Emanuel Rubensson
Hej Emanuel Rubensson! Var arbetar du och med vad?
Jag arbetar på Uppsala Universitet som forskare och lärare i ämnet beräkningsvetenskap.
Var har du studerat?
Jag studerade först tre år på Matematisk-datalogiska linjen på Stockholms Universitet och fortsatte sedan med beräkningsvetenskap på KTH. Jag disputerade vid KTH i Teoretisk kemi.
Varför är matematik så kul?
Det är något magiskt hos matematiken, eftersom det för många olika problem finns en enkel matematisk lösning. Ofta ser du den inte genast och det hela verkar komplicerat och svårgenomträngligt, men när du fått en djupare förståelse för problemet, vilket tar tid, så faller allt på plats och mynnar ut i en enkel lösning.
Hur arbetar du med matematik i ditt yrke?
Jag använder matematik till exempel för att utveckla nya algoritmer, analysera fel som uppstår på grund av olika approximationer och analysera prestandan hos våra algoritmer och storskaliga beräkningar, tex antal aritmetiska operationer och hur stor mängd data som behöver kommuniceras. Matematik och ett matematiskt tankesätt genomsyrar alla delar av mitt arbete.
Vad har varit utmanande i din karriär?
Under mina doktorandstudier arbetade jag med en metod som används vid kvantmekaniska beräkningar. Vid den tiden var det inte känt vilken effekt vissa approximationer hade på noggrannheten i det slutliga resultatet. Det tog mig två år att förstå hur felen betedde sig, men till slut kom jag fram till en förvånansvärt enkel formel som beskrev felen och som gjorde att vi kunde ha fullständig kontroll på approximationerna. Förståelse tar tid, det gäller att ha tålamod och tro på att det finns en lösning.
Vad ska du prata om på Sonja Kovlevsky-dagarna?
Jag ska prata om beräkningsvetenskap och hur vi kan lösa svåra matematiska problem tack vare datorernas enorma beräkningskapacitet.