Tillgodoräknande
Om du vid Karlstads universitet eller vid andra svenska eller utländska universitet/högskolor har läst kurser som motsvarar någon eller några av kurserna eller del av kurs inom dina nuvarande studier, kan du ansöka om att tillgodoräkna dessa kurser.
Även annan utbildning samt yrkesverksamhet kan vara aktuella kunskaper som kan tillgodoräknas. Vid tillgodoräknande prövas innehåll, omfattning och nivå på dina tidigare studier/yrkesverksamhet mot den kursplan du ansöker om att få detta tillgodoräknat mot (den kurs du ej vill läsa).
För att ansöka om tillgodoräknande måste du vara student, antagen och bedriva utbildning vid Karlstads universitet. Att du bedriver utbildning innebär att du är registrerad och aktiv på ett program eller minst en kurs vid Karlstads universitet. Däremot behöver du inte vara registrerad på den kurs du önskar tillgodoräkna.
Om du planerar att ta ut en examen vid Karlstads universitet bör du ansöka om tillgodoräknande i god tid innan du är klar med dina studier så att du fått ett beslut om tillgodoräknandet då du ansöker om examen.
FÖLJANDE KRITERIER MÅSTE UPPFYLLAS FÖR ATT UNDVIKA AVSLAG VID ANSÖKAN OM TILLGODORÄKNANDE
- Är student vid Karlstads universitet (antagen till kurs/program)
- Har godkänt resultat på dina tidigare studier som ska ligga till grund för ditt tillgodoräknande.
- Att din ansökan är komplett med samtliga efterfrågade bilagor
- Att kursplanen i tidigare läst kurs i stor utsträckning motsvarar kursplanen som hör till den kurs som du vill tillgodoräkna.
Vid ansökan om tillgodoräknande av generella högskolepoäng kontakta alltid studievägledare först.
Exempel på när ett tillgodoräknande inte behövs:
- Om du plockar ihop din egen examen och dina tidigare studier är från en annan svensk högskola/universitet.
- Om du läser program och kursen du vill ersätta med tidigare studier är en valfri kurs i programmets utbildningsplan.
- Om du tidigare har läst en kurs vid Karlstads universitet och du nu går ett program där samma kurs ingår som obligatorisk.
SÅ ANSÖKER DU OM TILLGODORÄKNANDE
- Du ansöker själv i Ladok för studenter
- Du ska endast ange en kurs att tillgodoräkna per ansökan.
- Du måste bifoga nödvändiga dokument.
- Resultatintyg från Ladok.
- Formell kursplan och förteckning över kurslitteratur aktuella för den termin kursen lästes.
Observera! Även om samma kurs kan användas flera gånger som grund för tillgodoräknande, är det viktigt att tänka på att du i slutändan har tillräckligt många poäng för att ta ut en examen, poäng för en kurs eller del av kurs kan endast användas en gång i en examen.
Om du har ytterligare frågor gällande din ansökan kontakta din studie- och karriärvägledare.
ANSÖKAN OM TILLGODORÄKNANDE inom VAL-projektet
Du som ansöker om tillgodoräknande inom ramen för VAL-projektet ska göra det enligt särskild rutin. Meriter som var kända vid ansökan har redan beaktats för tillgodoräknande. Kontakta val@kau.se för mer information.
ANSÖKAN OM TILLGODORÄKNANDE via reell kompetens, exempelvis AV VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU)
Om du har dokumenterad yrkeserfarenhet som motsvarar lärandemålen i kursplanerna för den verksamhetsförlagda utbildningen har du möjlighet att tillgodoräkna dig den. Ansökningsförfarandet är detsamma. Dock måste du även bifoga ett underlag som styrker din reella kompetens.
- Självvärdering: Beskriv hur de aktuella lärandemålen har uppnåtts och utvecklats genom exempelvis yrkeslivet eller via engagemang på fritiden.
- Styrkande dokumentation: Styrk så långt det är möjligt dina uppgifter, genom att till ansökan bifoga kopior av intyg, betyg, tjänsteintyg, arbetsintyg, licenser, certifikat osv.
Har du frågor eller behöver guidning kring ditt tillgodoräknande med grund i reell kompetens är du välkommen att kontakta valideringsteamet.
Vill du ansöka om tillgodoräknande av VFU för lärarutbildningen hittar du mer information på lärarutbildningens sida om VFU.
BESLUT OM TILLGODORÄKNANDE
Beslutet om tillgodoräknandet fattas med hjälp av det underlag och ansökningshandlingar som du har skickat in. Det är ditt ansvar som student att se till att din ansökan är fullständig.
Om inkommen ansökan behöver kompletteras kontaktas studenten via mail. Se till att ha en uppdaterad och korrekt mailadress i Ladok då det är den adressen som används vid kontakt. Studenten har 10 dagar på sig att komplettera en ansökan efter det att begäran av komplettering har mailats. Om student själv vill komplettera en redan inskickad ansökan skickas kompletteringar till tillgodorakning@kau.se. Observera att kompletteringar inte ska läggas in som en ny ansökan.
Tillgodoräknad högskoleutbildning betygssätts inte, den examinerande högskolans betyg gäller. Vid tillgodoräknande av del av kurs avgör examinator hur de tillgodoräknade delarna ska värderas. Om du avser att söka tillgodoräknande av del av kurs, kontakta därför kursens examinator för att fråga hur ett sådant tillgodoräknande värderas
Ansökan om tillgodoräknande behandlas så snart som möjligt efter det att en fullständig ansökan har inkommit. Ambitionen är att handläggningstiden i normalfallet inte ska överskrida en månad. Mer komplicerade ärenden kan ta längre tid.
Efter att beslut tagits meddelas studenten.
Observera att om du fått del av kurs beviljat syns detta i Ladok först då du är antagen till kursen.
Tänk på att om din ansökan om tillgodoräknande beviljas kan det påverka ditt studiemedel därför är det viktigt att du kontaktar CSN angående ändringarna.
ÖVERKLAGAN AV BESLUT
Om du inte är nöjd med det beslut du fått så kan du överklaga detta. Information om hur du ska gå tillväga för att överklaga finner du i ditt beslut. Du har tre veckor på dig att skicka in ditt överklagande, från den dag du tog del av beslutet.
Observera att ett gynnande beslut inte går att överklaga.
Vid frågor
Vänligen kontakta: