Läs- och skrivinlärning för förskollärare som undervisar i förskoleklass 15 hp

Målgrupp
Personer med förskollärarexamen enligt bilaga 2 i högskoleförordningen (1993:100), eller äldre motsvarighet, som är anställda för undervisning i förskoleklassen.
Undervisningsform
Digital studieform via lärplattformen Canvas, som möter ett nationellt behov och ett brett geografiskt upptagningsområde med undervisning via det digitala kommunikationsverktyget zoom, i undervisningens teoretiska och praktiska moment.
Undervisningsformen möjliggör att vissa moment kan samläsa med annan relevant utbildning på ordinarie grundlärarutbildning.
Studietakt
Halvfart
Kursens innehåll och upplägg
Kursens syfte är att ge fördjupade kunskaper om språk-, skriv- och läsutveckling liksom vad som kan utgöra hinder för detsamma. Vidare behandlas och fördjupas läraryrkets behov av att på vetenskaplig grund kunna identifiera och utforma arbetssätt och arbetsmiljöer med målet att kunna stödja alla barns och elevers språk-, skriv- och läsutveckling, samt medverka i utveckling av inkluderande språkliga lärmiljöer. I kursen ingår litteraturseminarier och fältstudier.
Delmoment:
- grundläggande läs- och skrivutveckling
- grundläggande läs- och skrivundervisning
- inkludering och delaktighet
- kritisk granskning och problematisering av metoder och arbetssätt
- vetenskapligt förhållningssätt och teoretisk förståelse
- specialpedagogiska perspektiv på undervisning och lärande
- didaktisk flexibilitet och multimodalitet
- att möta mångfald av elever
- planering och iscensättning av undervisningspraktiker för läs- och skrivlärande
Former för examination
Kursens lärandemål examineras genom skriftliga, digitala och muntliga gruppuppgifter, samt individuella uppgifter som presenteras skriftligt.
Lärandemål
Efter genomgången kurs ska deltagaren kunna
- jämföra och kritiskt reflektera över olika teorier om barns och elevers språk-, skriv- och läsutveckling på individ-, grupp- och skolnivå
- analysera och problematisera betydelsen av lärmiljöers utformning när det gäller språk-, skriv- och läsutveckling
- granska och kritiskt reflektera över samverkan med förskola, lågstadium och fritidshem i frågor som rör språk-, skriv- och läsutveckling
Studievägledning, validering och tillgodoräknande
Samtliga deltagare som antas till kursen får information om att man har möjlighet att ansöka om tillgodoräknande där universitetet bedömer den sökandes kunskaper och/eller färdigheter från tidigare utbildning eller yrkesverksamhet i förhållande till lärarlyftskursernas lärandemål.
Alla deltagare har möjlighet att kontakta studie- och karriärvägledare och boka samtal för stöd i valideringsprocessen. Det är obligatoriskt om tillgodoräknandet handlar om kunskaper som i huvudsak har utvecklats i yrkesverksamhet (kallas ibland reell kompetens).
Kursutvärdering
Utvärdering sker via verktyget Survey & Report efter avslutad utbildning.
