IT-stöd för krisövning och beredskap
Dagens samhälle måste ha beredskap för att hantera en komplex hotbild. För att uppnå en god krisberedskap är det centralt att öva organisationen och dess medarbetare liksom att utveckla medvetenhet om förändrade hotbilder, inte minst från klimatförändringar.
Traditionella krisövningsmetoder, med fysiska träffar, är kostsamma och tidskrävande att planera och genomföra vilket gör att många organisationer övar för sällan och med för få personer. Tillsammans med kollegor vid universitetet och externa aktörer, utvecklar vi därför ett koncept för IT-baserad krisövning, där anställda kan öva via ett webbgränssnitt vid en tidpunkt och plats som passar den enskilde deltagaren.
Under 2014 genomfördes en förstudie med syfte att kartlägga vilka förändringsbehov som finns inom området. Studien visar att det finns ett stort intresse av att utveckla nya digitala verktyg som möjliggör såväl gemensamma övningar som enskild träning som kan genomföras oftare, på kort tid och i ”vardagen”. Syftet med forskningsområdet är att i nära samspel med behovsägare, företag och andra forskare designa digitala, mobila verktyg och övningsmetoder för framtidens krisövningar.
Under 2015 utarbetades två ansökningar för (a) en liten prototyp, (b) ett Interreg-projekt tillsammans med norska aktörer. Både beviljades anslag. (a) har Länsstyrelsen Värmland som projektägare. (b) leddes av informatikämnets Monika Magnusson. Senare ansöktes om ett andra Interreg-projekt.
2016-2018 första Interreg-projektet CriseIT - Preparing for Future Crisis Management.
2019-2021 andra Interreg-projektet CriseIT 2 - Implementing Future Crisis Management Training
2024-2026 tredje Interreg-projektet INCREDILAB - INcreased Climate Resilience Education and DIgital transformation Lab.
Deltagande organisationer under CriseIT 1 och/eller CriseIT 2:
- Karlstads universitet (projektägare)
- Høgskolen i Hedmark, nu Høgskolen i Innlandet
- Länsstyrelsen Värmland
- Fylkesmannen i Innlandet
- Crisis Training AS
- Fynd Reality AS
- Information Design AB
- Redpill Linpro AB
- Appimode AB
- Arvika kommun
- Eda kommun
- Säffle koomun
- Filipstads kommun
- Hamar kommun
- Våler kommun
- Räddningstjänsten Karlstadsregionen
- Nasjonalt utdanningssenter for samfunnssikkerhet og beredskap (NUSB)
- Norsk Norges Vassdrags- och Energidirektorat (NVE)
- Civilförsvarsförbundet
- Frivillige Organisjoners Redningsfaglige Forum (FORF)
- Sivilforsvaret
Vision
Vår vision är att utveckla ett lättillgängligt, kostnadseffektivt och flexibelt krisövningskoncept som skapar säkerhet i Inre Skandinavien - nu och i framtiden. Projektet CriseIT syftar till att utveckla verktyg, metoder och utbildningsmaterial som gör detta möjligt. Tanken är att komplettera traditionella krisövningar med virtuella verktyg som gör att man kan öva på krishantering var som helst, när som helst, via datorn, surfplattan eller mobilen. Detta skapar förutsättningar för att kunna öva oftare, med fler personer involverade och i kortare övningspass.
I första hand riktar sig forskningens resultat till tjänstemän och politiker med ansvar för krisberedskap men även andra yrkesgrupper och allmänheten ska kunna delta i vissa övningar. Resultaten ska stötta både övning tillsammans men med andra över organisations- och landsgräns, och individuell träning av den egna rollen. Två projektet har finansierats av Interreg Sverige-Norge.
Målen med forskningen är att:
- kartlägga behov och förutsättningar för IT-baserad krisövning/-träning
- utforma en programvara till stöd för hela processen från övningsplanering till erfarenhetsåterförande
- utveckla en webbtjänst med verktyg för övning/träning
- ta fram en metod till stöd för att planera, genomföra och utvärdera IT-baserad övning/träning
- ta fram parallella metoder för medvetandegörande genom kollaborativt lärande mellan organisationer om nya hotbilder, särskilt nya förutsättningar pga klimatförändringarna
- framställa utbildningsmaterial som underlättar användningen av verktyg och metod