Följ studenter i könsminoriteter
Projektet Rethink:Kau hittade, utvecklade och testade digitala verktyg för att ge studenter bättre förutsättningar att genomföra sin utbildning. Under hösten 2018 jobbade projektet med studenter i könsminoritet på sin utbildning.

Höstterminen 2018 genomförde Rethink: Kau sin första studie, med studenter som var i könsminoritet i sin utbildning vid Karlstads universitet.
Studenterna som deltog i studien var kvinnor som studerade på ingenjörsutbildningar och män som studerade på sjuksköterskeutbildningen samt Grundlärarprogrammet, inriktning årskurs 4-6. Studien arbetar utifrån Följ-en-metoden som består av fyra olika delar; identifiera och kartlägga, utveckla och testa, demonstrera och kommunicera samt förvalta och vidareutveckla.
Identifiera och kartlägga
I kartläggningsfasen har studenterna på olika vis beskrivit sina upplevelser av att vara i könsminoritet i sin utbildning. Upplevelser har lämnats till projektet via dagboksinlägg samt vid individuella samtal. Insamlingen av upplevelser har resulterat i två upplevelsebilder.
Som en avslutning av denna första fas av projektet och en övergång till nästa fas genomfördes en workshop med deltagande studenter. Syftet med workshopen var att studenterna utifrån upplevelsebilderna för kvinnor och män skulle identifiera behov som finns för studenter i könsminoritet i sin utbildning. Dessa behov låg sedan till grund för den idégenerering som genomfördes med syftet att ta fram idéer på hur dessa behov kan mötas. Ett 20-tal idéer framkom vid workshopen. Flera av idéerna kan inte lösas med ett digitalt verktyg utan förs av projektet vidare inom universitetet. Andra idéer arbetar projektet vidare med för att se vilka verktyg som finns på marknaden som kan möta identifierade behov.
Behov
Behoven som har framkommit i första fasen och som ligger till grund för utvecklingen av verktyget är:
Roller i grupparbete
- Jag vill kunna delta och arbeta i ett grupparbete utan att bli tilldelad eller tvingas ta en roll som utgår från föreställningen om mig som baseras på min könstillhörighet
- Jag vill också vara en del av gruppen och inte alltid vara den som leder och styr i grupparbetet
- Jag behöver vara lika inkluderad
Ansvar i grupparbete
- Jag behöver känna mig trygg i att alla i grupparbetet tar ansvar
- Jag har ett behov av att alla gör sin del av grupparbetet
Utveckla och verklighetstesta
Denna fas inleddes med att ta fram skisser över verktyget för att kunna testa vilken typ av funktionalitet som ska finnas i verktyget för att behov ska kunna mötas. Projektledare, tjänstedesigner och systemutvecklare har tillsammans med deltagande studenter diskuterat och tittat på skisser över verktyget. Detta är en viktig del av projektet, studenterna är i fokus hela vägen fram till ett digitalt verktyg.
Demonstrera och kommunicera
I denna fas var det första verktyget, "Att arbeta i grupp" färdigt, och arbetet bestod i att visa upp verktyget för andra som kommer jobba med det, såväl inom som utom Karlstads universitet. Det visades bland annat upp för andra universitet och högskolor på Includekonferensen.
Förvalta och vidareutveckla
Detta var den sista fasen i den första studien. Verktyget "Att arbeta i grupp" förvaltas och vidareutvecklas av Universitetspedagogiska enheten, UPE. Lärare kan välja att aktivera verktyget på kurser som innehåller grupparbete.
Rapport
Studien i sin helhet finns att läsa i Rethink:Kaus slutrapport:
