Vanliga frågor om KPU
Här hittar du en sammanställning av de vanligaste frågorna som brukar komma om KPU, Kompletterande pedagogisk utbildning.
ANSÖKAN, BEHÖRIGHET OCH ANTAGNING TILL KPU
När startar KPU?
KPU startar på helfart och halvfart varje höst och vår.
Kan jag läsa KPU på distans hos er?
Ja. Utbildningen ges enbart på distans, dock med närträffar och Verksamhetsförlagd utbildning, ”VFU”, på en skola.
När, var och hur söker jag KPU?
Du kan söka både höst och vår via www.antagning.se. Där kan du också läsa mer om hur du söker och vilka betyg och intyg du eventuellt behöver skicka in/ladda upp. Det finns en anmälningskod för KPU halvfart (50%) distans och en annan anmälningskod för KPU helfart (100%) distans. På www.kau.se/kpu hittar du information om undervisningsämnen, ämnesspecifika behörighetskrav och urvalsgrupper. Samt en bilaga som du behöver fylla i och ladda upp på www.antagning.se tillsammans med din anmälan.
Hur vet ni om jag vill bli lärare i årskurs 7-9 eller på gymnasiet?
På www.kau.se/kpu finns en bilaga som du fyller i och laddar upp på www.antagning.se tillsammans med din anmälan. När du fyller i bilagan uppger du om du vill bli lärare på årskurs 7-9 eller gymnasiet. Om vi i vår behörighetsgranskning finner att du inte är behörig mot den inriktning du önskar kommer vi även utreda om du har behörighet mot den andra inriktningen. I kontrollbeskedet får du sedan besked om hur din behörighet bedömts. Kontakta antagning.kpu@kau.se om du har frågor om ditt kontrollbesked. Du kan överklaga behörighetsbeslutet efter att du fått ditt antagningsbesked. Information om hur du överklagar hittar du på antagningsbeskedet eller på antagning.se. I annat fall gäller den behörighetsbedömning som gjorts.
Vad är det för skillnad på utbildningen om jag blir antagen mot år 7–9 eller mot gymnasiet?
Man läser samma kurser oavsett, men om man är antagen mot år 7–9 ska man göra sin VFU (verksamhetsförlagd utbildning) på 7–9 och vice versa.
Vilka ämnen kan jag antas med/få i en examen hos er?
På programsidan finns ett dokument som heter Ämnen och urvalsgrupper. Där ser du vilka undervisningsämnen vi antar i till KPU vid Karlstads universitet. Där står också hur många poäng du behöver för att vara behörig.
Hur vet jag om jag har det som krävs för exempelvis Biologi 90 hp?
På programsidan finns ett dokument som heter Ämnesspecifika behörighetskrav mot gymnasieskolan och ett som heter Ämnesspecifika behörighetskrav mot år 7-9. I dokumentet kan du läsa om kraven för omfattningen 90 hp i ditt ämne. Undersök noga om innehållet i dina kurser matchar våra förkunskapskrav. Om inte, behöver du läsa in kurser så att dina sammanlagda meriter motsvarar innehållet i förkunskapskraven.
Du får veta om du är behörig i ditt önskade skolämne i ditt kontrollbesked från antagningen. Vi har tyvärr inte möjlighet att ge några förhandsbesked innan du sökt.
Måste jag ha ett självständigt arbete/examensarbete/C-uppsats för att antas till KPU hos er?
Ja*. För att vara behörig till KPU behöver du ha minst ett självständigt arbete om 15 hp innan påbörjad lärarutbildning.
- För att bli antagen till KPU med ett ämne mot gymnasiet krävs ett självständigt arbete på 15 hp.
- För att bli antagen till KPU med två ämnen mot gymnasiet krävs ett självständigt arbete på 30 hp (eller två om 15 hp vardera).
- För att bli antagen till KPU med ett ämne mot årkurs 7-9 krävs ett självständigt arbete på 15hp.
- För att bli antagen till KPU med två ämnen mot årkurs 7-9 krävs ett självständigt arbete på 30hp (eller två om 15hp vardera).
- För att bli antagen till KPU med tre ämnen mot årkurs 7-9 krävs ett självständigt arbete på 30hp (eller två om 15hp vardera).
* från och med vårterminen 2024 kommer det vara möjligt att söka till KPU i Karlstad utan ett tidigare självständigt arbete. Istället ges möjlighet att göra ett självständigt arbete på 15hp inom ramen för utbildningen.
Måste jag vara helt färdig med mitt examensarbete/självständiga arbete innan jag börjar KPU i Karlstad ?
Ja. Om du är registrerad på en behörighetsgivande kurs (t ex examensarbete) när du söker, och avser att bli klar innan kursstart, kan du bli antagen ”med villkor”. Men poängen för examensarbetet/självständiga arbetet måste vara inrapporterade i LADOK innan kursstart. Annars stryks du och platsen går till en reserv.
Hur stor chans är det att jag blir antagen?
Vi arbetar med urvalsgrupper som du placeras i beroende på vilka undervisningsämnen du är behörig i. Urvalsgrupperna töms i tur och ordning innan vi går vidare till nästa. Det innebär att du har störst chans att bli antagen om du hamnar i urvalsgrupp ett, minst chans om du hamnar i den sista urvalsgruppen. Inom varje urvalsgrupp lottas de inbördes platserna. Högskoleprov och gymnasiebetyg har alltså ingen betydelse i antagningen till KPU. Läs mer om urvalsgrupperna på programsidan längst ner i dokumentet "Ämnen och urvalsgrupper".
