Workshops med dynamiska matematikprogram i undervisningen
När proven blir digitala behöver lärare ha en digital kompentens. Den digitala kompetensen innefattar både kunskaper i handhavandet av digitala verktyg i undervisningen och didaktiska kunskaper vid användning av digitala verktyg i undervisningen.

Skolverket erbjuder kompetensutvecklingsstöd inom matematikdidaktik, vid användningen av digitala verktyg i matematikundervisningen, med särskilt fokus på dynamiska matematikprogram. Stödet paketeras i moduler på Lärportalen. Skolverket kompletterar stödet med workshops för att fler lärare ska få möjlighet till kompetensutveckling i handhavandet av digitala verktyg kopplat till sin matematikundervisning.
Målgrupp
Workshopsserien riktar sig till lärare som undervisar i matematik i årskurserna 7–9 och i gymnasieskolan samt motsvarande skolformer inom vuxenutbildningen.
Deltagarna ska vara verksamma lärare, men behöver inte vara behöriga matematiklärare. Workshopsserien är öppen för lärare i andra ämnen eller andra skolformer, i mån av plats. Inga förkunskaper krävs men deltagarna behöver parallellt genomföra modulen Dynamiska matematikprogram i undervisningen, åk 7–9 eller Dynamiska matematikprogram i undervisningen, Gy.
Syfte
Deltagarna i workshopserien ska ges möjlighet att utveckla sina kunskaper och färdigheter i användning av dynamiska matematikprogram i undervisningen utifrån lärandemålen i modulerna Dynamiska matematikprogram i undervisningen, åk 7–9 och Dynamiska matematikprogram i undervisningen, Gy.
Genomförande
Dynamiska matematikprogram i undervisningen, åk 7–9 och Dynamiska matematikprogram i undervisningen, Gy är två moduler som är nya och publicerats på:
- Skolverkets Lärportal i januari 2023, https://www.larportalen.skolverket.se
Modulerna består av en introducerande del där deltagaren själv får bekanta sig med matematikprogram och därefter reflektera över några didaktiska aspekter på undervisning med matematikprogram. Modulen innehåller även aktiviteter där deltagaren arbetar praktisk med GeoGebra i matematikundervisningen.
Utifrån modulens innehåll ges en workshopserie som följer respektive modul. Om deltagaren genomför hela workshopserien beräknas det sammanlagt ta cirka 10 timmar. Tiden beräknas fördelas enligt följande:
-
introduktion, genomgång och utvärdering ca. 3 timmar
-
gruppdiskussioner och praktiska övningar ca. 7 timmar.
Datum
Tidigaste datumet för första workshoptillfället är 2023-09-04. Den första träffen i workshopserien ska ha genomförts senast 2023-10-02 och den sista träffen senast 2023-12-04.
Den totala omfattningen i tid för att följa en modul och delta i workshoparna beräknas till 18–22 timmar för deltagarna (varav workshops 10 timmar). Om deltagaren efter genomförd modul önskar genomföra ytterligare modul, hänvisas deltagaren till att på egen hand leta på Skolverkets Lärportal.
Kursinnehåll
Workshopserien består av fyra träffar utifrån innehållet som beskrivs nedan. Huvudmannen och lärosätet kommer överens om datum och plats för träffarna. Workshoparna i de olika modulerna kan förläggas på olika datum och tidpunkter.
Träff 1 – GeoGebra ett dynamiskt matematikprogram
Rektorer bjuds in att delta vid detta pass.
Förberedelser: Deltagarna har gått igenom del 1 i vald modul.
Tid: ca. 3 timmar
Innehåll
- Beskrivning av Lärosätets handledande funktion.
- Beskrivning av krav för erhållande av intyg efter genomförd workshopserie.
- Indelning av deltagare i par eller studiegrupper, som kan stötta varandra i lärandet och utbyta erfarenheter under det att deltagarna följer vald modul.
- Introduktion av GeoGebra med praktiska exempel, kopplat till centralt innehåll i kurs- och ämnesplanen i matematik.
- Genomgång av didaktiska frågor och aktiviteter i Moment B, del 1.
- Arbete med uppgifterna, tillsammans i par eller studiegrupperna och under handledning av workshopledare.
Träff 2 – Demonstration i helklass
Tid: ca. 2 timmar
Förberedelser: Deltagarna har gått igenom del 2 i vald modul.
Organisation: Deltagarna träffas modulvis.
Innehåll
-
Genomgång av didaktiska frågor och aktiviteter i Moment B, del 2.
-
Reflektera över texten och arbete med uppgifterna, tillsammans i par eller studiegrupperna och under handledning av workshopledare.
Träff 3 – Dynamiska arbetsblad med GeoGebra
Tid: ca. 2 timmar
Förberedelser: Deltagarna har gått igenom del 3 i vald modul
Organisation: Deltagarna träffas modulvis.
Innehåll
-
Genomgång av didaktiska frågor och aktiviteter i Moment B, del 3.
-
Reflektera över texten och arbete med uppgifterna, tillsammans i par eller studiegrupperna och under handledning av workshopledare.
Träff 4
Tid: ca. 3 timmar
Förberedelser: Deltagarna har gått igenom del 4 i vald modul.
Organisation: Deltagarna träffas modulvis.
Innehåll
-
Genomgång av didaktiska frågor och aktiviteter i Moment B, del 4.
-
Reflektera över texten och arbete med uppgifterna, tillsammans i par eller studiegrupperna och under handledning av workshopledare.
-
Praktiska exempel på hur deltagaren kan arbeta vidare efter genomförd modul samt var de kan hitta mer stöd för kompetensutveckling.
-
Genomförande av utvärdering av workshopserien.
Lärandemål
Deltagarna introduceras i grunderna i GeoGebra. Deltagarna får även reflektera över det egna behovet av stöd i användande av digitala verktyg i matematikundervisning. Detta innefattar både praktiskt och didaktiskt stöd vid användning av GeoGebra i matematikundervisningen.
Treffekt® - dialog via Zoom för chefer till kursdeltagare
Vid införandet av ett nytt arbetssätt är det viktigt att skapa förutsättningar så deltagarna så snart som möjligt efter avslutad utbildning kan komma igång med sitt arbete. Ledningens stöd och organisationens struktur är också avgörande för om insatsen kommer att leva kvar på arbetsplatsen eller ej. I denna uppdragsutbildning finns därför ett tillhörande implementeringsstöd som riktar sig till chefer för att stötta och strukturera organisationen där kursdeltagaren har sin anställning.
Treffekt®-dialogen består av en träff á 1 timme via Zoom. Träffen hålls innan deltagaren har gått utbildningen och syftet är att chefen ska få ta del av erfarenheter av införandet av arbetssättet för kursdeltagaren men också planera och förbereda den egna organisationen.
- Datum kommer - uppdragskoordinator Pia Sundgren Storm håller i Treffekt®-mötet tillsammans med kursledare
- Läs mer om Treffekt®
