Christian Billinger: magister i företagsekonomi
Christian, vad arbetar du med idag?
- Jag driver mitt egna bolag Billinger Förvaltnings AB sedan fem år tillbaka. Jag gör framförallt långsiktiga investeringar i noterade aktier i europeiska och, till viss del, amerikanska kvalitetsbolag.
Mitt arbete består av mycket läsning och analys. Årsredovisningar, kvartalsrapporter, tidskrifter och böcker. Jag läser väldigt mycket och träffar många bolag som är potentiella att investera i samt studerar aktieanalyser, pratar med experter och andra investerare. Sedan lägger jag mycket tid på att följa mina investeringar och hur bolagen utvecklas. Det är kärnan i min verksamhet.
Då Billinger Förvaltnings AB är ett privat förvaltningsbolag utan externa investerare så är det mitt eget kapital jag investerar med. Det är uppbyggt som exempelvis Öresund Investment AB – fast i betydligt mindre skala.
Min erfarenhet är att det fungerar bäst om en person gör analysen och fattar beslut om en investering.
Varför valde du att läsa civilekonomprogrammet med inriktning företagsekonomi, redovisning och finansiering på Handelshögskolan vid Karlstads universitet?
- Jag har en äldre syster som gick ekonomutbildningen och hon var verkligen nöjd. Så det blev naturligt för mig att välja Handelshögskolan. Företagsekonomutbildningen med olika möjligheter att läsa redovisning passade då jag ville jobba med aktier. Utbildningen passade mig perfekt och Karlstad en bra stad där det är enkelt att engagera sig i studentlivet.
Jag läste magister i företagsekonomi och sedan statistik och utbildningen motsvarade mina förväntningar. Det är stor skillnad mellan teori och praktik inom investeringsvärlden men utbildningen innehöll det jag var intresserad av. Framförallt då investering, redovisning och finansiering men även, i viss utsträckning, nationalekonomi. Handelshögskolan bjöd även in spännande gästföreläsare från näringslivet vilket gav en inblick i den praktiska tillämpningen av det vi lärde oss under utbildningen.
Utbildningen hade en bred inledning för att sedan ge möjlighet till att fokusera på det man verkligen är intresserad av. Det upplägget gillar jag då man skapar en tydligare bild av vad man vill arbeta med under utbildningen. När jag senare flyttade till England för vidare studier hade jag en väldigt bra grund att stå på.
Kände du dig redo för arbetslivet efter utbildningen på Handelshögskolan?
- Jag kände mig kanske mer redo då än vad jag tycker att jag var i efterhand. Man inser hur lite förståelse man har av det rent praktiska arbetet. Då när man är dryga tjugo år gammal har man känslan av att man har väldigt mycket kunskap och det tror jag är naturligt. Det praktiska får man lära sig ute i arbetslivet, men många av verktygen fick jag på Handelshögskolan.
Vilka tips vill du ge studenter som läser på Handelshögskolan idag eller är intresserade av att börja?
- Jag har fyra tips:
Välj utbildning utifrån intresse
Man ser många som väljer utbildning efter vad som betalar bra. Nu 15 år senare inser jag att det verkligen underlättar om man har utbildat sig till något man är intresserad av.
Arbeta hårt under studietiden
Ibland hör man att det inte är så noga med betyg, men inom investeringsbranschen så spelar det stor roll med bra betyg. Som student bör man inte underskatta vikten av bra betyg och bara ta sig igenom utbildningen.
Skaffa internationell erfarenhet
Det är väldigt givande att studera utomlands. I mitt fall flyttade jag efter avslutad utbildning dit jag pluggade som utbytesstudent och bor kvar än idag.. När jag anställer exempelvis praktikanter eller sommarjobbare tittar jag extra noga på om de har utlandserfarenhet.
Engagera sig i föreningsliv
KarlEkon är en bra studentförening på Karlstads universitet som jag kan rekommendera att gå med i. Att delta i SM i ekonomi och Hot Spot ger också ett brett nätverk. Många jag träffade genom studentaktiviteter är fortfarande mina goda vänner.
Hur ser du på framtiden?
- Idag känner jag för första gången sedan examen att det jag gör nu är något jag vill fortsätta att arbeta med så länge jag kan. De första åren var det var bra att jobba för någon annan. Det är bra för disciplinen. Idag upplever jag snarare mitt jobb som en livsstil.
Jag planerar för det värsta på kort sikt, analyserar vad som kan gå fel och undviker belåning. Jag fokuserar på nedsidan men är samtidigt optimistisk på lång sikt. Om man inte vågar vara investerad över tid är det svårt att generera ett bra utfall som investerare i aktier. Det är enkla tumregler, men de kan vara svåra att hålla sig till.