Siena - en bra stad för utbytesstudier
2019-06-20Jeanette Öhrström och Sandra Silander, läste sin sista termin på programmet webbutvecklare i våras. De fick Handelshögskolans uppdrag att åka på spaning till italienska Siena, för att se hur kommande samarbete och utbyte med universitetet där kan vara ur ett studentperspektiv. Här är deras intryck
Om staden
Siena är en mycket vacker medeltidsstad i Toscana, som jobbar starkt på att bevara sin arkitektur. Siena omringas av en stor mur som har nio portar in till staden. Inne i staden finns olika distrikt som känns igen genom sina specifika färger med flaggor, djur, lampor eller skyltar som representerar de 17 olika distrikten. Mitt i staden ligger det stora torget Piazza del Campo, där det årligen anordnas hästkapplöpning - ett mycket populärt evenemang för stadens invånare.
Siena liknar Karlstad på många sätt. Det är en medelstor stad med goda kommunikationer med tåg och buss till andra ställen om man vill se sig omkring. Staden har samma familjära känsla och ett invånarantal på ca 50 000 invånare.
Studentlivet
När man kommer som utbytesstudent till Siena är det viktigt att tidigt leta efter boende, speciellt om man vill bo centralt. Kommunikationerna in till Siena kan vara lite sämre utanför staden. Universitetet är utspritt över hela staden och det finns inget campus som studenterna bor på, utan man bor runtom i staden. De utbytesstudenter som vi träffade berätta lite om problem med att bli förstådd på engelska, men att invånarna är väldigt hjälpsamma och försöker förstå och göra sig förstådda, så de tyckte det funkade. Studenterna var positiva till att bo inne i staden som lokalborna gör för att på så sätt komma närmare staden och människorna där.
Universitet
Vi var på en ekonomiföreläsning som hölls på engelska. Det som slog oss var att studenterna var väldigt engagerade under hela lektionen genom att ställa frågor och hålla diskussioner med läraren och med varandra. Det var enkelt att förstå engelskan och en positiv sak var att läraren använde sig av mikrofon under föreläsningen, så det hördes tydligt i hela salen. Studenterna berättade att många av lärarna har jobbat ute i fält med det de undervisar i, vilket visas i deras engagemang och som gör studenterna mer intresserade.
I Siena får studenerna göra om prov och tentor även om de klarat dessa för att kunna uppnå ett högre betyg, något som skiljer sig från Sverige. Universitetet jobbar mycket kring hållbarhet och erbjuder ett par kurser inom detta område, som är mycket populära.
Universitetet har ett antal olika matsalar och i en av dem åt vi första dagen vi var där. Matsalen hade olika matstationer med pizza, pasta, sallad, smörgåsar och kött. Väl i Italien så blev valet självklart pizza, som de gjorde på beställning precis som vid alla andra matstationer, så man får maten färskt lagad.
Studentorganisationen ESN
Studentorganisationen ESN, Erasmus Student Network, i Siena anordnar många aktiviteter för studenterna, exempelvis karaokekvällar, stadsturer och den kända italienska traditionen apertivo. Denna brukar anordnas vid olika barer där man köper en drink och då ingår en buffé.
Vid vår lunch tillsammans med styrelsen för ESN i Siena fick vi reda på att man som student erhåller ett ESN-kort, liknande Mecenat-kortet vi har här i Sverige. Med detta kort så får man rabatt på många olika ställen, alltifrån mat, glass, kläder och resor. Tillsammans med några studenter besökte vi en gelateria, en glassbar, för att testa den typiska italienska glassen, som inte gjorde oss besvikna.