Alkohol och andra droger
Har du funderingar kring ditt användande av alkohol eller narkotika? Hör av dig till Studenthälsan, vi har tystnadsplikt.

Vill du förändra dina alkoholvanor? Kanske Acra/CRA kan vara något för dig?
För dig som
-börjat fundera över vilken roll alkohol eller droger har i ditt liv och vill minska ditt drickande/droganvändande
-har fått negativa konsekvenser av alkoholdrickande eller droganvändande,
-har anhöriga eller vänner som är orolig för ditt drickande eller droganvändande
erbjuder Studenthälsan på Karlstads Universitet programmet Acra/CRA
Acra/CRA är ett program för ökad livskvalitet genom nykterhet/drogfrihet eller minskad konsumtion.
Programmet bygger på både KBT och Motiverande Samtal (MI) och rekommenderas av Socialstyrelsen och har en god evidens genom forskning.
Acra/CRA har fyra hörnstenar i sitt program:
Funktionsanalyser: Vad triggar igång ett drickande? Vilka situationer, tankar eller känslor väcker en händelsekedja där alkohol eller droger ingår.
Färdighetsträning: Lära sig bättre kommunikationsstrategier och problemlösning. Lära sig säga nej. Hantera ilska.
Återfall och vidmakthållande: Hantera återfall och bibehålla positiva förändringar.
Involvering av nätverk: Föräldrar, partners eller andra viktiga personer får lära sig hur de kan stötta ett nyktrare liv.
- Om du som student vill veta mer om programmet är du varmt välkommen att mejla kurator Mira Fielding mira.fielding@kau.se
Nedan hittar du andra stödsidor inom alkohol och droger:
På alkoholprofilen.se kan du som vill veta mer om hur dina alkoholvanor påverkar dig och andra göra ett test. Vill du veta mer om vad alkoholprofilen är så kan läsa mer om det här.
Cannabishjälpen
Cannabishjälpen är en plats för alla som berörs av cannabis. Oavsett om du själv röker ibland, har stora bekymmer med cannabis, är anhörig eller möter de som röker i ditt arbete och vill hjälpa, är cannabishjälpen en sida där du kan hitta relevanta fakta.
Studenthälsan vill även tipsa dig om:
Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) har till uppgift att sprida information om alkohol och andra droger.
Nexus i Karlstad vänder sig till den som är upp till 25 år och har problem med alkohol eller andra droger. De erbjuder bland annat KBT, motivationssamtal, cannabis-samtal/-avvänjningsprogram (HAP), återfalls-prevention med mera. Läs mer.
Är du över 25 år så erbjuder kommunens öppenvård olika behandlingsprogram som t.e.x 12-stegsprogrammet eller individuella samtal. Läs mer.
Cocaine Anonymous är en gemenskap av människor som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka med varandra för att söka lösa sitt gemensamma problem och hjälpa andra att tillfriskna från drogberoende. Läs mer om CA här.
AA, Anonyma Alkoholister, är en gemenskap av människor, som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka med varandra för att söka lösa sitt gemensamma problem och hjälpa andra att tillfriskna från alkoholism. Det enda villkoret för medlemskap i AA är en önskan att sluta dricka. Läs mer om AA här.
Du bestämmer hur festen blir - inte alkoholen
Tänk efter hur du dricker och hur din egen sårbarhet är. Du kan läsa mer i en broschyr särskilt framtagen för studenter
Karlstad Universitets alkohol- och narkotikapolicy
Alkohol och narkotika hör inte ihop med arbete och studier! Du kan läsa mer om det i universitetets policy för alkohol och narkotika.
