Stadgar för Nordidactica
Stadgar för tidskriften Nordidactica.
1. Målsättning och innehåll
NORDIDACTICA är en nordisk ämnesdidaktisk tidskrift för forskning av relevans för skola, lärarutbildning och annan högre utbildning. Ämnesdidaktiska studier av undervisning och lärande i geografi, historia, samhällskunskap, statsvetenskap och religionskunskap står särskilt i fokus, men tidskriften är också öppen för artiklar där breda teman som inkluderar frågor som rör dessa ämnen behandlas.
Tidskriften skall publiceras elektroniskt och innehålla två typer av texter:
- Forskningsartiklar som referee-granskas.
- En avdelning med recensioner, information om konferenser och projektpresentationer, nyheter inom fältet mm.
2. Ägande och Drift
Tidskriften ägs av Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik i Karlstad (CSD) och drivs tillsammans med ett nätverk av nordiska aktörer från olika lärosäten.
3. Tidskriftsstyrelse
a) CSDs styrelse utgör formell tidskriftsstyrelse för tidskriften Tidskriftsstyrelsen tillsätter ett redaktionsråd för tidskriften.
b) Tidskriftsstyrelsen och redaktionsrådet tillsätter i samråd en redaktion. Denna består av fyra redaktörer: två vetenskapliga redaktörer samt en teknisk respektive en administrativ redaktör.
c) Tidskriftsstyrelsen skall behandla och fastställa verksamhetsberättelse som utarbetats och inskickas av redaktionen i januari varje år.
d) Tidskriftsstyrelsen skall ta ställning till och fastställa förändringar i tidskriftens målsättning. Förslag till sådan ändring kan komma från redaktionen eller tidskriftens redaktionsråd.
4. Redaktionsråd
a) Redaktionsrådet skall bestå av representanter för samverkande nordiska universitet och högskolor samt representanter för CSD. Där kan också ingå andra personer med för tidskriften relevant kompetens.
Redaktionsrådet stöder tidskriften genom att föreslå teman, författare och artiklar, fungera som bedömare och granskare, och sprida information om tidskriften. Redaktionsrådet kan också föreslå förändring i tidskriftens målsättning. Redaktionsrådet kan ansvara för specifika temanummer. Rådet kan också ta andra initiativ i förhållande till fältet, t.ex. att ordna sessioner vid konferenser. Redaktionsrådet väljs på tre år, men kan omväljas.
b) Redaktionsrådet skall sammanträda två gånger om året efter kallelse minst en månad i förväg utsänd av den administrativa redaktören. Den administrative redaktören leder redaktionsrådets möten. Vid årets första möte behandlas redaktionens verksamhetsberättelse. Till redaktionsrådets sammanträden kan tidskriftsstyrelsens tillika CSD:s ordförande adjungeras tillika med andra berörda personer.
c) Medlemmar av redaktionsrådet ska vara beredda att utan särskild ersättning läsa och bedöma insända artiklar.
d) Redaktionsrådet inbjuds till en årlig konferens i CSD:s regi, alternativt i samarrangemang med annan institution.
e) Kostnaderna för deltagande i redaktionsrådet bärs av respektive universitet och högskola.
5. Redaktion
a) Två vetenskapliga redaktörer utses efter förslag från redaktionsrådet, som gemensamt ansvariga för det löpande arbetet. Redaktörerna utses för en period av två år, och roterar mellan de olika nordiska länderna. Karlstads universitet tillsätter en teknisk respektive en administrativ redaktör, som bistår redaktörerna.
b) Redaktionen svarar för att utifrån de riktlinjer som fastställts av tidskriftsstyrelsen och tidskriftens redaktionsråd driva tidskriften.
c) Redaktionen ansvarar för att tre till fyra nummer av tidskriften ges ut varje år.
d) Redaktionen ansvarar för att i januari varje år utarbeta en verksamhetsberättelse över det gångna året som skickas till redaktionsråd och tidskriftsstyrelse.
e) De vetenskapliga redaktörerna svarar för hantering och urval av artiklar, rekrytering av lektörer och bedömningsprocess, och övriga åtgärder förknippade med det löpande arbetet. I samband med temanummer kan gästredaktörer ansvara för arbetet. Den tekniske redaktören står för korrekturläsning och publicering, och bashantering av tidskriftens OJS-system. Den administrativa redaktören ansvarar för ansökningar kring publiceringsstöd, kontakter med tidskriftsstyrelsen och andra samverkansfrågor kring tidskriften
f) Om de vetenskapliga redaktörerna är oeniga om en artikel ska publiceras, bör de konsultera redaktionsrådet och få deras bedömning.
g) Kostnaderna för deltagande i redaktionsarbetet bärs av respektive universitet och högskola.