Att säkerställa stabila familjehemsplaceringar, 7.5 hp
Uppdragsutbildningen Att säkerställa stabila familjehemsplaceringar 7.5 hp är framtagen i samarbete med Region Värmland och har tidigare genomförts med deltagare från kommunerna i Värmland.
Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som är socialsekreterare eller arbetar med familjehem inom annan verksamhet.
Innehåll
Kursen består av föreläsningar och seminarier och delas in i tre delar:
- Förutsättningar och risker inför placering i familjehem, avseende barnets historik inom socialtjänsten, familjehemsutredning samt planering av insatser före och under placering.
- Kritiska och stödjande processer vid familjehemsplacering utifrån barnens, vårdnadshavares/biologiska föräldrarnas och familjehemmens perspektiv. Här behandlas systemteori samt teorier om bland annat anknytning, salutogenes och stödjande processer.
- Praktisk tillämpning av risk- och händelseanalys för att förstå och förebygga skeenden som kan leda till sammanbrott.
Efter kursen ska kursdeltagaren kunna:
- redogöra för kända risk- och skyddsfaktorer för sammanbrott vid familjehemsplacering,
- förklara och reflektera kring betydelsen av barnets historik inom socialtjänsten, familjehemsutredningen samt planering av insatser före och under placering,
- förklara och reflektera kring stödjande respektive kritiska processer för barn, vårdnadshavare och familjehem under placeringen,
- tillämpa risk- och händelseanalys för att förstå sammanbrott vid familjehemsplacering,
- reflektera kring risk- och skyddsfaktorer vid familjehemsplacering utifrån olika teoretiska perspektiv,
- värdera och motivera vilka faktorer som är centrala inför familjehemsplacering för att förebygga sammanbrott,
- värdera lämpliga stödjande insatser under familjehemsplaceringen för att förebygga sammanbrott.
Kursen examineras genom en skriftlig individuell examinationsuppgift som behandlas vid två obligatoriska processeminarier.
Genomförande
Kursen genomförs med nio träffar på Karlstads universitet. En träff är en heldag, medan de övriga är halvdagar. Då kursen inte fått det antal som behövs för att kunna starta, har kursledningen beslutat att inte starta kursen. Kontakta uppdragskoordinator Nina Sundberg för mer information.
Kursen är på avancerad nivån och ges på kvartsfart vilket betyder att kursdeltagaren får räkna med en halv dags kursarbete per vecka mellan träffarna för inläsning och hemuppgifter. Efter avslutad kurs erhålls kursintyg. För den som vill examineras för att erhålla högskolepoäng tillkommer koncentrerat arbete i samband med tentamen.
Kostnad och anmälan
Kontakta uppdragskoordinator för mer information.