Jazz
Genreinriktningen Jazz, bygger på improvisation och på improviserat rytmiskt samspel. Den är en av tre genreinriktningar som finns på Musikhögskolan Ingesund.

Genreinriktningen Jazz, motsvarar på Ingesund det som tidigare har kallats Ri (rytmisk och improviserad musik). På vissa andra skolor i Norden kallas liknande utbildningar bara Rytmisk musik. Jazz var länge den dominerande musikstilen inom rytmisk musik på musikhögskolorna. Numera kan det på vår utbildning vara många olika saker. Ensembleverksamheten kan ibland innehålla sådant som kallas jazz men också sådant som kan kallas fusion, världsmusik, pop eller bara nutida improvisationsmusik.
Den gemensamma nämnaren för Jazzinriktningen på Ingesund är att musiken vi jobbar med bygger på improviserat rytmiskt samspel och att de som spelar utvecklar sin individuella förmåga att improvisera. För att trivas på Jazzinriktningen skall du vara intresserad av att jobba med just dessa saker. När du gör ett antagningsprov till inriktningen Jazz så är det framförallt färdigheter i improvisation och rytmiskt samspel som prövas.
Jazz är ett av tre genreområden som finns i Musiklärarprogrammet, på utbildningarna Musik 60 hp och Musiklinjen College, samt i ett flertal fristående kurser.
- Läs mer om Musiklärarprogrammet
- Läs mer om Musik 60 hp
- Läs Musiklinjen College på Folkhögskolan Ingesunds webbplats
Huvudinstrument
Ensemblelektioner kan ligga som veckovisa lektioner eller som koncentrerade projekt under ett par dagar. I ensembleprojekten möter man under utbildningen flera olika ensemblelärare. Alla ensemblelärare är själva utövande musiker med olika arbetssätt, olika specialkunskaper och olika typer av repertoar. Sammantaget gör det att ensemblekurserna blir varierade, utmanande och levande.
På Ingesund är det naturligt att samarbeta med studenter och lärare från den klassiska inriktningen och folkmusikinriktningen. Det är typiskt för MHI att studenter gör egna projekt som inte behöver ha någon tydlig genreavgränsning. På nära håll har du tillgång till andra studenter som spelar stråk- och blåsinstrument när du vill pröva dina arrangemang och kompositioner. Du har också tillgång till replokaler och övningsrum på kvällar och helger.
MHI anlitar regelbundet aktiva musiker som besöker skolan som gästlärare eller för att göra konserter.
Utlandsstudier är möjliga i musiklärarprogrammets tredje år. Vi tar också emot internationella utbytesstudenter som söker sig till Ingesund för att utvecklas med hjälp av våra lärare och vår ensembleverksamhet och för att få vara en del av den konstnärliga och kreativa miljö som Musikhögskolan Ingesund erbjuder.
Lärare i genreinriktningen Jazz
Lärare på andra instrument kan anlitas vid behov.
-
Petra Ahlmark, sång
-
Hallvard Godal, saxofon och ensemble
-
Robert Henriksson, piano och kontrabas
-
Martin Hultén, ensemble
-
Klas-Henrik "Klabbe" Hörngren, keyboard och ensemble
-
Alfred Lorinius, bas och ensemble
-
Daniel Nolgård, piano, musikteori och ensemble
-
Rebecca Proba, sång och sångmetodik
-
David Stackenäs, elgitarr och ensemble
-
Terje Sundby, trummor och ensemble
-
Lisa Östergren, sång och ensemble
