Vanliga frågor och svar om Ämneslärarprogrammet
När startar programmet?
Ämneslärarprogrammet startar varje hösttermin.
Kan jag läsa Ämneslärarprogrammet på distans?
- Ämneslärarprogrammet inriktning årskurs 7-9 erbjuds endast på campus.
- Ämneslärarprogrammet inriktning gymnasiet erbjuds både på campus och på distans. Vissa ämnen inom gymnasieinriktningen ges dock endast som campusämnen.
Distansvarianten inom gymnasieinriktningen innehåller utöver den nätbaserade undervisningen också när-träffar på Karlstads universitet (2-3 träffar per termin där varje träff är 2-5 dagar, beroende på ämne). Observera att distansutbildningen är på helfart och att undervisningen ges på dagtid.
Hur söker jag Ämneslärarprogrammet?
Du söker på www.antagning.se.
När du ansöker till programmet prövas din behörighet mot ditt ingångsämne. Prövning av behörighet för andra ämnet görs först inför den termin du skall läsa ditt andra ämne. Uppmärksamma därför i god tid innan valet av andra ämnet vilka ämneskombinationer som är möjliga, samt hur behörighetskraven för respektive ämne ser ut.
Möjliga ämneskombinationer återfinns på programmets webbsida.
Behörighetskrav för aktuella ämnen återfinns på programmets webbsida.
Jag har påbörjat Ämneslärarprogrammet vid ett annat lärosäte. Kan jag fortsätta mina studier hos er på Karlstads universitet?
Du behöver ansöka till programmet på vanligt sätt och konkurrera dig till en plats på utbildningen. Om du blir antagen kan du därefter ansöka om att få tillgodoräkna dig det du läst. Det är examinator för aktuell kurs som beslutar om en ansökan avslås eller beviljas, efter att en ansökan inkommit. Inga förhandsbesked ges. Ansökan om tillgodoräknande görs inför kommande termin.
Som student behöver du jämföra respektive programs studiegångar och respektive kurs innehåll och lärandemål för att identifiera i hur stor utsträckning de överensstämmer. I de fall upplägget skiljer sig åt kan det innebära en alternativ studiegång. Den sammantagna studietiden blir dock sällan kortare än det ordinarie programmets. Vi rekommenderar att du söker ditt nya ämne som ingångsämne hos oss, så att du kan ansöka om tillgodoräknanden inom det ämne du redan har läst inför senare terminer i programmet.
Kan jag ta ett studieuppehåll under utbildningstiden?
Om du har särskilda skäl kan du ansöka om studieuppehåll med platsgaranti. Exempel på särskilda skäl är sjukdom, föräldraledighet, vård av barn och deltagande i militär grundutbildning. Dessa skäl behöver du styrka med intyg.
Om du däremot behöver lämna studierna av andra orsaker, till exempel för en längre resa, arbete eller för att du inte uppnår behörighetskraven för nästkommande kurs inom programmet kan du ta ett studieuppehåll utan platsgaranti. Du kan då återkomma till studierna i mån av plats.
När det gäller studieuppehåll från Ämneslärarprogrammet innebär ett studieuppehåll oftast ett års uppehåll eftersom kurserna i programmet endast ges en gång om året.
Vad är VFU?
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU), innebär att du är ute på en skola och följer och vägleds av en lokal lärarutbildare på plats. Du förväntas bli alltmer självständig ju längre du kommer i utbildningen.
Hur många dagar av utbildningen ska jag göra VFU?
VFU utgör totalt 20 veckor (30 hp) av utbildningen. Se programmets studiegång för mer information om när VFU infaller.
Var placeras jag under min VFU?
Den verksamhetsförlagda utbildningen görs på helfart och dagtid i skolverksamheten.
Studenter som läser Ämneslärarprogrammet gymnasiet på campus eller Ämneslärarprogrammet årskurs 7-9 placeras på övningsskola utifrån studentens folkbokföringsadress. Distansstudenter ges möjlighet att lämna önskemål om placering (även utanför avtalskommun). Om möjligt tar universitetet hänsyn till dessa önskemål. Det är alltid tillgången på lokala lärarutbildare som avgör studentens placering.
Mer information om VFU återfinns på lärarutbildningens webbsida.
Varför görs en registerkontroll inför VFU?
Bestämmelserna i skollagen om registerkontroll av personal har kompletterats med en lag om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn. Lagstiftningen om registerkontroll syftar till att stärka barns och ungas skydd mot sexuella och andra grova brott. Var beredd på att din VFU-skola kan begära ett registerutdrag från Polismyndighetens belastningsregister innan du påbörjar din VFU och att du då är skyldig att uppvisa det.
Vad blir jag behörig att undervisa i när jag är klar?
Läs mer på Skolverkets hemsida för aktuell information om vad du får behörighet att undervisa i efter genomförd utbildning.
Utgångspunkten för undervisningsbehörighet är de behörigheter du får av din examen. I vissa fall kan man få behörighet även utöver de som ges utifrån aktuell examen (till exempel genom ytterligare ämnesstudier på högskola eller universitet).