MPA - Masterutbildning, 120 hp
Masterutbildningen är på 120 högskolepoäng och genomförs integrerat med magisterutbildningen genom föreläsningar under det första året då också en internationell sommarskola arrangeras.
Undervisning
Kursena genomförs på deltid, på lite mer än halvfart. Det innebär att det tar tre år att genomföra MPA 120 hp.
Kurserna består av föreläsningar, grupparbeten och diskussioner. Det läggs stor vikt vid att integrera de enskillda ämnena och knyta undervisningen till deltagarna arbetssituation. Mellan undervisningstillfällena bedriver kursdeltagarna projektarbeten och självstudier och har kontakt med övriga deltagare och lärare via e-post och ett webbaserat system.
För att lyckas med studierna måste litteraturstudier, föreläsningar och diskussioner kombineras med syntetisering och reflektion genom eget skrivande samt erfarenheter från projekt och grupparbeten. Det är en ganska omfattande litteratur och vi rekommenderar attman arbetar i studiegrupper vid inläsning av denna med träffar mellan MPA-samlingarna.
Praktiska problem ska bearbetas genom nya teorier och erfarenhetsutbyte. Erfarenheter från MPA-åren har visat att den sociala samvaron och gemenskapen i gruppen är av stor betydelse. En öppen, generös och prestigelös inställning är grunden. Det ges goda möjligheter att bygga nätverk och etablera nya spännande relationer.
I spänningsfältet mellan teori och praktik fördjupas diskussionen om politiska processer och utvecklingen av ledarrollen genom att kombinera uppgifter, resurser och kompetens på ett ändamålsenligt sätt. Dessutom läggs grunden för ett regionalt nätverk som kan uppstå då nyckelpersoner träffas och arbetar tillsammans över lands- och yrkesgränser.
Kursträffar
För att underlätta att studierna integreras i arbetet ordnas i genomsnitt cirka fyra kurstillfällen per termin, något fler i början av studierna och något färre mot slutet. De sker i regel en gång var femte vecka och omfattar cirka 18 timmar. Träffarna pågår från klockan 09.00 på torsdagen till klockan 17.00 på fredagen. I några fall är samlingarna kortare.
Två gånger per år arrangeras träffarna som konferenser med ett brett och aktuellt program. Dessa är öppna för utomstående och deltagarna uppmanas att bjuda in kollegor. Vi erbjuder även öppna föreläsningar. Den första konferensen har temat "hur styr man en kommun".
Studieår 1
Termin 1
- Statsvetenskap
- Förvaltningsekonomi
Termin 2
- Förvaltningsekonomi (fortsättning)
- Organisationsteori och strategi
Studieår 2
Termin 3
- International Governance
- Internationell sommarskola
- Vetenskapsteori och metod
Termin 4
- Magisteruppsats
Studieår 3
Termin 5
- Valfri kurs (tre alternativ)
- Masteruppsats
Termin 6
- Masteruppsats
Statsvetenskap, särskilt offentlig politik och förvaltning, 10 hp
Den offentliga sektorns förändring och välfärdsstatens utmaningar är utgångspunkt. Olika demokratiteorier och etiska värden diskuteras. Grundläggande begrepp analyseras. Kulturteori som analysinstrument penetreras. Flernivåproblematik behandlas: relationen stat-kommun; centralisering-decentralisering; centrum-periferi. En grundfråga är: varför förändras/reformeras offentlig sektor? Det politiska och det administrativa ledarskapet jämförs; skiljer sig kvinnligt och manligt ledarskap åt?
Förvaltningsekonomi, särskilt ekonomistyrning, 10 hp
Utgångspunkten är det specifika i ekonomiskpolitiskt beslutsfattande och styrning. Grundläggande kunskap ges om marknadsekonomins funktionssätt och fördjupade kunskaper om de speciella betingelser som råder vid användandet av ekonomiska principer och styrmetoder i offentlig verksamhet. En orientering ges om samhällsekonomi och ekonomisk politik. Betoningen ligger på ekonomistyrning och på hur sådana modeller utvecklats över tid och integreras med modeller för verksamhetsstyrning, vidare på budgetteori och på besparingsteori, särskilt problematiken att både reformera verksamhet och minska kostnader.
