Sömnskola på Studenthälsan
Har du problem med insomni?
Insomni innebär att du under minst en månads tid har haft något eller några av följande besvär och att du fungerar sämre på dagarna:
-Du har svårt att somna på kvällen.
-Du vaknar upp flera gånger under natten.
-Du vaknar upp för tidigt på morgonen.
-Du känner dig inte utvilad när du är vaken.
Vi på Studenthälsan erbjudet samtal kring sömn och sömnproblem, vi erbjuder även sömnskola där du kan gå från sömnlös till utsövd på 6 veckor. Vi börjar med ett samtal och efter det ser vi ifall sömnskola är något som är lämpligt. Det finns även andra åtgärder som kan vara hjälpsamma för att få en bättre sömn.
Sömnskolan vänder sig till dig som har besvär med insomni. Sömnskolan passar inte för dig som har insomni på grund av någon annan form av sömnstörning, exempelvis narkolepsi eller störd dygnsrytm. Den får heller inte vara orsakade av någon drog, medicin, sjukdom och skada.
Ibland kan sömnbesvär vara symptom som hänger ihop med någon form av psykiska begär, exempelvis depression eller ångest. Om dina sömnproblemen har någon sådan orsak bör du först se till att du får en optimal behandling eller stöd för dessa besvär innan du tar tag i dina sömnproblem direkt.
Däremot spelar det ingen roll om du precis har drabbats av sömnbesvären eller om du har lidit av dem under längre tid. I Studenthälsans sömnskola får du ta del av några av de bästa och mest beprövade metoder som finns för insomni, så att du på ett effektivt sätt kan bli kvitt dina sömnbesvär.
Det finns idag rikligt med forskning inom sömnområdet, och vi vet att en dålig nattsömn får flera konsekvenser än att inte känna sig utvilad. Sömnbrist ökar till exempel risken för en rad allvarliga sjukdomstillstånd.
Du har säker också egna erfarenheter av vad bristen på sömn kan få för konsekvenser. Känslan av att aldrig vara riktigt utvilad tär på psyket efter ett tag. Självklart ställer detta till problem både i plugget och privat.
Vill du veta mer om sömnskolan, eller har du generella funderingar kring sömnproblematik kan du mejla vår diplomerade sömncoach och Hälsopedagog Annelie Berglind på annelie.berglind@kau.se eller boka tid här.
Läs gärna dessa sömnhygieniska råd.