Syfte och mål
Att vara en arena för ämnesdidaktisk forskning i Norden inom Historia, Geografi, Religion, Samhällskunskap och Statsvetenskap samt att bidra till kunskap och spridning om ämnesdidaktiska frågor inom dessa ämnen är Nordidacticas huvudsakliga syfte.
Medlet för att uppnå syftet är att publicera vetenskapliga artiklar av hög kvalitet, primärt skrivna på de nordiska språken, samt att även beskriva och diskutera aktuella projekt, konferenser och litteratur i det ämnesdidaktiska fältet.
Målsättning och innehåll
Nordidactica - Journal of Humanities and Social Science Education är en nordisk ämnesdidaktisk tidskrift som ska vara en arena för forskning med relevans för skola, lärarutbildning och högre utbildning. Ämnesdidaktiska studier av undervisning och lärande i geografi, historia, samhällskunskap, statsvetenskap och religionskunskap står särskilt i fokus, men tidskriften är också öppen för artiklar där breda teman som inkluderar frågor som rör dessa ämnen behandlas.
Vi ser att tidskriften kan bidra till att utveckla begrepp, metoder och teorier inom det ämnesdidaktiska fältet i Norden. Artiklarna kan röra exempelvis frågor med koppling till de vetenskapliga ämnesdisciplinerna, skolämnenas styrdokument, lärarutbildingen, skolans undervsing etc. När det gäller teoretiska perspektiv välkomnar vi artiklar från olika teoretiska fält som exempelvis didaktik och lärteorier.
Exempel på teman för artiklar:
- Ämnenas historia och samband mellan samhällsutveckling och föreställningar om ämnesinnehåll och målsättningar
- Skolämnenans relation till de vetenskapliga disciplinerna
- Ämnesintegration; möjligheter och begränsningar - Undervisning och lärarande i specifika ämnen
- Kritiska studier av kursplaner och läroplaner
- Komparativa studier av ämnen
- Nordiska komparationer
Primärt kommer artiklarna i tidskriften att vara författade på norska, svenska eller danska, men vi välkomnar också engelska artiklar. Alla artiklar kommer att ha korta engelska sammanfattningar. Tidskriften skall publiceras elektroniskt och innehålla:
- Forskningsartiklar som referee-granskas.
- Presentationer av pågående utvecklingsprojekt
- En avdelning med recensioner, information om konferenser, nyheter inom fältet, med mera.