Psykologmottagning
Psykologmottagningen vid Karlstads universitet erbjuder kostnadsfri psykologisk behandling som utförs av psykologstudenter i slutet av sin utbildning. Vi tar emot dig som bor i Karlstad med omnejd.

Upplever du ångest eller nedstämdhet? Prata med oss!
Känner du ångest kring en plötslig händelse som inträffat i ditt liv, är du nedstämd eller upplever du svårigheter i relationer? Studenter som är i slutet av sina studier på psykologprogrammet vid Karlstad universitet ger kostnadsfri psykologisk behandling under handledning av erfarna och legitimerade psykoterapeuter.
Vi erbjuder två behandlingsformer
Kognitiv beteendeterapi (KBT)
I samarbete med en psykologstudent arbetar ni med fokus på hur din inlärningshistoria och dina tankemönster i dagsläget påverkar dina möjligheter att leva ett bra liv. Genom samtal och praktiskt arbete under och mellan sessionerna får du verktyg för hur du kan hantera de upplevelser som försvårar din tillvaro.
Psykodynamisk terapi (PDT)
Tillsammans med en psykologstudent samtalar ni om dina svårigheter och hur de påverkar dig i dagsläget. Ni arbetar tillsammans för att förstå och hur ni kan förändra din situation. Under samtalet tar vi upp dina relationer till viktiga personer i ditt liv som är centrala i samtalen. Genom samtal får du ökad förståelse för dina livsmönster och nya erfarenheter som leder till positiv förändring i din aktuella situation.
Det är tidpunkterna för de kurser som studenterna läser i kombination med handledarnas bedömning som styr vilken behandlingsform du erbjuds.
Om terapin
Samtalen sker individuellt en gång i veckan a´45 minuter. Längden på terapin varierar från cirka tre tillfällen upp till 1,5 termin. Verksamheten lyder under hälso- och sjukvårdslagen vilket innebär att journaler förs och att tystnadsplikt och sekretess gäller. Sessionerna filmas för att studenterna ska få goda förutsättningar att utveckla sina terapifärdigheter under handledning. I början och slutet av din kontakt får du också fylla i ett anonymt frågeformulär om dina svårigheter samt hur du har upplevt kontakten med oss.
Vem kan söka hjälp?
Du som fyllt 18 år, lider av lindrig till måttlig psykisk ohälsa och kan träffas på psykologmottagningen vid Karlstads universitet veckovis under dagtid kan skicka in en intresseanmälan. Med anledning av Covid 19 finns även möjlighet att genomföra samtal på distans.
Om dina besvär är svåra rekommenderar vi att du istället söker hjälp inom psykiatrin via 1177.
Om läget skulle vara akut rekommenderar vi att du söker en psykiatrisk akutmottagning, telefonnumret till Karlstads är 010-831 98 40 och är öppen dygnet runt.
Vad händer med min intresseanmälan?
Efter att du skickat in din intresseanmälan så kommer du att få ett mail från CTNotes. Tyvärr har många intressenter missat mailet eftersom det hamnat i skräpposten, så titta där också.
- I mailet finns en länk till CTNotes hemsida där du loggar in med ditt BankID för att skriftligt svara på de frågor om ditt mående och din livssituation som vi behöver för att göra en första bedömning.
- När du besvarat samtliga frågor bedömer Psykologmottagningens handledare om det passar för dig att få vidare bedömning på plats hos oss.
- I de fall våra handledare bedömer att psykologmottagningen inte kan erbjuda rätt vård så hänvisas du vidare till ordinarie vård. Bedöms det som sannolikt att du kan få adekvat hjälp på mottagningen så kommer en psykologstudent att ringa dig för att boka en första tid.
Vi tar in nya intressenter löpande, men de flesta tas in i samband med att höstterminen startar (gäller både PDT och KBT), omkring v. 50 (PDT) och v.13 (KBT). Efter att du fyllt i frågeformuläret om ditt mående och din livssituation så får du oftast snabb kontakt med oss, men ibland kan det ta lite längre tid.
Om du behöver snabbare hjälp uppmanar vi dig att ta kontakt med 1177.
Boka om eller avboka din tid
Från och med höstterminen 2020 så lämnar du återbud genom www.ctnotes.com. Den psykologstudent du träffar får en notis om detta direkt och återkommer med förslag om en ny tid så snart som möjligt.
Med anledning av Covid-19
Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer. Stanna hemma om du känner dig sjuk, var speciellt uppmärksam på feber och hosta samt övrig andningspåverkan. Tvätta händerna innan och efter besöket och nys i armvecket.
Psykologmottagningen med studenter och personal följer självklart samma riktlinjer. Vi har också ökat avstånden mellan stolarna i behandlingsrummen samt erbjuder handsprit för att minska risken för smittspridning. Från och med hösten 2020 erbjuder vi även möjlighet till besök via en krypterad videolänk som ett komplement till fysiska besök hos oss.
