Skamliga skulder
2017-10-02Många människor lever med skulder som de saknar förutsättningar att någonsin kunna betala tillbaka. Akademien för insolvensrätt vid Handelshögskolan tog initiativ till konferensen Överskuldsättning i slutet av september. Där behandlades skuldsättning ur ett tvärvetenskapligt perspektiv och juridik blandades med både ekonomi, psykologi och socialt arbete.
Konsumentskydd och kreditgivning, tillsyn av kreditmarknaden, Kronofogdens förebyggande arbete, skuldsättning och hälsa, skuldsanering och företagsrekonstruktion samt skuld och skam var ämnen som behandlades under konferensens två dagar.
- Om fler kan få sina skulder sanerade innebär det en lättnad inte bara för de skuldsatta och deras familjer, utan även för borgenärerna och samhället i stort. Med den här konferensen ville vi bredda diskussionen om överskuldsättning och försöka se hela den problematik som den medför i samhället, säger Marie Karlsson-Tuula, professor i civilrätt på Handelshögskolan vid Karlstads universitet och föreståndare för Akademien för insolvensrätt.
Verklighetens lyxfälla
Enligt 12 § i Konsumentkreditlagen ska näringsidkaren pröva om konsumenten har
ekonomiska förutsättningar att fullgöra vad han eller hon åtar sig enligt kreditavtalet. Kreditprövningen ska grundas på tillräckliga uppgifter om konsumentens ekonomiska förhållanden och krediten får bara beviljas om konsumenten har ekonomiska förutsättningar att fullgöra sitt åtagande.
I verkligheten finns omkring 100 000 så kallade evighetsgäldenärer i Sverige. Det är människor som har så stora skulder att hoppet om att någonsin bli skuldfri är mycket litet. Och med växande skulder kommer en växande känsla av skam.
- Skam är ett samlingsnamn för en stor grupp av känslor som uppstår när man ser sig själv negativt. Det handlar om en kroppslig reaktion, men framkallar också psykiska problem, till exempel depression. I tider av kris, arbetslöshet och skuldsättning ökar självmorden, särskilt bland män, berättade Bengt Starrin, professor emeritus i socialt arbete vid Karlstads universitet.
Men Bengt Starrin lyfte även fram problematiken kring alltför stor rikedom med begrepp som "affluenzia" - överflödssjuka. Det kan leda till bristande empati, förlorad kontakt med verkligheten och en elitism där barnen far illa med allvarliga psykiska problem som följd - en lyxfälla av ett helt annat slag.
Akademien för insolvensrätt arbetar just nu på en bok om överskuldsättning, med utgångspunkt i de föredrag som hölls under konferensen tillsammans med artiklar som har publicerats i ämnet i tidskriftei Insolvensrättslig tidskrift.
Presentationer från konferensen finns på Akademien för insolvensrätts webbplats