Röster om turismprogrammet
Amanda Hjert, DMC (Destination Management Company), Köpenhamn.
Amanda Hjert, DMC (Destination Management Company) i Köpenhamn
- Min roll är eventkoordinator där jag säljer in Danmark som destination genom att skapa och projektleda skräddarsydda program inom kategorin MICE (Meetings, Incentives, Conferences, Exhibitions) för internationella företagskunder som valt Köpenhamn, Färöarna eller Grönland som plats för sitt event.
Jag har världens roligaste och mest varierande jobb.
För mig handlade det inte så mycket om att utbildningen låg på universitetsnivå, det var snarare möjligheterna i programmets kursinnehåll som motiverade mig. Ett stort plus var det glada studentlivet som Karlstads universitetet lockade med. Det förgyller pluggslitet.
Utan min akademiska turismutbildning hade jag aldrig kunnat få mitt drömjobb som jag nu får uppleva varje dag. Tack vare det analytiska tankesättet som utbildningen kräver kan jag idag ta mig an komplexa uppgifter genom ett lösningsorienterat fokus som inte enbart leder till utveckling, utan en förbättrad och kreativ sådan.
Utbildningen ger dig förståelse för turism som global exportsektor samt personliga färdigheter i att:
- Planera
- Prioritera
- Ta ansvar för ditt arbete såväl i grupp som självständigt
Nämn en arbetsgivare som inte meriterar det?
Kajsa Åberg, strateg på Region Västerbotten Turism (RVT)
Region Västerbotten ansvarar för regional utveckling i Västerbotten och turismavdelningen fokuserar på hur besöksnäringen kan vara ett verktyg för det.
- Att arbeta som strateg inom regional utveckling innebär att skapa förutsättningar för företag, organisationer och offentlig sektor att stärka sina verksamheter, säger Kajsa Åberg. RVT fungerar som en länk mellan vår västerbottniska nivå och det som sker nationellt genom samverkan med aktörer som Tillväxtverket. Det handlar om att bevaka besöksnäringens intressen och att se till att Västerbottens förutsättningar och behov finns med i resonemangen när strategier tas fram.
För att kunna göra ett bra, strategiskt jobb som bidrar till en hållbar utveckling krävs kunskap - man behöver förstå ansvarsfördelning och uppdrag i långa processer där fler olika samhällsnivåer är inblandade.
- En relevant utbildning är helt avgörande. Man måste känna sig trygg i sin kunskap men också vara lyhörd och ödmjuk inför andras kunnande. Det finns alltid mer att lära sig. Min bakgrund inom besöksnäringen sträcker sig från att gräva igenom gamla skräphögar på en öde ö för att skapa ett eget fyr-museum, till att skriva en doktorsavhandling om utbildningsnivåer i den svenska turismsektorn och diskutera ekologisk hållbarhet med nationalparkschefer i Kenya.
Lisa Eriksson, Hotellchef på Vildmarkshotellet
Vildmarkshotellet är ett relativt stort hotell med 211 rum och 856 bäddar och är placerat bara 100 meter ifrån Kolmårdens Djurpark.
- Jag har jobbat hela mitt yrkesverksamma liv inom besöksnäringen och började som 15 åring på camping och efter det har det blivit fler campingar, turistinformationer och hotell.
Jag funderade länge på vad jag skulle studera och insåg att gästmöten och service är det jag verkligen gillar. Så jag valde turismprogrammet vid Karlstads universitet och försöker göra en karriär av det. Det går rätt bra - jag har just nu världens roligaste jobb.
I min roll som hotellchef jobbar jag strategiskt för att ge mina medarbetare de bästa förutsättningarna. De ska kunna ge service i världsklass. Mina arbetsuppgifter innehåller allt från schemaplanering och coachning till marknadsföring och interninformation. På hotellet ansvarar jag för avdelningarna reception, konferens, logi & bad samt Safari Camp.
Just nu rekryterar Vildmarkshotellet sommarens säsongsmedarbetare för våra olika tjänster - allt ifrån badvärdar till servis och receptionist. Samtidigt håller vi på att förbereda oss för Vildmarkshotellets konferenshögsäsong i maj. Därefter blir det fullt fokus på våra privatgäster från juni-augusti.
Min utbildning från turismprogrammet lärde mig att tänka strategiskt och gav mig många bra verktyg inom ekonomi och marknadsföring. Via Karlstads universitet fick jag en praktikkurs på Lidingö Stad som destinationsutvecklare. Tack vare praktikplatsen fick jag erbjudande att jobba som marknadskoordinator på Bosön (Riksidrottsförbundets Utvecklingscentrum). Min utbildning vid turismprogrammet gav mig den möjligheten.
När jag som chef anställer medarbetare väger en akademisk utbildning inom besöksnäring tungt. Då vet jag att verktyg för analytiskt och strategiskt tänkande och en bred baskunskap om näringen finns med. Branschen behöver ännu fler kollegor med akademisk utbildning och turismprogrammet vid Karlstads universitet ger dig otroligt många möjligheter.
Mia Landin, VD Visit Värmland
- Jag har arbetat inom besöksnäring i drygt 25 år, både inom den privata näringen med primärt resebyråer och hotell men också inom den offentliga sektorn som verksamhetschef för DMO;s. Jag älskar mitt uppdrag och kan inte se en mer mångfasetterad näring än besöksnäring och turism.
- Vi arbetar med alla Värmlands kommuner för att ständigt öka attraktionen för att leva, verka, bo och besöka Värmland. Besöksnäring och turism är en stark drivkraft i vår samhällsutveckling - både i stad och på landsbygd. I Visit Värmlands uppdrag arbetar vi också med affärs och produktutveckling för och tillsammans med vår näring. Allt för att skapa hållbara företag och skapa fler arbetstillfällen och ökad lönsamhet.
Marknadsföring av Värmland för besökare ligger också inom vårt uppdrag och just nu är det fokus på den vintersäsong vi är mitt i, men också planering för årets aktiviteter, Vi tar emot mycket press och PR till vår region och Visit Värmlands uppgift är att visa dem vår fantastiska mångfald. Vi arbetar också tillsammans med exempelvis Compare och Paper Province för att öka innovationskraften och möjliggöra nya innovationer.
Varför tycker du att det är viktigt med en akademisk utbildning inom turism?
- Att kunna tänka kritiskt och strategiskt är avgörande för vår framtid och branschens attraktionskraft. Våra näringar bidrar till att människor väljer att bo och leva på våra platser och jag kan inte se ett viktigare uppdrag. Så besöksnäringen med sitt otroligt breda aktörsystem behöver fler nya kollegor med akademisk utbildning. Så vill du vara med och skapa framtiden för turismnäring så är turismprogrammet ett riktigt bra val.
Alexis Allende, grundare av Roomanic Travel
- Min expertis är turismutveckling för destinationer, hotell, upplevelser, online-försäljning och traveltech. Jag började studera när jag var 31 år och Karlstads universitet gav mig grunden till hur man kan kapitalisera sin kunskap och vikten av att se lärandet som ett livslångt hantverk.
Tips: Var alltid nyfiken!
Amanda Hjert, DMC (Destination Management Company), Köpenhamn.