Teknikåttan
Teknikåttan är en rikstäckande frågetävling i naturvetenskap, matematik och teknik för elever i årskurs åtta. Det är ca 30 000 elever runt om i Sverige som deltar. Det huvudsakliga syftet med tävlingen är att väcka intresset för de ämnena bland eleverna, stimulera deras fantasi, kreativitet och uppfinningsförmåga samt stärka deras självförtroende. Regiontävlingen 2020 på Karlstads universitet skulle ha ägt rum den 23 april men är nu inställd.

Teknikåttan 2021 på Karlstads universitet genomförs digitalt och är öppen för anmälan
Teknikåttan är uppbyggt på samma sätt som "Vi i femman" och samarrangeras av elva universitet och högskolor runt om i landet. Genom olika kunskapstest och experiment tävlar eleverna mot varandra. Först i en uttagningstävling/kval ute på de egna skolorna och sedan i regionstävlingar på respektive universitet eller högskola.
Öppet för anmälan fram till 28 januari!
- Alla åttondeklassare i hela landet kan delta i Teknikåttan
- Tävlingen är kostnadsfri att anmäla sig till och att delta i
- Det är bara lärare som kan anmäla en klass till tävlingen. Anmälan görs på sidan lärarinloggning.
- Det är bara elever i anmälda åttondeklasser som kan tävla.
- Tävlingen genomförs under vårterminen och består av en kvaltävling, en regiontävling och en rikstävling med final.
- Kvaltävlingen kan genomföras på webben eller på papper.
Frågor och praktiska uppgifter som förekommer inom ramen för Teknikåttan är konstruerade så att de ska följa läroplanen och möta de förmågor som beskrivs där. Som lärare har du möjlighet att fritt använda tidigare års frågor som förberedelse och som naturlig del av din undervisning i teknik och naturvetenskap.
Regiontävlingen 2020 på Karlstads universitet äger rum den 23 april.
Rikstävlingen med final 19 maj går i år av stapeln i Gävle.
Läs mer om tävlingen på Teknikåttans egna hemsida här!
Bakgrund och historik
Teknikåttan startade 1993 vid Linköpings tekniska högskola. Sedan dess har intresset för att delta ökat från år till år. I dag är Teknikåttan rikstäckande och indelad i elva regioner, där en högskola eller ett universitet i varje region ansvarar för tävlingarna och för kontakterna med landets åttondeklassare och deras lärare. Från och med år 2000 kan alltså landets alla åttondeklassare delta i uttagningstävlingen.
Mål och mening
Vi vill visa att det finns alternativa vägar till kunskap. Genom att relatera till vardagsnära teknik och genom att anlägga nya perspektiv på naturvetenskapliga fenomen lockas eleverna att ge kloka svar på kluriga problem. Därigenom stärks också elevernas tilltro till sitt eget sunda förnuft.
Teknikåttan kan även fungera som en resurs för lärare som undervisar i teknik och naturvetenskapliga ämnen i hela grundskolan. Genom att utnyttja databasen Kunskapsnätet och använda sig av frågorna i undervisningen kan hela klassen arbeta med och fördjupa sig i de fenomen, eller den teknik, som frågorna handlar om.
