Utbildning inom kulturgeografi
Är du intresserad av att lära dig mer om din omvärld? Vill du förstå hur och varför olika fenomen och företeelser äger rum? Exempelvis hur kommer det sig att vi har geografiska skillnader inom städer, länder och kontinenter? Eller vad föranleder migrationsströmmar och hur förstå den ökade mobiliteten samt olika slags flöden på olika geografiska skalor i vår samtid? Vilka är de viktiga geopolitiska skeenden i samtiden och ur hänger dessa upp med det förflutna? Det är ett axplock av de frågor som utbildningen i Kulturgeografi vid Karlstads universitet ger dig nyanserade svar på.
Vid studier i kulturgeografi på Karlstads universitet får du en bred kunskap om människors liv och verksamhet på jorden, ur ett globalt, regionalt och lokalt perspektiv. Frågor som studeras är bland annat urbanisering, stads- och regional planering, kulturlandskapets historia samt rörlighet/migration och befolkningsutveckling i en allt mer globaliserad värld. Hur kommer det sig att vi har en ojämlik fördelning av resurser och livschanser? Hur kan nationella gränsers uppluckring förstås exempelvis i relation till aktuella populistiska och andra politiska strömningar? Står vi inför en global utglesning av landsbygden eller är det till och med så att vi befinner oss i landsbygdens renässans? Kulturgeografi är ämnet som ger dig svar på dessa och andra liknande frågor.
Samhällsplanerarprogrammet
Vi befinner oss i en omställningens tidevarv. Så även inom planering. Vill du vara med och forma morgondagens samhälle och stadsutveckling? Vill du förstå hur det nära och det fjärran är med och formar förutsättningarna för samtidens samhällsplanering? I så fall ska du vända dig till samhällsplanerarprogrammet vid Karlstads universitet som ger dig kunskaper för att belysa och förstå de förändringar som sker för att planera bättre för en hållbar utveckling. Utmärkande för samhällsplanering är förmågan att både påverka och anpassa samhället till de förändringar som ständigt sker i världen, liksom att skapa förutsättningar för en önskvärd utveckling.
Samhällsplanerarprogrammet vid Karlstads universitet är det program där du lär dig förstå hur planering fungerar i teorin och i praktiken. Här belyses planering utifrån geografiska, sociala, ekonomiska kulturella och politiska perspektiv. Utbildningen sätter svensk samhällsplanering, i centrum, men innehåller även kurser med transnationella perspektiv med fokus på bland annat Europa och EU. Du erbjuds färdigheter och kunskaper i centrala planeringsinstrument så som Plan- och bygglagen (PBL), Miljöbalken (MB), liksom nyckelverktyg för samhällsplanering, t ex GIS (Geografiska Informations System) och 3D-visualiseringsprogram.
Inom ramen för programmet får du kontinuerlig kontakt med arbetslivet, bland annat genom gästföreläsare, exkursioner, studiebesök, projektarbeten och möjlighet till praktik både i Sverige och internationellt.
Vid Karlstads universitet kan du läsa Samhällsplanerarprogrammet på grundnivå under tre års heltidsstudier (180hp). Utbildningen leder till en filosofie kandidatexamen med huvudämne inom något av huvudområdena kulturgeografi, statsvetenskap eller sociologi. Du kan också välja att läsa några av programmets kurser som fristående kurser.
När du har avslutad programmet kan du gå vidare till studier på avancerade nivå för en magister- eller mastersexamen. Magisterexamen ger behörighet till forskarstudier. Utöver kulturgeografi så ges även forskarutbildning i statsvetenskap och sociologi vid Karlstads universitet.
Programledare Hans Olof Gottfridsson
Programledare Lena Grip