Fördjupa dina kunskaper om litteratur
Utveckla dig som lärare!
Vi erbjuder oss att gästa era studiedagar och hålla inspirationsföreläsning eller workshop inom litteratur. Vi berättar här om lite olika teman för föreläsningar och workshops men vi kan även skräddarsy efter era önskemål.
Vi ger dig en möjlighet att bredda din beläsenhet och spetsa din kompetens som kvalificerad läsare av skönlitteratur. Därmed blir du ännu mer rustad för att förmedla litteratur som kan väcka läslust, och att hjälpa eleven att förbättra sin förmåga att läsa och förstå skönlitteratur. Vår uppdragsutbildning i litteraturvetenskap vänder sig i första hand till lärare i grundskola och gymnasium. Du kan vara ämneslärare i svenska som vill fördjupa dina ämnesspecifika kunskaper. Du kan också ha inriktning mot andra ämnen och är nyfiken på hur man kan arbeta gränsöverskridande med litteraturen i andra ämnen som historia, geografi och biologi.
Målgrupp
I första hand riktar sig föreläsningarna och workshopsen till lärare i grundskola och gymnasium.
Innehåll
Samtliga förslag på teman för studiedagsföreläsningar anpassas till målgruppen med inriktning mot barnlitteratur och yngre barn, alternativt ungdomslitteratur och vuxenlitteratur.
Förslag - Litteraturen i samtiden
På den här studiedagen får du möjlighet att uppdatera dig på nyutgiven litteratur. Vi kommer att prata om tendenser i den samtida litteraturen och gå på djupet i ett par utvalda titlar. Hur ser till exempel kriminalaren ut i den samtida deckaren? Vilka ämnen behandlas i floran av självbekännelselitteratur? Vad skrämmer läsaren i 2000-talets skräckfiktion? Vilka trender och tendenser ser vi i barn- och/eller ungdomslitteraturen?
Förslag - Litteraturen och de eviga frågorna
Här diskuteras och levandegörs gemensamma och allmängiltiga teman i modern litteratur och klassiker. Vi undersöker till exempel hur livet, kärleken och döden gestaltas, hur existentiella dilemman förmedlas eller hur oförmågan att skilja på fantasi och verklighet tar sig olika uttryck då och nu.
Förslag - Litteratur och värdegrund
Vår utgångspunkt under denna studiedag är värdegrundsfrågor anpassade till den tänkta elevgruppen. Det handlar till exempel om frågor som rör demokrati, solidaritet och kompisskap, klass, genus, etnicitet, HBTQ eller hållbar utveckling. Vi fokuserar på litteraturen som redskap och resurs i diskussioner om viktiga och känsliga ämnen och dess möjlighet att via perspektivskiften ge läsaren kunskap om andra människors livsvillkor. Vi diskuterar även hur man kan koppla litteraturen till relationen människa-samhälle och människa-natur, såsom exploatering och miljöförstöring genom litteraturhistorien. Hur såg det ut då och hur ser det ut nu?
Förslag - Lyrik
Här görs en praktisk genomgång av hur man kan analysera lyrik och se den med nya ögon. Frågor som diskuteras är bland annat vilken plats och funktion lyriken har i samhället, till exempel inom musikgenrer som rock och rap samt sociala medier. Vidare undersöker vi hur man kan arbeta med lyrik i skiftande undervisningssituationer. Vi tittar också närmare på ny svensk lyrik.
Förslag - Att analysera och tolka skönlitteratur
Denna studiedag presenterar aktuell litteraturteori och teoretiska begrepp som till exempel eko-kritik, receptionsteori, performativitet och intermedialitet. Vi diskuterar även nya forskningsrön inom narratologi och hur moderna analysverktyg öppnar upp för nya dimensioner i litteraturen.
Plats och tidpunkt
Vi ses på Karlstads universitet eller enligt beställarens önskemål.
Kostnad
Kostnaden för föreläsnings- och workshopsalternativen påverkas av överenskommet upplägg och föreläsarnas konstnader för eventuell logi och resor.
Kontakta uppdragskoordinator Pia Sundgren Storm, 072-454 77 60 för mer information och för att få en offert.