Integration och möten med andra kulturer
Karlstads universitet erbjuder föreläsningar utifrån vår forskning, både allmänna föreläsningar och mer riktade föreläsningar specialiserade till olika yrkesgrupper. Vi kan också skräddarsy innehållet i dialog med en arbetsgivare utifrån ert behov.

Upplägg
Våra föreläsningar vänder sig till olika personalgrupper oavsett vilken arbetsgivare det gäller. Föreläsningsserien utgörs av fem fysiska träffar á tre timmar med start efter överenskommelse.
Kostnad
Kostnaden för föresläsningsserien påverkas av överenskommet upplägg och föreläsarnas kostnader för eventuell logi och resor. Kontakta vår bokningskontakt för mer information.
Övergripande föreläsning och dess innehåll
Interkultur studerar de processer som sätts i rörelse när människor från olika kulturella bakgrunder möts och interagerar med varandra. I detta föreläsningspass kommer föreläsarna att beröra vad kultur är, vilka kulturella värderingar och förväntningar finns det på hur beteenden och vad som anses vara bra eller mindre bra och hur dessa faktorer påverkar vårt möte med varandra. Passet kommer även behandla vad det innebär för en människa att ”förlora” tillgången till sina kulturella rötter såsom till exempel språk, traditioner och normer.
Kulturens påverkan på kommunikation
Mänsklig kommunikation består både av verbal och icke-verbal kommunikation. I vissa kulturer ges verbal kommunikation mer utrymme än de icke-verbala. Under detta föreläsningstillfälle förmedlas kunskap om olika kommunikationsmönster och hur dessa kan variera mellan olika språk- och kulturgemenskaper. Föreläsarna kommer beröra utmaningar, missförstånd, feltolkningar, om hur kulturell tillhörighet påverkar innehåll, form och struktur i ett samtal.
Migration – den frivilliga och den ofrivilliga resan
I denna modul presenteras en översikt över svensk migrationshistoria för att sedan skifta fokus till vad som sker under och efter migrationen utifrån olika individers erfarenheter. Varje immigrant och flykting har sin egen historia och i denna modul kommer föreläsarna att utifrån ett interkulturellt perspektiv berätta vad som händer med människor som tvingas fly och anpassa sin tillvaro i ett nytt land.
Individen och religion
Religionen påverkar samhället och samhället påverkas av religionen. För många människor är deras religion en viktig del av identiteten En individs religionstillhörighet påverkar dennes sätt att leva, tänka och bete sig. I denna modul kommer olika världsreligioner att tas upp och sättas i relation hur det påverkar individers sätt tänka, se på världen och bete sig samt hur dessa element förändras i förhållande till nya situationer och kontexter.
Språk och språkinlärning
För att snabbare integreras i ett nytt land är språket en grundförutsättning. I denna modul ligger fokus på hur inlärning av ett nytt språk sker och hur man kan stödja denna process i ett tidigt stadium. Genom att få tillgång till det nya språket får nyanlända tillgång till annan utveckling som inte bara kunskapsmässig, men också personlig och psykosocial utveckling. Praktiska tips och råd för detta exemplifieras och diskuteras under tillfället.
Mellan de olika tillfällena kommer deltagarna att få tips på inläsningsmaterial att reflektera över inför nästa föreläsning.
