Psykologmottagning
Du som känner nedstämdhet, oro, stress eller ångest, har en livskris, kämpar med rädslor som begränsar dig i livet eller upplever svårigheter i dina relationer är välkommen att söka till Psykologmottagningen vid Karlstads universitet.
Psykologmottagningen tar emot dig som är över 18 år, som bor i Karlstad med omnejd och som kan komma för ett samtal varje vecka. Behandlingen är avgiftsfri och utförs av psykologstudenter i slutet av sin utbildning, under handledning av erfarna och legitimerade psykoterapeuter.
Exempel på diagnoser som behandlas är:
- Depression
- Fobier
- Generaliserad ångest (GAD)
- Panikångest
Fyll i intresseanmälan längre ned för att söka hjälp.
Vi erbjuder två behandlingsformer
Kognitiv beteendeterapi (KBT)
Fokus i KBT är på de situationer i livet som du vill hantera bättre. Tankar, känslor och beteenden påverkar varandra och du lär dig nya tankesätt och hanteringsstrategier för att nå dina mål och leva ett bra liv.
Psykodynamisk terapi (PDT)
Tillsammans med en psykologstudent samtalar ni om bakgrunden till dina svårigheter och hur de påverkar dig i dagsläget. Ni arbetar tillsammans för att förstå och förändra din nuvarande situation.
Psykologmottagningen tar emot personer under mars, september och november:
- Mars (kognitiv beteendeterapi, KBT)
- September (kognitiv beteendeterapi, KBT och psykodynamisk terapi, PDT))
- November (psykodynamisk terapi, PDT)
Så går terapin till
Under de inledande två till fyra samtalen undersöker du och psykologstudenten om terapi på Psykologmottagningen passar dig eller inte. Kommer ni överens om en fortsättning, så sker samtalen individuellt en gång i veckan. Varje samtal tar 45 minuter. Längden på terapin varierar från cirka tre tillfällen upp till 1,5 termin.
Verksamheten lyder under hälso-och sjukvårdslagen, vilket innebär att journaler förs och att tystnadsplikt och sekretess gäller. Samtalen filmas för att studenterna ska få goda förutsättningar att utveckla sina terapifärdigheter under handledning och för din trygghet.
Om dina besvär är svåra, rekommenderar vi att du istället söker hjälp inom psykiatrin via 1177.se. Om läget är akut, kontakta en pyskiatrisk akutmottagning via 1177.se eller ring 112.
Så här anmäler du dig
Psykologmottagningen använder journalsystemet CTNotes. Intresseanmälan måste göras personligen, du får alltså inte anmäla någon annan än dig själv.
- Fyll i formuläret nedan och skicka in din intresseanmälan.
- Du får sedan ett mejl från CTNotes. Obs! Du måste öppna mejlet och klicka på länken. (Glöm inte att kontrollera så att mejlet inte har hamnat i skräpposten.)
- I mejlet finns en länk till CTNotes webbplats. Där ska du logga in med ditt BankID och svara på frågor om hur du mår och din livssituation. Detta är information som behövs för att göra en första bedömning.
Om Psykologmottagningens verksamhetschef bedömer att du kan få hjälp som passar dig på mottagningen, blir du uppringd av en psykologstudent för att boka en tid. Besked om mottagande lämnas löpande.
Är bedömningen att Psykologmottagningen inte kan erbjuda dig rätt vård, hänvisas du vidare till ordinarie vård. Om du behöver snabbare hjälp, bör du ta kontakt med vården via 1177.se.
Boka om eller avboka tid
Du som går i terapi kan boka om eller avboka din tid på www.ctnotes.com. Den psykologstudent som du träffar får en notis om detta och återkommer med förslag om en ny tid.
Psykologmottagningen erbjuder möjlighet att genomföra samtal på distans via en krypterad videolänk, om du har symptom på luftvägsinfektion.