Organisationsteori och strategi, 10 hp
Vikt läggs på grundläggande perspektiv, teorier och modeller. Utifrån en helhetssyn på organisationer ges en begreppsmässig grund för att kunna analysera och värdera organisationsdesign och -beteende. Det specifika med offentliga organisationer penetreras. Utifrån fyra grundläggande perspektiv på organisation och ledarskap sker fördjupningar. En orientering ges om strategiska förhållningssätt på organisationsförändring.
International Governance, 5 hp
Kursen har som mål att förmedla kunskap om beslutsnivåer utanför nationalstaten samt om de institutionella förutsättningarna för internationellt samarbete. EU behandlas särskilt. Kursen inriktas på den ömsesidiga påverkan mellan yttre system och strukturer och kommunala och regionala organs aktivitet. Olika välfärdsmodeller jämförs och hur dessa påverkas av det internationella systemet penetreras. En internationell sommarskola ingår i kursen. Kursen ges på engelska.
Strategi och ledarskap, 10 hp
I kursen är organisationsteori och strategi utgångspunkten. Kursen belyser problematiken förenad med strategi, förändring och omställning samt metoder förbundna med förvaltningsutveckling. Former primärt utvecklade för privat sektor behandlas och deras möjliga anpassning till förhållanden inom offentlig sektor diskuteras. Kursen har även ett konstruktivt anslag: hur kan man säkra kvalitet och dynamik vid strategiska beslut och förändring? Ledarskapets utmaningar behandlas, liksom ledarskap och samverkan genom ledarskap genom individ och struktur.
Implementering, utvärdering och policyanalys, 10 hp – valbar kurs termin 5
Denna kurs inriktas på genomförandets och utvärderingens problematik. Teoretiskt har den sin grund i forskning inom fälten implementering, utvärdering och policyanalys. Närbyråkratens roll och situation behandlas särskilt; ett fåtal politikområden ges fördjupad penetrering.
Regional och lokal utveckling, 10 hp - valbar kurs termin 5
Kursens utgångspunkt är frågan: vad bidrar till ekonomisk tillväxt på lång sikt? Näringspolitik, klusterekonomi, innovationssystem och upplevelseindustrins roll be-handlas. Betydelsen av globalisering, lokal mobilisering, lokala utvecklingsrörelser och social ekonomi tas upp. Ekonomisk tillväxt relateras till frågor om hållbar utveckling.
EU and public administration, 10 hp - valbar kurs termin 5
Detta är en fördjupningskurs om EU, dess betydelse och utveckling, interna processer och politiskadministrativa kultur. Hur påverkas regioner och kommuner av EU och hur kan dessa påverka EU? Eventuellt kommer en studieresa till Maastricht och Bryssel att genomföras. Kursen ges på engelska.
Vetenskapsteori och samhällsvetenskapliga metoder, 10 hp
I kursen ingår följande teman: vetenskapsteoretiska grundfrågor; forskningsdesign och -process (särskilt problemformulering och problemutveckling, analytiska kategorier, begrepp och typologier); kvalitativ och kvantitativ datainsamling och analys; forskningsetik.
Självständigt forsknings- och utredningsarbete, 30 hp
Med särskilt stöd i kursen i vetenskapsteori och samhällsvetenskapliga metoder genomför deltagarna ett omfattande forsknings- eller utredningsarbete med vetenskapligt förhåll-ningssätt, en masteruppsats. Undersökningens ämne och metodiska ansats väljs självstän-digt av deltagaren efter samråd med handledaren. Uppsatsen presenteras och diskuteras på ett seminarium, där den granskas av särskild utsedd opponent. Utöver att fullgöra undersökningsuppgiften ska deltagaren aktivt delta vid uppsatsseminarier och genomföra en egen opposition. Det är praxis att denna uppgift görs av två studenter tillsammans men med klart avgränsade ansvarsområden.
Förkunskaper
För att du ska tillgodogöra dig utbildningen rekommenderar vi att du har cirka fem års relevant yrkeserfarenhet och att du har goda färdigheter i engelska.
Examen
Efter avslutad utbildning erhålls kursbevis.
För att du som som läser MPA 60 hp eller MPA 120 hp ska kunna ansöka om en magisterexamen eller en masterexamen krävs att du har en kandidatexamen om 180 hp eller en yrkesexamen om minst 180 hp samt att du följer och slutför MPA-utbildningen.