Att leda analysarbete 7.5 hp
(Kursen benämndes i planeringsarbetet som Leda skolans analysarbete 7.5 hp vilket förekommer i en annons i Skolledaren.)
Rektorsutbildningen vid Karlstads universitet har ett särskilt uppdrag från Skolverket att utöver i och kring Värmlands län utbilda skolledare i Mälardalen.

Inledning
Analys upplevs ofta som svårt samtidigt är det är en central del av rektors arbete med att leda skolans eller förskolans kvalitetsarbete. På kursen kommer du få ta del av olika modeller och verktyg som underlättar rektors arbete. Det kan till exempel handla om analys av undervisning, resultat, din organisation eller dina ledarhandlingar. Utrymme kommer att ges till erfarenhetsutbyte i olika former av grupperingar som till exempel skolformsgrupper.
Målgrupp
Rektorer inom förskola och skola samt personer med annan ledningsfunktion till exempel kvalitetsstrateg, utvecklingsledare eller liknande. Rektorer som fullgjort befattningsutbildningen Rektorsprogrammet. Till målgruppen hör även skolledare med motsvarande ledningsfunktion som rektor men med annan titel, exempelvis biträdande rektorer.
Du som söker kan också i dialog med lärosätet få ta med sig medföljare under delar av utbildningen:
Innehåll
På kursen kommer du:
- få tillgång till verktyg och modeller för olika typer av analyser t.ex. resultatanalyser undervisningsanalyser och kulturanalyser
- ges möjlighet att organisera ditt systematiska kvalitetsarbete för att det ska ge avtryck i undervisningen
- arbeta fram strategier för att analysera och leda skolan/förskolans förbättringsarbete
- ta del av forskningsbaserad kunskap och praktiknära exempel
Målsättningen är att du efter avslutad kurs kan redogöra för analysens betydelse i relation till det systematiska kvalitetsarbetet. Vidare ska du kunna resonera kring och tillämpa olika verktyg och metoder för att genomföra till exempel resultatanalyser, kulturanalyser och undervisningsanalyser. Utifrån rektorsuppdraget och din enhetens specifika förutsättningar förväntas du, baserat på genomförda analyser, kunna planera, organisera och leda förbättringsinsatser.
Genomförande
Kursen genomförs under perioden oktober 2025 till maj 2026.
Preliminärt kommer kursen bestå av tre internatförlagda träffar samt ett par digitala träffar. Upplägget består bland annat av föreläsningar, workshops och undersökande aktiviteter. Läraktiviteter kopplas till den egna verksamheten som presenteras via utbildningsplattformen Canvas. Kursen ges på åttondelsfart, vilket motsvarar ca 15%.
Rektorsutbildningen vid Karlstads universitet har ett särskilt uppdrag från Skolverket att utöver i och kring Värmlands län utbilda skolledare i Mälardalen.
Platsen för de internatförlagda träffarna kommer att utses för att i möjligaste mån anpassas utifrån deltagarnas geografiska hemvist. Exakta tider för internaten kommer senare i vår.
Föreläsare
Peter Wall och Emma-Sofia Nilsson delar på kursansvaret och har lång erfarenhet av att föreläsa om analys och kvalitetsfrågor. De har tillsammans ansvarat för olika former av utvecklingsarbeten i ett flertal kommuner, med särskild fokus på att leda analysarbete.
Peter Wall arbetar som utbildningsledare hos Rektorsutbildningen. Peter är i grunden utbildad 4-9 lärare och gymnasielärare i samhällsvetenskapliga ämnen. Efter avslutad forskarutbildning har han arbetat som kvalitetsstrateg på huvudmannanivå och med olika uppdrag för Skolverket. Peters forskning rör olika frågor kopplat till undervisningsanalys.
Emma-Sofia Nilsson arbetar som utbildningsledare hos Rektorsutbildningen. Emma-Sofia är i grunden utbildad förskollärare och lärare i F-5 och har arbetat i flera skolformer. Efter avslutad forskarutbildning arbetade hon som kommunlektor/lektor i förskolan. Emma-Sofias pågående avhandlingsarbete är en aktionsforskningsstudie där rektorers ledningspraktiker och de processer som sker i deras arbete med att leda skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete i småkommuner undersöks.
Kostnad
Skolverket står för själva utbildningskostnaden medan huvudmannen står för deltagarens förutsättningar för att genomföra utbildningen, såsom lön under utbildningstiden, kurslitteratur, resor samt kostnaderna för internat- och seminariedagar.
Anmälan
Skolhuvudmannen anmäler deltagare via Skolverkets webbplats.
Kursanmälan är bindande, se Allmänna bestämmelser. Kursen kan ta emot 30 deltagare och behöver minst 10 deltagare för att kunna starta.
