Amie Gustafsson, civilekonomiprogrammet inriktning marknadsföring

Amie, vad läste du på Handelshögskolan vid Karlstads universitet?
- Jag började studera till civilingenjör inom industriell ekonomi, men det passade inte mig utan jag läste till civilekonom med inriktning marknadsföring och tog min examen 2020.
Varför valde du att läsa på Handelshögskolan?
- Jag har tyckt att Handelshögskolan är attraktiv. Eftersom det är ett förhållandevis nytt universitet så finns inte samma hierarkiska tänk som på äldre lärosäten. Hur ny man än är och vilka idéer man än kommer med så tas man på allvar. Dessutom erbjuder Handelshögskolan mer än en kandidatexamen i ekonomi.
Jag har alltid varit intresserad av marknadsföring. Jag har en far som forskar inom marknadsföring så - ”marknadsföring är bra grejer” - har varit inpräntat sedan jag var liten. Civilekonomprogrammet är ganska brett och som student får man prova på både nationalekonomi och företagsekonomi. Jag valde företagsekonomi och där finns det tre inriktningar, så man kan verkligen hitta sin egen väg. Det är viktigt att man väljer något man är intresserad av – det blir enklare och roligare att studera då.
Dessutom är campus bra och det är lätt att lära känna studenter och att få kompisar. Karlstad är också en bra stad med många restauranger och aktiviteter.
Kände du dig redo för arbetslivet efter utbildningen på Handelshögskolan vid Karlstads universitet?
- Ja, jag tycker att civilekonom är en väldigt teoretisk utbildning och ibland kan det vara svårt att sätta in teorin i praktiken, men jag har lärt mig att jag kan lära mig saker och hur jag ska lära mig saker effektivt. Det är stor fördel.
Vad arbetar du med idag?
- Jag är kvar på Handelshögskolan och har en doktorandtjänst. Mitt intresse för att doktorera blossade upp under tiden jag skrev min uppsats. Det var väldigt roligt att själv komma på ett problem och planera en hel studie och genomföra den.
Innan man doktorerar så ska man ha läst 240 HP, sedan läser man doktorandkurser på ungefär 90 HP. Några är obligatoriska och några väljer du själv så att du inriktar dig på det ämnet som du ska vara inom. Avhandlingen är sedan på cirka 150 HP. Utöver det så ingår undervisning i något man känner sig bekväm inom. I mitt fall är det A-kurser i marknadsföring, det är verkligen mitt intresse.
Vad var det som lockade med att vara kvar inom akademien?
- Jag är nyfiken på att lära mig nytt och att forska själv. Som doktorand får man alla chanser att lära sig nya saker och även möjligheten att lära andra personer nya saker. Det tycker jag är kul.
Generellt så vet inte folk vad doktorandyrket innebär. Speciellt inte när man är ung. Man ser forskare som äldre, en viss stereotyp. Men nu är det många kompisar som är intresserade och ställer frågor om hur man gör för att gå till väga för att bli doktorand.
Hade du en klar bild av vad du ville forska om?
- Jag visste att det var marknadsföring och konsumentbeteende. Att se hur kunder beter sig, se varför de gör på olika sätt i olika situationer och hur man kan få kunder att bete sig annorlunda är intressant.
Min D-uppsats handlade om hur vi påverkas när vi handlar. Vi gjorde ett experiment på ICA Maxi där vi undersökte hur kundresan såg ut om kunden först tog en hälsosam eller ohälsosam vara och hur resterande kundresa såg ut? Kunderna var konsekventa – de höll sig till ohälsosamt om de började med en sådan vara och hälsosamt om de började med en sådan. Våra resultat visade också att om man som kund startar kundresan tidigt – alltså snabbt lägger något i kundvagnen – så handlar man mer.
Men jag har inte kommit underfund med exakt vilken idé jag ska genomföra.
Finns det ett intresse hos köpmännen för den här forskningen, vill inte de bara att man köper en massa varor?
- Jo men de är också intresserade av att bli mer hållbara. Vi har sett att det går mer mot hållbar och cirkulär ekonomi så det är intressant för dem att vara först på bollen. Exempelvis så har IKEA värmeljus i början för att kunderna ska börja handla tidigt. Har man något bra för planeten tidigt i butiken istället för exempelvis godis så kan man styra konsumenterna mot en mer hållbar konsumtion.
Det finns många företag som verkligen uppmanar att vi forskare ska testa saker. De får reda på resultaten ganska tidigt och kan implementera det i sina butiker. Så ja, det är bra respons.
Hur ser du på framtiden?
- Nu är jag intresserad av att forska och vara inom akademin. Som doktorand kan man skapa sin egna framtid och verkligen komma på vad man vill göra. Sedan kan jag använda min forskning till en annan tjänst.
