Spel, dataspel, dataspelsutveckling
Karlstads universitet bygger för närvarande upp forskning relaterat till dataspelande och dataspelsutveckling. Informatik deltar i denna satsning. En förstudie utförd under 2024 har resulterat i flera forskningsinitiativ.
Tillgänglighetsdesign
Karlstads universitet behöver stärka sin kompetens inom tillgänglighetsdesign där lagkraven fortsätter att skärpas. Vid universitet är det ämnet informatik som ansvarar för HS-fakultetens Webbutvecklare-program (SGWEB 180 hp) och som de senaste åren har utvecklat kursen ”Tillgänglighet hos digitala tjänster och dokument” (ISGB34 7,5 hp), en kurs som också erbjuds studerande vid andra program. Informatik bedriver forskning och kurser relaterade till människa-datorinteraktion. Inom ämnet finns ett intresse för att bygga upp forskningskompetens som möter den utmaning som tillgänglighetanpassning av dataspel innebär. Det senare är viktigt med tanke på de ökande krav som finns i dagens samhälle på tillgänglighet och social inkludering. Bland annat har en doktorand i informatik antagits 1 mars 2025 med inriktning mot ”tillgänglighetsdesign i digitala spel.”
Spelproduktion kan undersökas på flera sätt, och det som under förstudien har lyfts i olika diskussioner med olika intressenter är dels användarinvolvering i utvecklingsprocesser, dels projektledning av spelstudior eftersom större spelprojekt skiljer sig från annan agil mjukvaruutveckling i och med det starka beroendet av kreativa processer. För närvarande planeras två forsknings- och utvecklingsspår:
Spelaremedverkan för mindre studior
tidig användarmedverkan vid utformning av nya system brukar anges som en framgångsfaktor. För dataspel skulle detta innebära spelarmedverkan vid utprovningen av ännu ofärdiga produkter. Indieutvecklare och mindre spelstudior kan ha svårt att nå ut till spelare villiga att testa, eller så vill man av konkurrensskäl vänta med att lägga upp speldetaljer offentligt, och produktioner med mindre målgrupper vid uppdrag att utveckla seriösa spel kan inte enkelt nås via beta-realeser på gamingkanaler.
Ledaren för norska Markedsinfo AS, som också är aktiv i norska e-sportförbundets avdelning i Hamar där Universitetet i Innlandet har sin Spillskolen, har tillsammans med programledaren för spelutbildningarna vid Spillskolen föreslagit en Interreg-ansökan tillsammans med Karlstads universitet, primärt Handelshögskolan.
Projektet är tänkt att fokusera på företagsformer för att erbjuda olika typer av startup och utvecklare av seriösa spel testning med hjälp av spelare av olika kategorier. Ansökan planeras ske i antingen september 2025 eller februari 2026.
Team-koordinering i spelutveckling
Under förstudien har fyra möjliga inriktningar på forskning om team-koordinering diskuterats:
(1) Koordination inom multidisciplinära team – kravställningar på enskilda delar är oklara vid spelproduktion på grund av alla beroenden inom en produktion;
(2) koordinering mellan team vid distribuerad spelutveckling över studior hemmahörande i olika delar av världen;
(3) koordinering av team som jobbar med produktvarianter med olika affärslogik på en global marknad för digitala produkter;
(4) AI i spelutvecklingsprocessen. Målet är ansökan under hösten 2025. Diskussioner pågår med spelutvecklingsföretag om deras medverkan och behov av forskning. Input har också inhämtats under Svenska Spelforskarrådets första doktorandkurs, Games Research, som genomfördes okt 2024 – januari 2025.
Re-modelling the business model for viable games development
Mycket av de producerade värdena fångas inte av spelstudiorna utan av andra tekniska lager i värdekedjan, som spelmotorer, distributionsplattformar, och en del annan mjukvara.
Den globalt mycket framgångsrika dataspelsbranschen är på många sätt föregångare och riktmärke för branscher som genomgår en digital transformation; spel för underhållning produceras för en global marknad och företagen är born global i komplicerade nätverk av underleverantörer, licenser, marknadsföringsplatser, tekniska plattformar och kapitalmarknad. Men dessa nätverk är i ständig utveckling, diversifiering och konsolidering.
Detta öppnar för intressanta frågeställningar inom digital produktutveckling (tjänsteutveckling) rörande exempelvis estimering av slutkostnader, intäktskurvan över tid, samt AI och analys av användningsdata för produktförfining och utveckling av nya produkter.
Virtual Reality och Augmented Reality (VVR/AR)
Här finns tidigare samarbeten att bygga på (krisövningar och Fynd Reality samt Spillskolen vid Universitetet i Innlandet i Norge) och ett lärospel utvecklas inom pågående Interreg-projektet INCREDILAB – Gränsöverskridande klimatresiliens genom kollaborativa lärandemodeller och digital transformation.
Dessutom deltar informatiks spelforskare i diskussioner om en gemensam bas för forskning om spelutveckling: