Ann Elkjär

Undervisande ämne
Flöjt – Km
BIOGRAFI
Sedan 2008 har jag den stora förmånen att få undervisa flöjtklassen på Musikhögskolan Ingesund (MHI). Jag började min egen utbildningstid just på Ingesund med musiklärarutbildningen, efter det gick jag på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Sedan fortsatte jag på Royal Academy of Music i London, och på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Jag brukar skämta om att jag nog borde gå kyrkomusikerlinjen också, så har jag en komplett uppsättning musikutbildningar…
Numer bor jag i Göteborg där jag verkar främst som kammarmusiker. Jag spelar i flöjtkvartetten 40f, och spelar med de båda slagverkarna Daniel Berg och Fredrik Duvling i Rhythm Art Duo. Jag har också en duo med gitarristen Martin Fogel. Längre ner finns en länk till vår version av Astor Piazzollas fina ”Café 1930” som har 230000 visningar på Youtube! Ibland hoppar jag in i orkestrar som Göteborgs Symfoniker, NorrlandsOperans Symfoniorkester, eller mindre kammarensembler som Gageego, Mimitabu eller Curious Chamber Players. Jag är förtjust i att spela nutida musik.
Under min studietid fick jag några fina priser, det jag är mest stolt över är priset till årets bästa student The Queens Commendation for Excellence som jag fick på Royal Academy of Music i London 1999. Jag vann även den internationella Kuhlautävlingen för flöjtister 2003, och andrapriset i Ljunggrenska tävlingen 1999. För några år sedan fick jag den engelska hederstiteln Associate of the Royal Academy of Music.
För några år sedan skaffade jag mig en hobby; att dansa tango. Jag blev helt såld, och sedan dess får flöjtspelet inte hela min uppmärksamhet. När jag åker på turné har jag alltid tangoskorna med mig. Och tillsammans med min man och vänner driver jag ett tangocafé i Göteborg - välkommen dit!
UNDERVISNING
Jag ser det som ett stort privilegium att få föra arvet vidare efter mina flöjtlärare - William Bennett, Anders Jonhäll, Gerard Schaub med flera - till nästa generations flöjtister. Samhället ändras så snabbt nu för tiden, det är fint att vi musiker jobbar med i princip samma saker som våra föregångare på 1700- och 1800-talet, och dessutom i en obruten linje: William Bennett berättade en gång att hans lärare hade studerat för en lärare, som hade studerat för en lärare och så vidare, men den femte läraren bakåt var ingen mindre än Mozart.
Mina studenter blir alltså Mozarts studenter i åttonde led. Jag tycker att Musikhögskolan Ingesund har ett jättefint studieklimat, flöjtstudenterna är superbra på att peppa och sporra varandra, och det är en bra anledning att söka sig till oss!
SAMVERKAN OCH FORSKNING
För några år sedan fick jag förmånen att bli doktorand i musikalisk gestaltning på Musikhögskolan i Piteå/LTU. Mitt forskningsprojekt handlar lite kortfattat om hur man kan utveckla sin förmåga till musikalisk interpretation genom att dra paralleller till hur duktiga muntliga berättare uttrycker sig genom sin berättarkonst. Här finns en presentation jag gjorde för några år sedan, om du blir nyfiken: https://www.youtube.com/watch?v=_Rs_hH7UF0E
