Vanebilister åker inte gärna kollektivt
2012-01-17Ny doktorsavhandling!
I sitt val av transportmedel väljer resenärer det alternativ som de tror att de kommer att bli mest nöjda med. Valet grundas på tidigare erfarenhet och uppskattning.
- Det är vanligt att resenärer gör felaktiga bedömningar av hur nöjda de kommer att vara med en framtida kollektivtrafikresa. Blir det enklare att uppskatta en kollektivtrafikresa på förhand så kan man öka antalet kollektivtrafikresenärer, säger Tore Pedersen, tidigare doktorand i Samot.
Bilister tror ofta att det blir krångligare att ta bussen och fokuserar endast på negativa aspekter, till exempel att eller hon måste gå till hållplatsen och vänta på bussen etc, men glömmer bort att han eller hon kanske måste skrapa bilrutan och leta parkeringsplats.
Ett problem är att bilister som tidigare har använt och har erfarenhet av kollektivtrafik, inte kommer ihåg hur nöjda de var med tjänsten under tiden de använde den. Om bilister både förhand missbedömer och i efterhand missminner den tillfredsställelse de kände när de faktiskt nyttjande tjänsten är det viktigt att undersöka tekniker som kan hjälpa dem att utvärdera denna tjänst mer exakt. På så sätt kan man få fler att resa med kollektivtrafik oftare.
- Vi människor undviker beteendeförändringar som vi på förhand tror kan vara intensiva och krävande eftersom vi underskattar den tillfredsställelsen som kommer från vårt förändrade beteende, säger Tore Pedersen.
Tore Pedersen, tidigare doktorand i Samot, försvarade sin doktorsavhandling i psykologi "Affective Forecasting in Travel Mode Choice" den 9 december 2011 vid Karlstads universitet. Opponent var Erik Hölzl, professor vid University of Cologne. Avhandlingen kan laddas ner här.

