Att leda utbildning på kulturskola
Utbildningen vänder sig till dig som är verksam inom kulturskolan och som är intresserad av ledningsfrågor. Den handlar om kunskapen, förmågan och viljan att leda kulturskolans verksamhet med helheten för ögonen och om att utveckla skolan mot uppställda mål. Utbildningen är således både en kompetensutveckling för olika ledningsuppgifter och en förberedande utbildning för framtida skolledare.
Utbildningen samläses med deltagarna från motsvarande kurs för folkhögskolor.
Att bli och vara ledare
Utbildningen ger en orientering om ledarskap i kulturskolan, förutsättningar för styrning och ledning och det personliga ledarskapets betydelse. Ledarrollen analyseras med utgångspunkt från olika aktörsperspektiv och relateras till kulturskolans organisation, kultur och övergripande uppdrag såsom en egen utbildningsform. Särskilt uppmärksammas förmågan att leda en arbetsgrupp i ett förändringsarbete.
Du får således möjlighet att fördjupa dina kunskaper och din kompetens gällande ledarskapets krav och möjligheter och ställa det i relation till personliga motiv och förutsättningar.
Vem får gå kursen?
Utbildningen vänder sig till dig som är lärare eller motsvarande inom kulturskola och folkhögskola och som är intresserad av ledningsfrågor och som funderar på att ta ledningsuppdrag eller bli skolledare.
Utbildningen samläses med deltagare från folkhögskolor. Vi eftersträvar en balans mellan deltagare från respektive skolformer och upprättar reservlista vid behov.
Innehåll
Följande områden behandlas
- Roller, uppdrag och ansvar i kulturskolans organisation
- Att leda kollegor
- Egna personliga förutsättningar i relation till ledaruppgifter
- Etiska aspekter såsom trovärdighet och integritet
Genomförande
Under utbildningen utgår vi från förhållanden i deltagarnas organisationer och relaterar dessa till olika modeller och teorier efter de principer som karaktäriserar ett erfarenhetsbaserat lärande.
Utbildningen består av två internatstillfällen och omfattar två dagar vardera samt en auskultationsdag på en annan kulturskola. Därutöver tillkommer litteraturstudier (cirka 500 sidor) som anknyter till de olika kursmomenten.
Utbildningen genomförs av docent Lars Svedberg vid Rektorsutbildningen på Karlstads universitet.
Efter avslutad kurs erhålls ett kursintyg.
Kursdatum 2025
Kursledningen beslutade 2 oktober att flytta fram kursen pga för få anmälda deltagare.
- 20-21 mars 2025
- 2-3 juni
Träffarna genomförs som internat på Sigtunastiftelsen i Sigtuna.
Kostnad
Kostnad för kursen är 6 900 SEK exklusive moms per deltagare. Utöver detta tillkommer kostnad för internat, resor och litteratur. Kurskostnaden faktureras efter kursstart.
Internat
Karlstads universitet har förbokat rum för internat hos Sigtunastiftelsen. Sigtunastiftelsen fakturerar respektive deltagare för internatskostnaden. Karlstads universitet förmedlar faktureringsunderlag till Sigtunastiftelsen. Skulle du föredra att anlända dagen innan vid kursträffarna ber vi dig att själv kontakta Sigtunastiftelsen för att boka extranatten. Eventuella kostnader i samband med avbokning av logi debiteras kursdeltagaren i enlighet med kursgårdens regler.
Anmälan
Utbildningen samläses med deltagarna från motsvarande kurs för folkhögskolor. Vi eftersträvar en balans mellan deltagare från respektive skolformer och upprättar reservlista vid behov. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få deltagare och kontaktar er omgående. Totalt för båda målgrupperna kan vi ta emot 36 deltagare (18 personer från vardera målgrupp) och behöver komma upp i totalt 22 deltagare för att kunna starta kursen.
För att anmäla dig till kursen måste du ha en anställning i ett företag eller en organisation (ej enskild firma) där chefen godkänner ditt deltagande och vi skickar fakturan till företaget eller organisationen. Du kan inte läsa utbildningen som privatperson. Deltagande i utbildningen kräver inte tidigare högskole- eller universitetsstudier. Kursanmälan är bindande.