Fortbildningsresa till Indien för verksamma lärare
Under hösten 2020 ordnar ämnet Religionsvetenskap vid Karlstads universitet en fortbildningsresa till Indien för verksamma lärare. Fokus kommer att ligga på det samtida Indien, där vi utöver närstudier av de stora indiska religionerna även studerar religiös pluralism och mångkultur, liksom motsättningar och motströmningar. Under resan genomförs studiebesök, föreläsningar, professionsmöten och observationer av religiösa praktiker och heliga rum.

UPPDATERING MED ANLEDING AV COVID-19 (2020-06-11)
Eftersom UD fortfarande avråder från icke nödvändiga resor och situationen i Indien är mycket osäker har vi nu tagit beslutet att ställa in kursen och studieresan till Indien i höst. Vi hoppas att kunna genomföra kursen och studieresan under hösten 2021 istället.
Resan äger rum v. 44-45 och genomförs inom ramen för kursen Religion och undervisning i religionspluralistiska samhällen (kurskod: REGPLU, 7.5 hp).
Kursen ges såväl på campus som på distans (via videomöten). Campus och distans samläser och fortbildningsresan är den samma, så du kan välja den studieform som passar dig bäst. Fortbildningsresan är inte en obligatorisk del av kursen.
Kursens övergripande tema ger dig fördjupad kompetens kring frågor som rör undervisning, mångkultur och religionspluralism. Hur kan man handskas med religiös pluralism och mångfald i klassrummet? Och med konservativa strömningar och politisk styrning av läromedel? Fortbildningsresan ger fördjupade kunskaper om religioner i mångkulturella kontexter med särskilt fokus på hinduism och buddhism, men även islam.
För att delta på resan behöver du vara registrerad på kursen. Detta för att du ska vara försäkrad under resan. Genom kursen får du dessutom en god förberedelse och summerande reflektion av studieresan.
För att fortbildningsresan ska kunna genomföras krävs minst 10 deltagare. Max. antal deltagare är 25.
Kursens innehåll och upplägg
Kursen och resan riktar sig till verksamma lärare och detta har beaktats i upplägget. Kursen går på tredjedelsfart, kvällstid. Efter kursstart v. 36 möts vi en gång per vecka. Varannan gång för föreläsning och varannan gång för seminarium (via videomöten om du läser på distans).
Seminarierna är examinerande för att uppgifterna ska avklaras fortlöpande och inte bli betungande. Efter fortbildningsresan träffas vi två gånger. Sista tillfället är ett avslutande, examinerande seminarium. Ni kommer skriva en reflekterande text där ni diskuterar både kursens och fortbildningsresans innehåll. Kursen avslutas vecka 51.
Fortbildningsresans innehåll och upplägg
Resan leds av kursansvarig Kristian Niemi som tillsammans med andra lärare från ämnet Religionsvetenskap kommer vara med under hela resan. Närmare kursstart får resedeltagarna en resplan. I resplanen kommer förslag på flyg att ges för att möjliggöra att vi åker tillsammans (preliminärt avresedatum Arlanda-Delhi-Varanasi är 24 oktober, preliminärt datum för hemresan Delhi-Arlanda är 5-6 november). Det är också möjligt att själv boka andra förbindelser. Viktigt är dock att mötas upp vid angiven tid i Varanasi, Uttar Pradesh.
Fortbildningsresan bekostas av deltagarna och är preliminärt beräknad att kosta ca. 15 000 kr. I priset ingår flygresor, visum, kost och logi, lokala resor med mera. Eventuella vaccinationskostnader kan tillkomma.
Flygresorna bokas individuellt och övrigt betalas kontant på plats. Under resan kommer vi bo på indiska medelklasshotell med ren och enkel standard i Varanasi, Bodh Gaya och Delhi. Priserna är beräknade för enkelrum.
Varanasi
Vi börjar i Varanasi, en av Indiens heliga städer, där vi också spenderar mest tid. Staden är även känd som Shivas stad och är berömd bl. a. för de allmänna kremeringsplatserna. Karlstads universitet har haft ett studiecenter där, vid Ganges strand, sedan 1995. I Varanasi kommer vi besöka hinduiska templen och andra heliga platser för såväl olika grenar av hinduism som för andra religioner. Vi kommer observera och gemensamt diskutera religiösa praktiker. Vi kommer även besöka indiska skolor och föra samtal med indiska lärare. Det finns även block av fri tid inplanerat för egna aktiviteter.
Bodh Gaya
Efter fem dagar i Varanasi åker vi med bil till Bodh Gaya, Bihar. Det är här Siddhartha Gautama mediterade under bodhiträdet, nådde upplysning och blev Buddha. Bodh Gaya är en av de stora buddhistiska pilgrimsorterna i världen och tempel har byggts av alla större buddhistiska församlingar. Vi stannar där två nätter vilket möjliggör för oss att ha en heldagsexkursion. Vi börjar i gryningen, då vi besöker bodhiträdet som vuxit ur en stickling från samma bodhiträd under vilket Buddha satt. Vid bodhiträdet är ett tempelkomplex byggt, Mahabodhi Temple. Här circumbulerar buddhistiska pilgrimmer från olika asiatiska länder. Under dagen besöker vi olika buddhistiska tempel i närområdet.
Delhi
Vi flyger från Bodh Gaya till Delhi. Här finns många kulturhistoriska skatter att ta del av – till exempel är ett besök till Nationalmuséet inplanerat där vi får se Pashupatisigillet och religiös konst genom århundradena. Tidigare under resan har vi fokuserat på hinduiska och buddhistiska traditioner. Här i Delhi kommer vi kunna ta del av Indiens muslimska religiösa arv.
För den som vill är det även möjligt att göra en egen resa till Taj Mahal i Agra som avslutning på resan.




