Rollspel tränar för yrkesrollen
2019-05-03Att få prova på att lägga fram en sakframställan i ett knivigt skatterättsmål och därtill på plats i förvaltningsrättens lokaler - det är värt en hel del för den framtida yrkesrollen. Studenterna på magisterprogrammet i skatterätt på Handelshögskolan vid Karlstads universitet får i slutet av sin utbildning möjlighet att lägga fram argument och svara på frågor inför domare i förvaltningsrätten.
Magisterprogrammet i skatterätt vänder sig till den som har en kandidatexamen i ekonomi, juridik eller rättsvetenskap och är intresserad av att arbeta som skattespecialist på myndigheter, i företag, i konsultföretag eller inom andra organisationer. Programmet innehåller en fördjupning i svensk företagsbeskattning, internationell skatterätt och skatteprocess.
- Vi lägger stor vikt vid metodträning, att skriva och diskutera skatterättsliga frågor och problem, för att förbereda för en framtida yrkesroll inom skatteområdet. Och som en del i detta har vi lagt in ett rollspel, där vi har ett väldigt uppskattat samarbete med förvaltningsrätten här i Karlstad, berättar Anders Hultqvist, programledare och professor i finansrätt.
Rollspel stärker inför arbetsmarknaden
I rollspelet samarbetar studenterna två och två, där de får olika fall i skattemål att arbeta med. Uppgiften är att inför domare på plats i förvaltningsrätten lägga fram sin sak med argumentation och kunna svara på frågor.
- Det var en mycket rolig och verklighetstrogen övning, där vi fick bra återkoppling efteråt.Vi studenter var varandras motparter och från förvaltningsrätten deltog yrkesverksamma domare som ställde relevanta frågor. Jag kände att jag fick med mig mycket, inte minst det här med att tro på sig själv och inte vara rädd för att säga vad man tycker utifrån sitt underlag. Jag var väldigt nervös innan ska jag erskänna, men erfarenheten av att ha varit där är ovärderlig att ha i ryggen senare i yrkeslivet, säger Frida Karlsson, student på magisterprogrammet. Hon skriver just nu på sin uppsats om beskattning av bostadsrätter och har precis börjat jobba på Skatteverket.
Ordförande i domstolen var Stig von Bahr, som bland annat varit domare i EU-domstolen och ordförande i Regelrådet, samt Gustav Berner, förvaltningsrättsnotarie, och Erik Ljungquist, förvaltningsrättsfiskal, båda anställda vid förvaltningsrätten i Karlstad.
- Vår roll var att lyssna och fokusera på yrkesrollen, hur studenterna la fram sin talan och vilka juridiska argument de förde fram. Vi var positivt överraskade av hur väl studenterna klarade den muntliga delen. De klarade av svåra juridiska frågor över förväntan och på ett imponerade sätt, säger Erik Ljunquist.
Han får medhåll av kollegan Gustav Berner:
- Det var kul att se hur de tagit sig an uppgiften och hur väl de kunde föra fram talan på ett pedagogiskt sätt. För flera var det första gången i en rättsal. Som student är det intressant att få vara med om en situation som denna. Det är även ett sätt att se om man passar för yrket och tycker det är kul att prata i en rättssal till exempel.
Yrkesroll som kräver språklig kompetens
Just den språkliga förmågan och konsten att uttrycka sig begripligt är en viktig del av yrkesrollen för en jurist.
- Utmaningen är att hålla en lagom nivå rent språkligt. Det är extra svårt i skattemål med många facktermer. På domstolen har vi ett aktivt språkvårdsarbete med målet att vårt språk ska vara tydligt, klart och ha en modern svenska. När vi skriver ska det vara på ett sätt så att den som ska läsa beslutet också förstår vad som står, förklarar Erik Ljungquist.
Som jurist är det även viktigt att ha ett gott omdöme, en analytisk förmåga och inte minst förmåga att samarbeta.
- Och så behöver du kunna hantera en hög arbetsbelastning. På förvaltningsrätten och andra domstolar, bestämmer vi inte själva hur många fall som kommer in eller hur snabbt de ska hanteras till exempel, säger Erik Ljungquist.
Jämställdhetsarbetet inom Sveriges Domstolar
På väggarna i förvaltningsrättens samlingsyta utanför rättssalarna är väggarna fyllda av gamla porträtt. På män. Hur är det med jämställdheten i dagens domstolsväsende?
- Vi jobbar ganska mycket med jämställdhetsintegrering och har haft jämställdhetsministern här på jämställdhetsvandring. Det är också anledningen att porträtten hänger här, för att lyfta frågan och peka på hur det varit historiskt. Idag är lite mer än hälften av alla domare i Sverige kvinnor, berättar Gustav Berner.
Förvaltningsrätten är en allmän förvaltningsdomstol och handlägger mål som främst rör tvister mellan enskilda personer och myndigheter. Det finns tolv förvaltningsrätter fördelade över landet. I Karlstad arbetar drygt 45 domare, beredningsjurister, notarier, domstolshandläggare och administrativ personal.