Vi kan inte sia om hur det kommer se ut kommande antagningsomgångar, så inga förhandsbesked kan ges när det gäller detta.
UTBILDNINGEN OCH LÄSA PÅ DISTANS
Vad innebär det att läsa KPU på distans med närträffar?
Tre gånger per termin är det närträffar i Karlstad med föreläsningar, workshops och möjlighet att utbyta tankar och erfarenheter med lärare och andra studenter. De flesta närträffar innehåller dessutom obligatoriska examinerande moment. Varje närträff är 1,5–2 dagar i sträck om du läser på halvfart, 3 dagar om du läser på helfart. Totalt 7–10 dagar per termin behöver du alltså finnas på plats i Karlstad. Under din VFU behöver du också finnas på plats på en skola som blivit utsedd till dig (läs mer längre ner på sidan).
Övrig tid kan du jobba hemifrån och ha kontakt med lärare och studiekamrater bland annat via vår lärplattform samt med hjälp av olika kommunikationsverktyg.
Hur är själva utbildningen upplagd?
De 90 högskolepoängen är fördelade på sex kurser à 15 hp. Studieplanen beskriver strukturen och kursplanerna beskriver varje kurs. Du hittar dessa dokument på programsidan.
Var kan jag hitta datum för närträffar och litteratur?
I antagningsbeskedet finns en länk till den eller de kurser du är antagen till där du kan se ditt schema och vilken litteratur ni kommer använda.
Vad är ”VFU”?
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU), innebär att du är ute på en 7-9- eller gymnasieskola och följer och vägleds av en lokal lärarutbildare på plats. Du förväntas bli alltmer självständig ju längre du kommer i utbildningen. VFU genomförs i det ämne/de ämnen som du är antagen i till programmet. Läs mer om VFU här
Hur många dagar av utbildningen ska jag göra VFU?
En tredjedel (30 hp) av utbildningen består av VFU. Det ingår fyra VFU-perioder i utbildningen och du är på plats i VFU-skolan 20 dagar/period, totalt 80 hela arbetsdagar under din utbildning.
Om du jobbar parallellt med dina studier, planera i god tid för ledighet från jobbet.
Var kan jag göra VFU?
Utgångspunkten är att om du blir antagen till Ämneslärare mot 7–9 kommer du att göra VFU på högstadiet. Om du blir antagen till Ämneslärare mot gymnasieskolan är utgångspunkten att du ska göra din VFU på gymnasiet. Om du har en lärartjänst som är relevant för din lärarexamen kan du ansöka om att göra VFU i tjänst. Se separat information på programsidan.
Våra studenter bor över hela landet och vi strävar efter att du ska kunna få en VFU-placering på rimligt avstånd från din bostadsort. Men vi kan bara garantera en VFU-placering på en skola inom någon av våra avtalskommuner. Om du vill önska VFU-placering utanför något av våra avtalsområden, ange detta när det är dags att söka VFU-placering. Som student måste man vara beredd på att pendla alt. byta bostadsort under VFU
Varför görs en registerkontroll inför VFU?
Bestämmelserna i skollagen om registerkontroll av personal har kompletterats med en lag om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn. Lagstiftningen om registerkontroll syftar till att stärka barns och ungas skydd mot sexuella och andra grova brott. Lagen innebär att du som student är skyldig att visa upp ett registerutdrag från Polismyndighetens belastningsregister innan du påbörjar din VFU på förskolan/skolan. Läs mer om registerkontroll här.
Jag har redan tagit poäng i en annan ämneslärarutbildning. Måste jag göra om dessa kurser?
Om du avslutat kurser med motsvarande innehåll som någon av dem som finns i KPU kan du ansöka om tillgodoräknande i denna/dessa kurs/er. Detta gör du när du antagits till programmet.
EXAMEN, LEGITIMATION OCH UNDERVISNINGSBEHÖRIGHET
Vilken examen kan jag ta ut när jag är klar med KPU?
Ämneslärarexamen mot 7–9 eller ämneslärarexamen mot gymnasieskolan, beroende på vad du blivit bedömd behörig för och antagen mot.
Vad blir jag behörig att undervisa i när jag är klar?
Läs mer på Skolverkets hemsida för aktuell information om var du får behörighet att undervisa med en ämneslärarexamen mot 7–9 respektive mot gymnasieskolan.
Du som tar ut en examen mot 7–9 kommer också bli behörig i årskurs 4–6 och även i gymnasieskolan i det ämne du har minst 90 hp (undantaget svenska, samhällskunskap och musik som alltid kräver 120 hp). I bild, idrott och hälsa och musik blir du även behörig att undervisa i årskurs 1–3.
Du som tar ut en examen mot gymnasieskolan blir behörig att undervisa i årskurs 7–9 och gymnasieskolan. I bild, idrott och hälsa och musik blir du även behörig att undervisa i hela grundskolan.
Kan jag bli behörig i fler ämnen än de jag blir antagen med till KPU?
Hos Skolverket kan du läsa mer om hur du kan få behörighet i fler ämnen i din lärarlegitimation, utöver dem du fått i ditt examensbevis. Det kallas ”utökad behörighet” och beslutas av Skolverket. När du tagit ut din lärarexamen och kompletterat med studier upp till rätt omfattning och relevans/innehåll för behörighet i ytterligare ämne, ansöker du hos Skolverket om att få in detta i din lärarlegitimation.