Studera statsvetenskap på Karlstads universitet
Funderar du på att studera statsvetenskap i Karlstad? Här kan du läsa mer om hur det är att studera hos oss.
I Karlstad kan statsvetenskap studeras från flera olika ingångar. Vi är del i fyra olika program, två på grundnivå och två på masternivå, samtidigt som vi också ger fristående kurser. De bästa inblickarna i våra utbildningar ges av våra tidigare studenter. Nedan kan du läsa vad några av våra alumner tycker.
Angelica Karlsson - Politisk sekreterare, riksdagskansliet, Stockholm
Efter examen fick Angelica en praktikplats på Utrikesdepartementets Amerikaenhet där hon jobbade med frågor som berörde det svenska EU-ordförandeskapet. Hon spenderade sedan en tid i Bryssel där hon studerade franska. Detta för att sedan återvända till Sverige och Stockholm för att arbeta med Nya Moderaternas valkampanj under riksdagsvalet 2010. Ett jobb hon fick genom att själv kontakta partiet. Under denna tid knöt hon kontakter som ledde till att hon idag är anställd som politisk sekreterare vid Moderaternas riksdagskansli.
- Utbildningen är förberedande. Dels för att den ger bra grundkunskap, dels för att den utvecklar tänkandet och förmågan att uttrycka sig i tal och skrift. Vart du hamnar är helt upp till dig själv. Det handlar om att ta tillvara på de tillfällen som ges och att själv söka upp möjligheter. Våga ta för dig!
David Sundström - Verksamhetsansvarig för intern utveckling och planering, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), Karlstad
David Sundström var under studietiden engagerad i Karlstad Studentkår. Detta väckte ett intresse för sektorn, vilket ledde till att han direkt efter sin examen började arbeta på Studentkåren i Uppsala. Efter tre år började David arbeta som förvaltningshandläggare på den internationella avdelningen på MSB i Kristinehamn. Under sin tid på myndigheten har han haft flera olika tjänster och idag är han verksamhetsansvarig för intern utveckling och planering.
- Under utbildningen drillades vi att hela tiden tänka analytiskt och logiskt. Detta har lett till att jag idag har ett analytiskt arbets- och förhållningssätt som jag har nytta av i mitt arbete. Under studietiden bör man engagera sig i olika ideella uppdrag . Främst för att det är roligt, men även för att det kan få positiva följder. Det ena engagemanget leder till det andra som i sin tur leder till jobb. Men du måste gilla det du gör, annars skiner det igenom.
Ingrid Strengsdal - Kulturchef, Kulturförvaltningen Säffle kommun
Ingrid tog sin examen när Sverige var på väg in i de värsta lågkonjunkturerna på länge och fick därför söka ett antal jobb innan hon efter ett halvår fick napp i Strömstads kommun som utredningsassistent. Efter några år som socialsekreterare i Strömstad och Trollhättan fick hon jobb som kommunsekreterare i Säffle kommun. Numera är hon kulturchef och förvaltningschef på kulturförvaltningen.
- Min utbildning har gett mig en grundtrygghet i att finna former och metoder för mitt arbete. Utbildningen som sådan gav en bred bas och gav mig verktygen för hur jag ska hantera situationer som uppstår, hur jag söker information och kan använda förvärvad kunskap. Det har också gett mig en förståelse och respekt för system och organisationsformer.
Marilyn Josefsson - Departementssekreterare, Utrikesdepartementet
Marilyn Josefssons karriär har tagit henne till Stockholm, Kinshasa, Lusaka, Addis Abeba och Kiev. Hon har varit handläggare, departementssekreterare på UD, ambassadssekreterare för politiska frågor och politisk rådgivare vid FN.
- Förutom en bred kunskap om politiska och internationella frågor har min utbildning också hjälpt mig att vässa min analytiska kapacitet liksom förmågan att uttrycka mig väl i tal och skrift på svenska, engelska och franska. Om du vill satsa på en internationell karriär är utlandserfarenhet viktigt, liksom goda språkkunskaper i ett tredje språk, gärna i något politisk relevant och lite udda språk som kinesiska, ryska och arabisk. Givetvis är även franska, tyska och spanska gångbara. Att studera utomlands en termin eller två är ett bra sätt att slå två flugor i en smäll.
- Om möjligt, välj en tematisk eller geografisk inriktning på din master, till exempel i folkrätt och mänskliga rättigheter, internationell ekonomi, icke-spridning och nedrustning, Mellanöstern, hållbar utveckling eller vad det nu kan vara. Tänk efter ett extra varv om det finns någon särskild inriktning som intresserar just dig och vilka framtida yrkesmöjligheter det finns inom detta område.
Bo-Josef Eriksson - Analytiker/utvärderare, Region Värmland
Bo-Josef började med att arbeta extra på FoU (Forskning och Utveckling), men sökte andra jobb under tiden. Han fick napp på Region Värmland där han jobbar som analytiker och utvärderare. Att han fick just den tjänsten tror han beror på hans erfarenheter av utvärdering från FoU, men även att han läst extrakurser inom områdena ledarskap och utvärdering.
- Metodkurserna var särskilt användbara då jag arbetar med att utvärdera de metodiska tillvägagångssätt som tillämpas i olika typer av rapporter. Det kritiska tänkandet och förhållningssättet är nyckeln, men metodkunskapen är mitt verktyg för att kunna granska och kvalitetsbedöma rapporter. Så metodkurserna kan inte underskattas. Du kanske inte kommer att skriva rapporter själv, men du kommer med all säkerhet behöva läsa och ta ställning till olika typer av texter och dokument och då är metoden ett viktigt verktyg.
Marcus Nordenborg - Juridisk arbetsrättslig rådgivare, SKTF/ST/TRIA, Stockholm
Sommaren efter examen flyttade Marcus till Stockholm, där han via ett bemanningsföretag chansen att börja arbeta på halvtid som konsult på SKTF, ST samt TRIA. Sedan augusti 2010 är han anställd på heltid som juridisk arbetsrättslig rådgivare för samtliga tre fackförbund.
- Som rättsvetare lär du dig ett juridiskt tänk, du vet hur man slår i lag- och avtalstext samt hur du skall tillämpa denna kunskap i praktiken. Detta har jag stor nytta av som rådgivare. Jag tycker faktiskt att jag är bättre förberedd för mitt jobb än någon som läst juristprogrammet, eftersom jag har mer arbetsrätt och offentligrätt i ryggen. Mitt bästa tips till studenter är att göra praktik under utbildningen, och skriv uppsats inom ett område som du vill jobba med.
Samanta Pudic - Mottagningshandläggaree, Migrationsverket
I jakten på sitt första jobb registrerade sig Samanta på en mängd olika rekryteringssidor samt anmälde sig på arbetsförmedlingen. Då hon under studietiden hade gjort praktik på Migrationsverket fanns det ett intresse från hennes sida att arbeta där. Genom att kontinuerligt besöka myndighetens hemsida hittade hon annonsen för den handläggartjänst hon idag har.
- All planering och prioriteringar som jag har fått göra under min studietid har underlättat mitt arbete som mottagningshandläggare. Enligt min mening skall en bra handläggare kunna prioritera för att kunna producera på ett rättssäkert- och effektivt sätt. Ta tillvara på de chanser som erbjuds, tveka inte att göra praktik eller studera utomlands under en termin. Och glöm inte bort att njuta av din studietid!