David Engström

Undervisande ämne
Musik- och ljudproduktion
Biografi
Hela mitt liv har jag i olika perioder musicerat, skrivit och producerat musik i alla möjliga genrer och sammanhang. Förmodligen på grund av min musikaliska nyfikenhet har jag i olika mängd sysslat med allt från klassiskt piano till progmetal keyboards, från att spela kontrabas i pop trio till att scratcha vinylskivor i funkband, från gospelkör till hiphop, från jazz till garagepunk, spelat enormt mycket coverband och kompat bakom artister. Men med en livslång fascination för annorlunda ljud och ljudlandskap och ett stort intresse för teknik och elektronik har alltid synthesizers, datorer, musikproduktion och elektronisk musik av olika slag varit en del av mitt liv, det jag sysslat mest med och fortfarande finner allra mest inspirerande.
Jag tog musiklärarexamen 2002 och har sedan dess arbetat inom såväl grundskola som gymnasieskola och kommunal musikskola för att idag ha glädjen att få undervisa på Musikhögskolan Ingesund. Vid sidan av detta skapar jag fortfarande min egen musik men är också ute och föreläser eller håller workshops i rollen som Ableton Certified Trainer, en titel jag är ganska stolt över då jag i skrivande stund är Sveriges enda.
Tillsammans med fru och två barn bor jag strax utanför Arvika med många äppelträd på tomten. Om fritid lyckas infinna sig tycker jag om att pyssla om eller programmera datorer, gärna gamla sådana, eller hitta på och löda ihop elektroniska mojänger, ofta som alstrar ljud på olika sätt.
Undervisning
Jag undervisar framförallt inom musikproduktionsprogrammet vilket jag också är programledare för. Och det jag främst undervisar är då områden av musikproduktion och teknik av olika slag, och väldigt gärna inom elektronisk musik vilket jag också har fristående kurser i. Jag undervisar också studenter som vill musicera på scen med dator och elektronik som sitt instrument.
Vid sidan av de olika kursernas lärandemål hoppas jag alltid att som pedagog inspirera studenterna till nyfikenhet och kreativitet, att upptäcka och uppfinna ny musik och hitta nya sätt att tänka och göra saker, både konstnärligt och tekniskt.
Forskning och samverkan
Jag har också fått förmånen att vara doktorand i musikalisk gestaltning på Musikhögskolan i Piteå, Luleå tekniska universitet. Kortfattat beskrivet handlar mitt forskningsprojekt om icke-statisk musikproduktion. Om det vi kallar ”låtar” kan vara föränderliga från gång till gång men ändå upplevas som desamma. Om generativitet och interaktivitet kan vara en del av det konstnärliga resultatet inom musikproduktion. Försöker också låta studenterna ta del av dessa projekt och hoppas det ska inspirera till eget musikaliskt utforskande.
