Tillgodoräknande av VFU
Om du har yrkeserfarenhet som motsvarar lärandemålen i kursplanerna för den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, och som du kan styrka, har du möjlighet att tillgodoräkna dig denna.
Du ansöker själv i Studentladok under fliken ”Ansök om”.
Länk till Studentladok: https://www.student.ladok.se/student/loggain
Om du inte har konto i Studentladok kontakta studievägledare: fraga.lararutbildningen@kau.se
- Du ska endast ange en kurs per ansökan.
- Du måste bifoga nödvändiga dokument.
Vi rekommenderar att du tar kontakt med studie- och karriärvägledare för ett vägledande samtal om hur ansökan kan utformas. Kontaktuppgifter finns i högerkolumnen.
Det här ska du skicka med i din ansökan
Underlag för ansökan utgörs i första hand av en självvärdering som styrks med tjänstgöringsintyg från arbetsgivaren. Övrig dokumentation som styrker kompetensen kan också bifogas. Följande underlag ska finnas med i ansökan:
- Självvärdering
- Tjänstgöringsintyg med relevant information om undervisningsämnen och innehåll i tjänsten
- Ev. övriga handlingar som styrker kompetensen
Självvärdering
För att det ska gå att göra en bedömning av din yrkeserfarenhet krävs ett underlag som beskriver den reella kompetensen i relation till den aktuella kursens/delkursens lärandemål. Det innebär att studenten ska synliggöra hur lärandemålen har uppnåtts genom arbete i skola/förskola. Beskrivning av och reflektion kring den reella kompetensen ska ske i relation till samtliga lärandemål och skrivas digitalt i dokumentet Underlag för självvärdering vid ansökan om tillgodoräknande för aktuell VFU-kurs. Underlag för självvärdering för programmens samtliga VFU-kurser finns här.
Självvärderingen ska innehålla följande:
- En beskrivning av kompetenser i relation till vart och ett av lärandemålen och aktuella styrdokument för skola/förskola. Dokumentet ”Underlag för självvärdering vid ansökan om tillgodoräknande” ska användas.
- En konkretisering av kompetenser genom exempel från undervisning eller annan pedagogisk verksamhet kopplat till vart och ett av lärandemålen och relevanta styrdokument. Styrkor och svagheter i studentens verksamhet och kompetenser som lärare/förskollärare ska diskuteras i relation till exemplen och vetenskap och beprövad erfarenhet.
- Planeringar, bedömningsunderlag eller annan dokumentation som är relevant i relation till lärandemålen bifogas och diskuteras i relation till relevanta lärandemål och vetenskap och beprövad erfarenhet.
- Underskrift av nuvarande eller tidigare chef som kan verifiera den kompetens som beskrivs i självvärderingen.
Intyg från arbetsgivaren
I ansökan ska ingå tjänstgöringsintyg som styrker anställningstid och arbetets inriktning och omfattning i % av heltid. Om så behövs kan flera intyg lämnas.
Intervju
Ansökan kan komma att kompletteras med en intervju utifrån självvärderingen. Intervjun sker antingen på Karlstads universitet eller m.h.a. digitalt verktyg.
Ansöknings- och handläggningstid
Ansökan om tillgodoräknande ska lämnas in i god tid före aktuell VFU-kurs. En riktlinje kan vara:
- 1 maj för VFU-kurs på höstterminen
- 1 november för VFU-kurs på vårterminen
Om de föreslagna tiderna inte går att tillämpa, ska ansökan lämnas in så tidigt som möjligt. Normal handläggningstid är fyra veckor.
Beslut om tillgodoräknande
Beslutet om helt eller delvis godkännande av tillgodoräknandet alternativt avslag fattas med hjälp av det underlag och ansökningshandlingar som du har skickat in. Det är ditt ansvar som student att se till att din ansökan är fullständig om något saknas får du ett meddelande om detta och har då tio dagar på dig att komplettera. Ansökan om tillgodoräknande behandlas så snart som möjligt från det att en fullständig ansökan har kommit till oss.
Efter att beslut tagits meddelas studenten.
Beviljat tillgodoräknande
Ett beviljat tillgodoräknande innebär bland annat:
- Studenten är inte berättigad till studiemedel för de veckor som den tillgodoräknade kursen omfattar.
- För Förskol-, Grund- och Ämneslärarprogrammen gäller att under de veckor som VFU-kursen pågår finns i de flesta fall ingen alternativ kurs att läsa. Det innebär att utbildningstiden i regel inte förkortas genom ett tillgodoräknande.
- För Kompletterande pedagogisk utbildning, KPU, och Yrkeslärarprogrammet kan tillgodoräknad VFU-kurs i vissa fall innebära en förkortning av utbildningstiden
Överklagan av beslut
Om du inte är nöjd med det beslut du fått så kan du överklaga detta. Information om hur du ska gå tillväga för att överklaga finner du i ditt beslut. Du har tre veckor på dig att skicka in ditt överklagande, från den dag du tog del av beslutet.