Utbildning - men sedan då?
2014-01-24Sverige är landet som utbildar och sedan inte tar tillvara på kompetensen. Så kan det inte fortsätta.
Det var Europaparlamentariker Cecilia Wikströms budskap när hon besökte Karlstads universitet och presenterade sin rapport om hur personer från länder utanför EU ska ges bättre möjligheter.
Besöket blev en ögonöppnare för många av de studenter, forskare och anställda som hade anslutit. Att få sitt examensbevis och samtidigt ett besked om att man har tio dagar på sig att lämna landet, om man inte lyckats ordna ett arbete eller etablerat sig på annat sätt, leder till att Sverige förlorar både högutbildade och ambitiösa människor. Och det känns inte alltid så bra i magen heller, varken för de drabbade eller de runt omkring.
- Vi måste få ordning på det här. Man känner sig inte som en värdig kollega och människa, säger Patrik Larsson, dekan på Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap.
- Förra året utbildade sig ungefär 70 studenter från länder utanför EU vid Karlstads universitet. Det är beklagligt att många av dessa försvinner till länder som USA, Kanada eller Australien, säger Thomas Blom, prorektor vid Karlstads universitet, som välkomnar det direktiv som Cecilia Wikström håller på att ta fram.
- Absolut, detta ligger helt i linje med hur vi som universitet tänker kring internationalisering.
Europa - ett världscentrum?
Det direktiv som ska förhandlas fram kommer bland annat att leda till att EU:s medlemsländer får gemensamma riktlinjer. Bland annat ska villkoren för att få komma in i landet och sedan stanna göras tydligare och enhetligare.
- Hur länge man får stanna efter examen är just nu väldigt olika.Tyskland ger 18 månader efter examen, Nederländerna 12. Vilket land tror ni är sämst? Jo, det är Sverige med sina tio dagar. Någon gräns behövs, men den måste vara rimligt, säger Cecilia Wikström.
- Min målsättning i arbetet är att studenter och forskare från länder utanför EU ska ha möjlighet att stanna kvar och söka jobb i hela EU under minst ett år efter avslutad utbildning. Jag vill att Europa ska bli ett världscentrum när det gäller utbildning och forskning.
- Nu kommer det att bli förhandlingar mellan medlemsländerna. Jag hoppas att vi första året efter Europaparlamentvalet i slutat av maj får se ett resultat, säger Cecilia Wikström.
"Ta tillvara de utländska studenterna"
Studenter och forskare vid våra universitet har tio dagar på sig att lämna landet efter att de fått sitt examensbevis, skriver Karlstads universitets prorektor Thomas Blom och Europaparlamentarikern Cecilia Wikström i en gemensam debattartikel i NWT den 24 januari.