Introduktionsår för barnskötare 15 hp - insteg till förskollärarexamen
Kursen samläses med Förskollärarprogrammet och innehåller delar ur termin 1 och 2.
Målgrupp
Barnskötare.
Innehåll
Höstkurs: Förskolläraryrkets förutsättningar 7.5 hp
Efter avslutad delkurs skall deltagaren kunna:
- redogöra för förskolans framväxt ur ett nationellt och internationellt perspektiv,
- beskriva förskolan ur både ett organisatoriskt och institutionellt perspektiv, kopplat till förskollärarens uppdrag och undervisning,
- beskriva förskolans styrdokument och exemplifiera styrdokumentens betydelse för förskolans utbildning och undervisning,
- förklara betydelsen av begreppen genus och mångfald och ge exempel på hur arbetslaget kan arbeta för att skapa jämställdhet och jämlikhet i förskolan samt
- visa kommunikativ förmåga i lyssnande, talande och skrivande med ett för sammanhanget funktionellt och adekvat språkbruk.
Vårkurs: Perspektiv på pedagogik, didaktik och lärande 7.5 hp
IKT-digitalisering och media i förskolan och Lekteorier och lek
Efter avslutad delkurs skall deltagaren kunna:
- förklara hur olika förskolepedagogiska perspektiv får skilda konsekvenser för undervisning, lärande och utveckling,
- redogöra för den historiska utvecklingen av lekteorier,
- beskriva och analysera hur barns lärande och utveckling kan främjas med utgångspunkt i lekteorier och konkreta exempel,
- redogöra för och tillämpa dataskyddsförordningen i förskolan,
- kritiskt granska och använda digitala verktyg samt beskriva hur digitala verktyg och media inverkar på barns lärande och utveckling och
- visa kommunikativ förmåga i lyssnande, talande och skrivande med ett för sammanhanget funktionellt och adekvat språkbruk
Beroende av vilken väg deltagaren väljer ser den övergripande planeringen för följande terminer ut så här:
- Termin 3: vt 26: termin 1 på Förskollärarprogrammet, 22,5 hp
- Termin 4: ht 26: termin 2 på Förskollärarprogrammet, 22,5 hp
- Termin 5: vt 27: termin 3 på Förskollärarprogrammet, 30 hp
- Termin 6: ht 27: termin 4 på Förskollärarprogrammet, 30 hp
- Termin 7: vt 28: termin 5 på Förskollärarprogrammet, 30 hp
- Termin 8: ht 28: termin 6 på Förskollärarprogrammet, 30 hp
- Termin 9: vt 29: termin 7 på Förskollärarprogrammet, 30 hp
För mer information om innehållet och genomförandet se kursplanen och litteraturlistan här på webbsidan. (dokumenten kommer)
Genomförande
Kursen planeras att genomföras på distans med start hösten 2024 och omfattar två kurser omfattande 7.5 hp. Introduktionsåret ger 15 högskolepoäng som deltagarna får tillgodoräkna sig för fortsatta studier.
Efter introduktionsåret finns möjlighet att fortsätta utbilda sig till förskollärare på tre olika sätt:
- Deltagaren fortsätter som deltagare inom ramen för uppdragsutbildningen i ett av huvudmannen/kommunen köpt specialanpassat utbildningspaket.
- Deltagaren fortsätter som reguljär student i programmet VAL:
Denna väg kan deltagare som har minst åtta års arbetslivserfarenhet välja. Deltagarna får en individuell studieplan utifrån validerade kunskaper. I VAL läser man max 120 hp för att nå en examen på 210 hp. För att nå examen på 210 hp så innebär det komprimerade UVK-studier (30 hp) och därefter olika lång studiegång beroende på vilka områden inom det förskolepedagogiska ämnesområdet som man har kvar, efter att ha erbjudits en omfattande validering. Sist kommer ett examensarbete på 7,5 hp eller 15 hp.
3. Deltagaren fortsätter som reguljär student i ordinarie Förskollärarprogram 210 hp på distans.
Treffekt® - kompetensutveckling med effekt
Kunskap har bara ett värde om den används. Vårt varumärke Treffekt® innebär att vi är tre parter; Karlstads universitetet, du som deltagare och din chef/organisation som tillsammans skapar förutsättningar för att kunskapen från utbildningen kan omsättas i praktiken och ge avtryck i er verksamhet. I Treffekt® utgår vi från de faktorer som forskningen visar är de viktigaste för ”transfer of learning” d.v.s hur kunskap från en utbildning omsätts i praktiken.
Inbjudan till Treffekt®-dialog skickas automatiskt till den chef som anges i kursens anmälningsformulär. Den första Treffekt®-dialogen hålls innan deltagaren har gått utbildningen. Den andra hålls efter sista närträffen för deltagarna.
- MMDD, kl. xx-xx via zoom (inbjudan kommer via mejl)
- Läs mer om Treffekt®
Föreläsare
Jessica Ekberg, arbetar som adjunkt i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet.
Kristin Ungerberg, lektor i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet. Forskningen handlar bland annat om förskollärares ledarskap. Ungerberg har inom ramen för förskollärares ledarskap drivit ett praktiknära forskningsprojekt tillsammans med en rektor och sex förskollärare i en kommun. Hon är också lärare och examinator för förskollärarprogrammets termin 5, Att leda och utveckla förskolans verksamhet.
Kostnad och anmälan
Kurskostnad 26 300 SEK exkl. moms per deltagare. Utbildningen kan ta emot 15 deltagare.
Som huvudman kan du beställa flera kursplatser till dina barnskötare:
- Kontaktperson: uppdragskoordinator Pia Sundgren Storm, 072-454 77 60
FINANSIERING
För att kunna anmäla sig till en uppdragsutbildning måste en deltagare ha en anställning i ett företag eller organisation (ej enskild firma) där arbetsgivaren godkänner deltagandet. Uppdragsutbildningar kan även köpas av arbetsmarknadspolitiska skäl av Arbetsförmedlingen eller omställningsorganisationer. Det är enligt uppdragsutbildningsförordningen inte tillåtet att köpa en uppdragsutbildning som privatperson.
Tänk på att det kan finnas finansieringsmöjligheter via till exempel statsbidrag, Omställningsfonden, Trygghetsrådet och Kulturrådet.