Vikten av rätt ljus i livsmedelsbutiken
2013-12-11Butiksbelysning kan antingen locka eller avskräcka kunder från att handla. Fel sorts belysning i en delikatessdisk kan till exempel förvandla ett smakfullt rött köttstycke till någonting brunt och synnerligen oaptitligt. I en studie vid CTF, Centrum för tjänsteforskning, har forskarna studerat vilken effekt belysning har på konsumenters bedömning av en viss produkt i en matvarubutik.
I studien har forskarna undersökt vilken typ av belysning, kall (blåaktig) eller varm (gulaktig), som passar bäst i ett frysskåp som innehåller färdigrätter som ska ätas varma. Resultaten visar att varm belysning passar bäst - det gav en positiv effekt på upplevd kvalitet, attraktivitet och smak hos färdigrätten.
Vad beror detta på?
- Det är en bra fråga som vi egentligen inte kan ge något definitivt svar på genom våra resultat. Det tidigare forskning har kunnat konstatera, och som också visar sig i vår studie, är dock att människor gillar att saker och ting matchar och hänger ihop. Det blir helt enkelt lättare för oss att ta in och bearbeta information och intryck som matchar. Eftersom förpackningarna vi använde oss av i vår studie bestod av varma färger (rött och gult), och eftersom produkterna ifråga (färdigrätter) ska ätas varma, är det rimligt att det kan vara en del av förklaringen, berättar Tobias Otterbring, doktorand i konsumentpsykologi.
Kan det betyda att en kallare belysning fungerar bättre för matvaror som ska konsumeras kalla?
- Precis, så kan det definitivt vara! Det finns till exempel studier som visar att kylda drycker anses ha mer törstsläckande egenskaper om de serveras i glas med kallare färger. Om detsamma gäller för belysning återstår dock att se.
Ljussättning i butik är av vikt i många sammanhang, inte minst vid framställning av nya förpackningar. En förpackning kan se ut på ett visst sätt när den trycks och sedan på ett helt annat sätt när den placeras i butik med olika typer av belysning.
I studien medverkar förutom Tobias Otterbring också Martin Löfgren, docent vid CTF, och Magnus Lestelius, professor vid Kemiteknik på Karlstads universitet.
Kontakt
Tobias Otterbring, tobias.otterbring@kau.se, 054-700 25 93