Frågor och svar om Grundlärarprogrammet: Verksamhetsintegrerat program åk. 4-6
Vad är skillnaden på verksamhetsintegrerat grundlärarprogram och det reguljära grundlärarprogrammet?
Den verksamhetsintegrerade utbildningen innebär att du arbetar 50 procent på en skola tre dagar i veckan. I övrigt läser du samma kurser som inom det reguljära programmet, men på lite lägre studiefart, vilket gör att utbildningen omfattar 11 terminer istället för 8. Till skillnad från det reguljära programmet kan du inte välja fördjupning (30 hp) i SO, Musik eller Bild. Den fördjupning som erbjuds i den verksamhetsintegrerade varianten är NO-Teknik (30 hp).
Redan från utbildningens start förväntas du gå in i och ta ett undervisningsansvar i den skola du anställs vid. Det handlar alltså inte om att du går bredvid en annan lärare, utan du verkar självständigt på samma villkor som om du vore anställd som vikarie. Utbildningen passar därför bäst för dig som väl reflekterat igenom ditt val av framtida yrke, har erfarenhet av att ha verkat i skolan, och vet att du trivs i rollen som lärare. Annars rekommenderar vi att du väljer det reguljära grundlärarprogrammet, där du mer succesivt kommer in i din framtida yrkesroll.
Är det något speciellt jag bör veta om utbildningen eller tänka på?
Den totala studietakten när man räknar in det verksamhetsintegrerade arbetet blir på 125 procent. Utbildningen är alltså mer arbetskrävande än en reguljär utbildning. Det är vidare en fördel om du har erfarenhet av att ha arbetat inom skolan, vet att du trivs med det och vill satsa på en framtid som lärare. Du förväntas ta ett självständigt undervisningsansvar redan från start.
Kan jag söka till flera kommuner samtidigt?
Du söker i första hand till den kommun du är intresserad av att arbeta i. Är du intresserad av flera kommuner kan du söka dem som andrahands- eller tredjehandsval. Vilka kommuner du kan söka till ser du på programsidan där du ansöker till programmet.
Måste jag bo i den kommun jag söker till?
Nej, men utbildningen är upplagd för att potentiella studenter ska få möjlighet att arbeta i sin bostadskommun. Om du blir antagen till utbildningen måste du vara inställd på att vara verksam under 5 års tid i den kommun du sökt och anställs i. Långt pendlingsavstånd är därför inte realistiskt, det finns heller inte möjlighet till någon form av reseersättning. Det kommer inte att vara möjligt att byta kommun under utbildningens gång.
Jag vikarierar redan i dag i en skola och vill söka till utbildningen, kan jag göra det?
Ja. Du väljer vilken kommun du vill söka utbildningen i. Blir du antagen placerar kommunen ut dig i den skola där du ska gör din verksamhetsintegrerade utbildning de kommande åren.
Går det att genomföra utbildningen och vara i en skola/klass som inte är årskurs 4-6?
Nej, utbildningen är anpassad just för årskurs 4-6. Det är en förutsättning att du är verksam inom de årskurserna på din arbetsplatsförlagda tid, eftersom teori och praktik bygger på varandra i utbildningen. Utbildningen ger inte behörighet för någon annan årskurs. För frågor om andra former av lärarutbildning kontakta lärarutbildningens studie-och yrkesvägledare på mejl: fraga.lararutbildningen@kau.se
Varför kan man få en lön på den här utbildningen och inte på andra?
Du arbetar under utbildningen på liknande villkor som om du vore anställd som vikarie. Du anställs för 12 månader i taget med ett särskilt avtal framtaget av arbetsgivare och fackförbund. Avtalet ser likadant ut oberoende av vilken kommun du är anställd i. Du har en månadslön om 18 000 kronor.
Kan jag söka studielån samtidigt som jag studerar den här utbildningen?
Ja.
Hur många platser finns per kommun?
Det varierar mellan 1 och 5 platser.
Kan jag få önska eller påverka vilken skola jag hamnar i?
Nej, som student utplaceras du på en skola av den kommun du är anställd i.
Varför är utbildningen knuten till lärcentrum?
Karlstads universitet har lång erfarenhet av att organisera grundlärarprogrammet mot lärcentrum. Du får ta del av telebildsändningar på lärcentrum, och det är också där du träffar din studiegrupp, bestående av studenter från din egen och närliggande kommun/er. Du blir alltså placerad på ett lärcentrum beroende på vilken kommun du är anställd i, du kan inte välja själv vilket lärcentrum du vill tillhöra. För samtliga gäller att det är kortare avstånd till lärcentrum än vad det skulle vara att resa till Karlstads universitet från den kommun du är anställd i.