångspunkt i de uppgifter du lämnat in
- ett eventuellt besök på arbetsplatsen
Baserat på antalet uppgifter du genomför samt resultatet på dessa utfärdas en individuell studieplan där det framgår vilka kompletterande kurser du ska läsa och när utbildningen bedöms bli klar. Om du har studier sedan tidigare, som är relevanta mot examensmålen, bedöms dessa och kartläggningsuppgifter med motsvarande innehålls stryks.
Du kommer få information om hur valideringsprocessen går till några månader före via en digital informationsträff och du kommer även att få en förfrågan om du vill genomföra valideringen. Om du tackar nej till valideringen kommer du bli erbjuden att läsa kurser i stället som ges på distans med 50 procents studietakt och utan fysiska träffar.
Alla studenter får en reviderad individuell studieplan, oavsett om du genomför valideringen eller inte.