Hållbara affärsmodeller för konsulter 5 hp
Är du en affärsutvecklare som vill skapa hållbara affärer och fördjupa dina kunskaper om hur företag kan skapa värde för sina kunder genom förbättrade affärsmetoder?

Vår kurs i affärsmodeller ger dig de verktyg och insikter du behöver för att utveckla effektiva strategier som driver tillväxt och innovation. Under kursen kommer du att lära dig grundläggande koncept och komponenter i en affärsmodell, inklusive intäktsmodeller, värdeerbjudanden, kundsegment och distributionskanaler.
Vi har ett särskilt fokus på Business Model Innovation, vilket innebär att du kommer att lära dig hur man förbättrar befintliga affärsmodeller och skapar nya affärsmodeller för nya kunderbjudanden. Dessutom fokuserar vi på hur man kan skapa mer hållbara affärsmodeller.
Du kommer att introduceras till Business Model Canvas, ett kraftfullt verktyg som hjälper dig att visualisera och utveckla din affärsmodell. Genom praktiska exempel och verkliga fallstudier får du möjlighet att analysera befintliga affärsmodeller och identifiera områden för förbättring. Kursen inkluderar interaktiva övningar och workshops där du kan tillämpa dina nya kunskaper på egna projekt.
Efter avslutad kurs kommer du att ha en djupare förståelse för hur affärsmodeller fungerar och hur du kan använda dem för att skapa värde för ditt företag. Anmäl dig idag och ta det första steget mot att förvandla din affärsidé till en framgångssaga!
Vad är en affärsmodell?
En affärsmodell beskriver hur ett företag skapar, levererar och fångar värde. Den omfattar flera komponenter som intäktsmodell, produktionsmodell och leveransmodell. Intäktsmodellen förklarar hur företaget tjänar pengar, exempelvis genom försäljning av produkter eller tjänster. Produktionsmodellen beskriver hur varor och tjänster produceras, medan leveransmodellen handlar om hur dessa når kunden.
Affärsmodellen inkluderar också kundsegment, vilket är de grupper av människor eller företag som företaget riktar sig till. Värdeerbjudandet är kombinationen av produkter och tjänster som skapar värde för det valda kundsegmentet. Kanaler beskriver hur företaget kommunicerar med och når sina kunder, och kundrelationer handlar om typen av förhållande företaget etablerar med sina kunder.
Nyckelresurser är de tillgångar och resurser som krävs för att affärsmodellen ska fungera, och nyckelaktiviteter är de aktiviteter företaget måste utföra för att affärsmodellen ska fungera. Slutligen, nyckelpartner är nätverket av leverantörer och partners som möjliggör affärsmodellen.
Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla företagsaffärer. Det föreligger inga formella behörighetskrav för att få delta i en uppdragsutbildning på högskolenivå. Behörig är den som av sin arbetsgivare utsetts att följa utbildningen.
Du lär dig att
- Med hjälp av affärsmodeller förstå och analysera hur företag kan skapa värde för kunder, företaget självt och andra aktörer.
- diskutera och reflektera över begrepp, modeller och metoder inom affärsmodulering, samt praktisk arbeta med att jobba med affärsmodeller för att skapa förändring.
Innehåll
I vår kurs får du en djupdykning i begrepp, teorier och modeller med fokus på affärsmodeller och värdeskapande, särskilt med koppling till digitalisering, innovationer och hållbarhet. Vi presenterar konkreta verktyg som underlättar arbetet med att förstå och utveckla affärsmodeller, och vi tar itu med vanliga utmaningar inom dessa områden.
Efter kursen kommer du att ha en tydligare förståelse för hur din organisations affärsmodeller kan stärkas och utvecklas. Du får tillgång till praktiska modeller, teorier och verktyg som inte bara hjälper dig att förstå affärsmodeller, utan också hur du kan forma dem för att främja utveckling och hållbarhet. Kursen erbjuder en omfattande genomgång av de viktigaste byggstenarna inom affärsmodulering.
Vi lägger stor vikt vid erfarenhetsutbyte med andra deltagare, där du får möjlighet att lära av andras perspektiv och utveckla idéer tillsammans med yrkeskollegor.
GENOMFÖRANDE 2025
Kursen genomförs på distans med föreläsningar och diskussioner via zoom i kombination med filmer, texter och uppgifter kopplat till det egna arbetet som konsult. Kursen ges på kvartsfart vilket betyder att du som kursdeltagare får räkna med cirka en halvdags kursarbete per vecka mellan träffarna för inläsning och hemuppgifter.
Som stöd efter avslutad kurs har du möjlighet till dialog med kursledaren via zoom i så kallat implementeringscafé vid tre tillfällen mellan kursavslutningen och den sista uppföljande Treffekt®-dialogen. Datum för implementeringscafé planeras i samband med kursavslutningen.
Efter avslutad kurs erhålls kursintyg. För den som så önskar finns möjlighet att examineras för 5 högskolepoäng genom att göra ett antal uppgifter kopplade till affärsmodulering.
Träffar via Zoom
- 1 oktober, kl. 14:00-16:00: Introduktion till affärsmodeller
- 15 oktober, kl. 14:00-16:00: Innovation av affärsmodeller
- 29 oktober, kl. 14:00-16:00: Hållbara affärsmodeller
- 12 november, kl. 14:00-15:00: Summering och workshop
- 10 december, kl. 13:00-16:00: Slutseminarium för de som vill examineras
Föreläsare
- Patrik Gottfridsson är docent och forskare i företagsekonomi vid Centrum för tjänsteforskning (CTF) och Handelshögskolan vid Karlstads universitet.
- Andrey Abadzhiev är forskare i företagsekonomi vid Centrum för tjänsteforskning (CTF) och Handelshögskolan vid Karlstads universitet
TREFFEKT® - KOMPETENSUTVECKLING MED EFFEKT
Kunskap har bara ett värde om den används. Vårt varumärke Treffekt® innebär att vi är tre parter; Karlstads universitetet, du som deltagare och din chef/organisation som tillsammans skapar förutsättningar för att kunskapen från utbildningen ska ge avtryck i er verksamhet. I Treffekt® utgår vi från de faktorer som forskningen visar är de viktigaste för ”transfer of learning” d.v.s hur kunskap från en utbildning omsätts i praktiken.
Konkret innebär Treffekt® i denna utbildning att du och din chef bjuds in till Treffekt®-dialog vid tre tillfällen – inför kursstarten, strax efter kursavslutningen och den sista cirka sex månader efter avslutat kurs (en timme på zoom vid varje tillfälle).
- Treffekt®-dialog 1: 24 september, kl. 15:00-16:00
- Treffekt®-dialog 2: 19 november, kl. 15:00-16:00
- Treffekt®-dialog 3: 18 mars 2026, kl. 15:00-16:00
KURSKOSTNAD OCH ANMÄLAN
Kurskostnaden är 9 800 SEK exkl. moms per deltagare. Utöver kurskostnaden tillkommer ev. kurslitteratur.
Kursen kan ta emot 12 deltagare och behöver minst 8 deltagare för att kunna starta. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få deltagare och kontaktar er omgående. Faktura för kursavgiften skickas efter kursstart om ingen annan överenskommelse är gjord.
