Naturvetenskap och teknik i förskolan - didaktisk inriktning
Öka din kompetens inom viktiga områden. Gör det tillsammans med dina kollegor. Kurserna anordnas i kommunen och kan på det sättet tydligare kopplas direkt till de lokala behoven. Huvudmannen kontaktar ett av de lärosäten som Skolverket valt ut och kommer överens om ett upplägg.

MÅLGRUPP
Förskollärare, barnskötare och annan pedagogisk personal.
INNEHÅLL
Naturvetenskap och teknik är viktiga områden i läroplanen för förskolan. Vi erbjuder en kurs för att öka kunskapen. Här får förskollärare, barnskötare och annan pedagogisk personal som är anställda i förskolan en möjlighet att utveckla sin kunskap och sitt sätt att arbeta så att barnens nyfikenhet och lärande utmanas och stimuleras mer.
SÅ GÖR DU
Kursen kan anordnas i kommun/regionförlagt och på det sättet tydligare kan kopplas direkt till de lokala behoven.
Kontakta vår uppdragskoordinator för att diskutera startdatum, studiefart och antal deltagare för kursen. Flera huvudmän i en region och/eller ansvariga för fristående skolor kan gå ihop för att beställa en regionförlagd kurs.
- uppdragskoordinator Pia Sundgren Storm, tel 072-454 77 60
DET INNEBÄR SATSNINGEN
- Det gemensamma syftet med kurserna är att ge bättre förutsättningar för att nå målen i förskolans läroplan.
- Det finns kurser för förskolerektorer, förskollärare, barnskötare och annan pedagogisk personal. Kommunala och enskilda huvudmän söker kurserna var för sig eller tillsammans. För att delta ska du vara anställd i förskolan.
- Kurser inom olika områden på 7,5 högskolepoäng. De består av föreläsningar, litteraturstudier och seminarier, samt verksamhetsanknutna uppgifter mellan träffarna. Kurserna fanns tidigare inom Förskolelyftet.
- Fokus ligger på dokumentation, uppföljning och utvärdering, samt på att leda kvalitetsarbete men även på det centrala arbetet med barn i behov av särskilt stöd. En kurs finns i naturvetenskap och teknik, samt en med inriktning flerspråkighet och interkulturell kompetens.
- Studierna genomförs på distans och med några kursdagar lokalt i kommunen efter en överenskommelse med ett universitet eller en högskola.
- Skolverket betalar kurslitteraturen. Det innebär att deltagaren inte själv behöver köpa kurslitteraturen utan får den när kursen börjar. Efter kursen ska litteraturen finnas tillgänglig på förskolan.
- Staten betalar utbildningen. Det innebär att lärosätet får ersättning för kurskostnaderna. Utbildningen är gratis för deltagarna. Det utgår inga statsbidrag. Det vill säga att arbetsgivaren får inga pengar från staten. Deltagarna och arbetsgivaren får komma överens om ett upplägg.
