Studenters kreativitet står i fokus i möte med arbetsgivares skarpa uppdrag
2017-06-21Ett av Skandinaviens stora ingenjörsföretag, COWI, tog hjälp av Karlstads universitets nya verktyg Cre8 för att få inspiration till en av sina stora frågor inför framtiden; Hur kan man tjäna pengar utan att ta betalt per mantimme?
- Vi har i alla tider haft en affärsmodell som bygger på att ta betalt för ingenjörstjänster per mantimme, säger Uno Olsson, kontorschef på COWI.
- Nu ville vi få hjälp med kreativt tänkande om hur en annan affärsmodell skulle kunna se ut inför framtiden. Och vi fick verkligen del av kreativa tankar som vi själva inte tänkt på tidigare.
Femton studenter i fyra lag
- Det var fantastiskt givande att få vara i ett lag med studenter från olika utbildningar – alla hade värdefulla och kreativa saker att bidra med säger Björn Persson, civilingenjörsstudent från det lag som enligt juryn presenterade det bästa förslaget.
Verktyget heter Cre8
Arrangörer är Avdelningen för Externa relationer vid Karlstads universitet tillsammans med Drivhuset.
- Syftet är skapa en mötesplats för studenter och arbetsgivare där kreativitet och idégenerering står i fokus. Uppdragsgivaren, som kan vara forskare, företag eller annan organisation står för problemet och studentteamen för kreativa lösningar, säger Cindy Bråtenfeldt från Externa relationer.
Upplägget
Cre8 inleds med att studenterna får en timmes pitchträning av Drivhuset. Efter presentation av problemformuleringen från uppdragsgivare har studenterna 2,5 timme på sig att arbeta fram sin lösning och de får inte använda dator eller smartphones. De ska sedan pitcha sin idé eller idéer på 4 minuter för en jury som utser en vinnare. Uppdragsgivaren behöver inte gå vidare med bara det vinnande lagets förslag utan kan plocka delar från de andra lagens förslag.
Helheten viktig vid problemlösning
En av jurymedlemmarna var Mikael Johnson, forskare på Karlstads universitet. Han skulle gärna ingå i juryn vid Cre8 igen.
- Casetävlingar är bra för de fokuserar på helheten i problemlösning. När vi ger kurser hackar upp dem i bitar som inte alltid hänger ihop, så det här är ett viktigt komplement i att utveckla sin förmåga. Det tvärvetenskapliga upplägget i Cre8 förstärker detta ytterligare.
- Som forskare ser jag också möjligheten att samarbeta med studenter inom Cre8. Vi står ju ibland inför frågeställningar där den här typen av samlad kreativ kraft skulle vara värdefull.
Cre8 om COWI:s utmaning med en ny affärmodell hölls på Innovation Park 23 maj klockan 16.00-21.30.