Följ en nyanställd
För att pröva hur väl administrativa processer fungerar har universitetet sedan 2014 genomfört ett antal projekt där användaren sätts i fokus. I februari 2020 startar projektet Följ en nyanställd som är nästa steg i utvecklingsarbetet.

I projektet är dina upplevelser i fokus. Vad har fungerat bra och vad har fungerat mindre bra med administrativa stödprocesser på Karlstads universitet? Utifrån upplevelser kan vi identifiera och förstå behov kring administrativa processer och system. Behoven i sin tur leder oss mot att ta fram idéer på förbättringsområden.
Personal som deltar i projektet delar med sig av sina upplevelser av att vara nyanställd vid Karlstads universitet genom att skriva digital dagbok under cirka 10 veckor. Det är väldigt enkelt och du väljer själv om du vill skriva korta inlägg eller längre reflektioner. Ordet är fritt! Du kan också ta bilder, filma eller träffa oss i projektet och berätta om dina upplevelser. Hur mycket och i vilken form du delar med dig, väljer du själv. När alla deltagare i projektet har delat med sig av sina upplevelser arbetar vi tillsammans vidare med att identifiera behov kring administrativa processer och system, samt tar fram lösningar.
I projektet kommer vi att följa personal som anställts under 2019/början av 2020, och har en anställning som sträcker sig till minst juni 2020.
Sista anmälningsdag har passerat. Nedan följer information om projektet:
Nyanställda identifierades genom underlag från HR-avdelningen och bjöds in genom marknadsföringsinsatser.
I kartläggningen har personal på olika vis beskrivit sina upplevelser av att vara nyanställd på Karlstads universitet. Upplevelserna har lämnats in via dagboksinlägg samt via individuella samtal, som har skett digitalt.
Som en avslutning av första fasen och en övergång till nästa, genomfördes en digital workshop där deltagare i projektet deltog samt annan personal på universitetet - så som exempelvis representanter från utbildningsadministrativa styrgruppen och representanter från HR-avdelningen. På workshopen gick man igenom de insamlade upplevelserna genom att presentera upplevelserna i form av en personalresa. Syftet med workshopen var, att utifrån upplevelserna, identifiera behov som finns för nyanställd personal. Dessa behov låg till grund för den idégenerering som genomfördes där man tog fram idéer på hur dessa behov kunde mötas.
Detta projekt avslutas genom att en aktivitetsplan tas fram. I september kommer deltagare från projektet tillsammans med HR-specialister att presentera projektets resultat för personalavdelningen. Dessutom kommer projektets resultat diskuteras på ett chefsmöte i höst där goda exempel på mottagande av nyanställd personal lyfts.
