Handledarutbildning kompetensutvecklingsinsatsen Utveckla språk- och matematikundervisningen i förskolan

Målgrupp
Utbildningen erbjuds de legitimerade förskollärare som huvudmannen utsett att gå handledarutbildningen under läsåret 2024/2025.
Utbildningsmål
Målet med utbildningen är att handledaren utvecklar sin förmåga att verka som handledare. Handledarutbildningen ska ge deltagarna möjlighet att utveckla såväl kunskaper väsentliga för förmågan att leda kollegialt lärande inom språk-, läs-, skrivutveckling och/eller matematikutveckling, med fokus på undervisningen, som kunskaper om kompetensutvecklingsmodellen och didaktiskt innehåll, med koppling till innehållet i modulerna.
Syfte
Syftet med insatsen är att stärka barns språk-, läs-, skriv- och matematikutveckling. För att detta syfte ska kunna uppfyllas har insatsen som mål att stärka det kollegiala lärandet och bidra till en förändrad undervisnings- och kompetensutvecklingskultur 2 på deltagande förskolor. Satsningen ska också bidra till bättre förutsättningar för huvudmän och förskolor att bedriva ett systematiskt kvalitetsarbete som leder till ökad måluppfyllelse.
Det kollegiala lärandet och materialet på Lärportalen 3 ska ge deltagarna kunskap om vetenskapligt väl underbyggda metoder och beprövade arbetssätt för att utveckla barnens språk-, läs-, skriv- och matematikförmåga. Satsningen ska också öka deltagarnas förmåga att dels tillämpa kunskaperna i den egna praktiken, dels bedöma den egna undervisningens betydelse för barnens utveckling och lärande.
Innehåll
Handledaren är framför allt en samtalsledare i det kollegiala arbetet. Skolverkets kompetensutvecklingsmodell utgår från fyra moment (A, B, C och D) och handledaren har en viktig roll i moment B och D där deltagarna träffas för att diskutera och planera tillsammans. Handledaren ska också leda arbetet med kontinuerlig reflektion i moment C och uppmuntra att undervisningsaktiviteten prövas flera gånger. Handledarutbildningen ska förhålla sig till kompetensutvecklingsmodellen och ge handledaren stöd i att leda och fördjupa samtalen och organisera den gemensamma planeringen av undervisningsaktiviteterna.
Handledarutbildningen ska behandla kunskaper om såväl att leda kollegialt lärande som det didaktiska innehållet. Dessa båda kunskapsområden ska integreras i utbildningen. Det didaktiska innehållet utgörs av de nyckelbegrepp och teorier om språk- och matematikutveckling som återfinns i de valbara modulerna på Skolverkets lärportal. Ett lämpligt urval av denna forskning ska belysas och fördjupas inom ramen för handledarutbildningen. Främsta syftet med det språk-, läs- och skrivdidaktiska inslaget samt det matematikdidaktiska inslaget i utbildningen är att handledarna ge-nom fördjupade kunskaper om området bättre ska kunna stötta deltagarnas förståelse av modulerna och kunna formulera frågor som utmanar deltagarnas didaktiska kompetens.
Utbildningen ska bestå av en kombination av föreläsningar, gruppdiskussioner samt praktiska övningar i att leda kollegialt lärande. Under utbildningsdagarna ska handledarna ges möjlighet att lyfta sina konkreta erfarenheter av att handleda, till exempel genom metahandledning. Kollegialt lärande mellan handledarna ska genomsyra hela utbildningen. Handledarna ska delas in i basgrupper som hålls samman under utbildningen.
Genomförande 2024/2025
Handledarutbildningen omfattar åtta dagar fördelade på fyra eller fem utbildningstillfällen vid det lärosäte där handledaren erbjudits plats. Mellan tillfällena kan viss inläsning och enklare dokumentation förekomma. Utbildningstillfällena är spridda under perioden september 2024 till maj 2025 och genomförs parallellt med handledarens arbete att handleda lärargrupper. Vid fysiska träffar ska fika och lunch erbjudas deltagarna samt en enklare middag dag 1.
Efter genomgången utbildning ska deltagarna på handledarutbildningen
- ha utvecklat sin förmåga att handleda kollegialt lärande med hjälp av Skolverkets kompetensutvecklingsmodell och materialet på Lärportalen,
- kunna utmana sin egen och sina kollegors didaktiska kompetens. Utbildarna på lärosätena behöver vara förtrogna med insatsens syfte, mål och utformning. Vid Skolverkets inledande konferens kommer därför Skolverket att informera om kompetensutvecklingsinsatsen i sin helhet.
Kurstider
Tider för alla dagar är kl. 9.00 - 16.00.
- 3 september för alla handledare via zoom
- 17 september, inriktning: språk, Karlstads universitet
- 18 september, inriktning: matematik, Karlstads universitet
- 20 november, inriktning: alla via zoom
- 21 november, inriktning: alla via zoom
- 29 januari 2025, inriktning: alla via zoom
- 30 januari, inriktning: alla via zoom
- 29 april, inriktning: alla via zoom
- 14 maj, inriktning: språk, Karlstads universitet
- 15 maj, inriktning: matematik, Karlstads universitet
ANSÖKAN OM STATSBIDRAG HOS SKOLVERKET
Huvudmannen söker statsbidrag för utbildningen och kryssar då i om deltagaren ska gå handledarutbildningen.
Det är endast de handledare som förskolan får statsbidrag för som har möjlighet att få platser på Läslyftets handledarutbildning.
Varje huvudman som beviljas statsbidrag kommer att tilldelas ett antal handledare och utbildningsplatser. Det är alltså huvudmannen som avgör vem som ska anmälas till handledarutbildningen. I sitt val av handledare måste huvudmannen ta hänsyn till de krav som ställs i Förordningen (2015:42) statsbidrag för handledare i läs- och skrivutveckling. Har du tidigare fullföljt Läslyftets handledarutbildning är det inte möjligt att gå utbildningen igen.
